Výkonné grafické karty: Půjde to bez vodního chlazení?

Výkon grafických karet roste neuvěřitelným tempem. Stejnou rychlostí ale rostou i jejich chladiče. Objevuje se stále více výrobců, kteří své GeForce a Radeony soustavou výměníků, čerpadel a hadiček osazují. Bude za pár let vodní chlazení u grafických karet nutností?
Kapitoly článku

Vodní chlazení se dožívá renesance. K vidění je stále více a více vodních bloků pro grafické karty i jejich paměti. A co víc, stále častěji se objevují grafické karty vybavené „bezúdržbovým“ vodním chlazením už od výroby. To je situace dost odlišná od procesorů – u nich výrobci na boxovaných chladičích spíše šetří – vyznavači tichého chlazení je rovnou zahazují a pořizují něco lepšího. Určitě se nestane (a snad ani v dohledné době), že byste procesor pořídili v krabičce s vodníkem a se zárukou výrobce.

Také už nejde o pouhé vodní bloky pro grafickou kartu, které se zapojí do chladícího okruhu pro procesor a čipovou sadu, ale o samostatné okruhy, které chladí pouze kartu a její paměti. Jednoznačný prim v této oblasti hrají chladiče společnosti Thermaltake, které se objevují na výkonných kartách hned několika výrobců – jmenujme třeba MSI či Sapphire s modely z řady Toxic.

  

   

Vše potřebné je umístěno ve dvou větších krabičkách. Oddělenou část chladiče můžete usadit do slotu, který vám nejvíce vyhovuje. Samozřejmě, že ani toto řešení nedokáže uchladit kartu pasivně a je zapotřebí výměník ochlazovat proudem vzduchu. Na fotografiích karty od MSI je také velmi pěkně vidět, co se uvnitř ukrývá:

Pro výkonnější GeForce 8800 GTX a Radeony X2900 je přichystaný ještě propracovanější vodní blok s vlastním tichým ventilátorem – v celé sadě jsou tak dva vzduchem ochlazované výměníky. Svou přetaktovanou GeForce 8800 GTX tímto chlazením osazuje třeba společnost Asus.

  
   
  

Existuje dokonce verze pro chlazení dvojice dnes již starších a méně topících karet ve SLI či CrossFire, která ve srovnání s dvojicí klasických chladičů na každé z karet vypadá mnohem lépe:

Vodníci se objevují i na dalších novinkách - za všechny jsmenujme třeba na CeBITu vystavovanou GeForce 8800 GTX od MSI:

    

Nedá nám nevzpomenout i doposud neuvedený Radeon X2900 ve speciální edici s vyššími takty údajně přímo od ATI - i když obrázky serveru VR-Zone vzbuzují přece jen pochyby:

  

A přibývá i vodních bloků pro zařazení do vodního chlazení celého PC – třeba od renomovaného výrobce chladičů Zalman:

   

zajímavý je i vodní blok od společnosti Alphacool údajně připravený pro GeForce 8950 GX2 složenou ze dvou karet:

 

dokonce existuje i celá sestava od EVGA:

 

Většině z nás asi běhá mráz po zádech při představě tekutiny, která se ze špatně utěsněných hadiček rozlévá po skříni. Pravděpodobnost poruchy při chlazení vodou je také vyšší. Málokdo by právě z těchto důvodů rád utíkal od klasických vzduchových chladičů k vodnímu chlazení.

Co myslíte, máme se začít bát, že jsou podobná řešení jen předzvěstí toho, co nás v příštích letech čeká? A mají nás jen připravovat na to, že výkonné grafické karty se, pokud mají být tiché, bez vodního chlazení neobejdou? Nebo jde o poslední varování pro ATI a Nvidii, že tudy cesta nevede? Mohou na tom tyto společnosti, které trh nutí takovým tempem zrychlovat, vůbec něco změnit?

Minimálně rok, dva, snad můžeme zůstat v klidu, krize se zatím nekoná. Většina z nás po nejvýkonnějších kartách nesáhne, ať už kvůli financím, či spotřebě a s ní související hlučností chlazení. Ani poté nás asi nikdo do vodního chlazení nutit nebude, přinejhorším sáhneme po slabším modelu. Potřeba používat výkonnějších herních karet ale nenápadně roste i se stoupajícím rozlišením LCD panelů. Snižování spotřeby napomáhají i lepší výrobní technologie čipů.

Něco málo se dá ještě zachránit i promyšlenější konstrukcí skříní, které taky tak trochu zaspaly dobu – jen díra v bočnici někde, kde by se mohla nacházet grafická karta, zkrátka nestačí. Hezkým příkladem, co by se dalo dělat, je třeba Cooler Master Cosmos či SilverStone Temjin TJ09. Bohužel i výrobce skříní a základních desek brzdí starý koncept ATX, u kterého se s něčím podobným nepočítalo.

 

Z této svízelné situace nám mohou pomoci i další objevy a třeba nanotechnologie – v posledních měsících sem tam nějaká ta zpráva o nové zázračné technologii využitelné u chlazení probleskla. Něco málo se objevilo už i v praxi - v podobě chladiče procesoru u společnosti OCZ, který měl svou premiéru na letošním CeBITu.

Bude to ale stačit? Odpověď už asi tušíte - je stejná jako v případě většiny otázek kolem prudce se rozvíjejícího počítačového průmyslu - to uvidíme až za pár let.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,