Výborný a především český program na sledování pracovní aktivity zaměstnanců

Pojďme se podívat na původní český program, který může zaměstnavatelům napovědět, kterého ze svých podřízených mohou například ohodnotit prémiemi za vysoké pracovní nasazení a koho naopak mohou při redukci stavu postrádat.
Pojďme se podívat na původní český program, který může zaměstnavatelům napovědět, kterého ze svých podřízených mohou například ohodnotit prémiemi za vysoké pracovní nasazení a koho naopak mohou při redukci stavu postrádat.

Před dvěma týdny jsme si v článku Opravdu si myslíte, že vaši zaměstnanci v pracovní době pracují? představili program Boss Everyware 1.35, který monitoruje veškerou činnost prováděnou na počítači. V diskusi se objevilo několik příspěvků vyjadřujících názor, že podobné sledování zaměstnanců je porušováním osobní svobody a soukromí, což pochopitelně není pravda. Zákoník práce v tomto směru mluví zcela jasně, když v § 72 odst. 1 písm. b) uvádí: Zaměstnanci jsou povinni zejména plně využívat pracovní doby a výrobních prostředků k vykonávání svěřených prací..., tedy nikoliv například k surfování po Internetu nebo hraní her. Zaměstnavatel má pochopitelně právo kontrolovat, zda zaměstnanci dodržují Zákoník práce, a je lhostejné, jestli to bude provádět přepadovými kontrolami, monitorováním kamerou nebo nainstalováním nějakého programu na počítač. Nesmíme zapomínat, že počítač je majetkem zaměstnavatele (i když ho zaměstnanci často berou jako svůj vlastní), který si na něj může nainstalovat, co chce, včetně sledovacího programu. Něco jiného by pochopitelně bylo, kdyby někdo nainstaloval monitorovací software na váš soukromý/domácí počítač – to již samozřejmě je porušování osobní svobody.

Když jsme si to tak hezky vysvětlili, pojďme se podívat na další, možná o něco lepší a především český program, jenž může zaměstnavatelům napovědět, kterého ze svých podřízených mohou například ohodnotit prémiemi za vysoké pracovní nasazení a koho naopak mohou při redukci stavu postrádat. Jedná se o program BlackBox II, pocházející z dílny Petra Novosada. Zaznamenává mnohem více údajů než zmíněný Boss Everyware.

Instalační program si můžete stáhnout buď přímo jako spustitelný soubor, nebo zabalený do ZIPu (doporučuji druhou variantu, protože je o něco málo menší). Příjemné je, že i samotný instalátor na vás mluví česky, takže není-li angličtina vaší silnou stránkou, může to být jeden z důvodů, proč zvolit zrovna tento produkt.

Po restartu počítače se nejprve zobrazila výrazná hláška Každý Váš pohyb na tomto počítači je registrován programem BlackBox II a informace, že toto logo lze zakázat nebo změnit pouze v plné verzi. Na hlavním panelu vedle hodin se pak usídlila malá ikonka informující o tom, že počítač je střežen "černou skříňkou". Pokud na tuto ikonu kliknete myší, jste dotázáni na heslo (jestliže jste nezadali heslo, stačí pro pokračování stisknout tlačítko OK) a dostanete se k velmi přehlednému menu, v němž můžete snadno nastavit, jaké události mají být zaznamenány. Nabízené možnosti jsou opravdu široké:

  • Využití procesoru
  • Přečtených dat celkem/za sekundu
  • Zapsaných dat celkem/za sekundu
  • Počet kliknutí tlačítkem myši
  • Počet úhozů a stisknuté klávesy
  • Volné místo na pevných discích
  • Vysunutí/zasunutí CD
  • Odpojení/připojení síťového disku
  • Vložení textu do schránky
  • Zahájení tiskové úlohy
  • Vyhození souboru do koše
  • Změna souboru v Dokumentech
  • Změna souboru v uživatelském adresáři
  • Spuštění/ukončení/přepnutí programu
  • Změna titulku v programu
  • Spuštění zakázaného programu
  • Zobrazování loga při startu počítače
Význam všech položek je popsán přímo v okně programu.

Zastaveníčko si jistě zaslouží položka Spuštění zakázaného programu – po stisknutí tlačítka Rozšířené nastavení události můžete nastavit programy, které nesmí uživatel spustit, nebo je smí spustit pouze ve vyhrazené dny či hodiny. Stejně tak lze i určit, jak dlouho smí být program maximálně denně spuštěn. Zkusil jsem tímto způsobem zablokovat MS Excel a skutečně jsem nenašel způsob (vyjma odstavení BlackBoxu), jak tuto aplikaci spustit. Vždy se zobrazila hláška oznamující Tento program je zakázáno spouštět! Máte 5 sekund na to, abyste program ukončili korektně. Pokud program neukončíte sami, udělá to BlackBox za vás. Na dosové programy ale tato restrikce neplatí.

V pravé polovině okna se pak nachází devět zatržítek systémového zabezpečení, kterými můžete například zakázat používání nástrojů pro editaci registrů, znepřístupnit Ovládací panely a nastavení tiskáren, nebo třeba odstranit z nabídky Start složky Oblíbené, Najít a Dokumenty. Tímto způsobem lze uživateli podstatně omezit možnost odstavení BlackBoxu. Snadno můžete změnit složku, do které se ukládají zaznamenaná data, a pochopitelně byste neměli zapomenout na změnu přístupového hesla (to je ale možné pouze v registrované verzi).

V menu Programy pak pod složkou BlackBox najdete zástupce, který vede k pěkně a podrobně propracované nápovědě ve formátu HTML, a důležitou součást Prohlížení údajů.

Zde si nejprve na kartě Výběr souborů zvolíte soubor (nebo více souborů), který má být analyzován (každý den se pro každého uživatele zakládá nový soubor). Karta Statistika vám pak například prozradí, kolikrát který uživatel kliknul jakým tlačítkem myši, kolik napsal úhozů na klávesnici, jak dlouho byl počítač zapnutý a jakou dobu s ním uživatel pracoval. Zajímavá je také statistika nejčastěji používaných kláves (v mém případě vedla mezera). Stejně snadno zjistíte, kdy byl spuštěn jaký program a jakou dobu běžel na popředí.

Na kartě Minuty lze zjistit doslova vteřinu po vteřině, kdy uživatel spustil jaký program, kdy se přepnul do jiného okna a kdy který program ukončil. Stejně tak snadno zjistíte, jaké bylo využití procesoru a kolik bylo přečteno a zapsáno dat (včetně grafu).

Na kartě Filtr si pak můžete nechat vyfiltrovat pouze vybranou událost, takže můžete například minutu po minutě sledovat počet úhozů či kliknutí myší.

Karta Vyhledávání slouží – jak jinak – k vyhledávání v záznamech. Lze třeba zjistit, zda uživatel nepsal na počítači vulgarismy, protože program zaznamenává nejen počet stisknutých kláves, ale i jejich pořadí. Nestačí-li vám tedy sledovat pouze to, kolik textu zaměstnanec napsal, ale potřebujete vědět, co vlastně napsal, bude se vám tento program hodit. Jisté nebezpečí spočívá v tom, že program uchovává všechno, co napíšete na klávesnici, včetně hesel a důvěrných informací.

Veškeré záznamy lze exportovat na kartě Export údajů. Bohužel ve sharewarové verzi jsou veškeré exporty a ukládání do souborů vypnuty.

Odinstalace programu není zrovna ideální – v systémové složce Windows zůstaly soubory BBX2W98.DLL, USERBBX2.DLL a WORKBBX2.DLL zabírající kolem 176 KB. Alespoň bude v příští verzi co vylepšovat...

Co říci o tomto programu závěrem? Jistě se jedná o velice kvalitní produkt, který může zaměstnavatelům podat dostatek informací k tomu, aby měli přehled o pracovních aktivitách svých podřízených. Kromě velké škály zaznamenávaných informací si program získá své příznivce i tím, že je kompletně v češtině.

Minimální požadavky: Windows 95/98 (pod Windows NT údajně nefunguje, na verzi pro Windows 2000 se pracuje)

Shareware, registrační poplatek 299,- Kč

Download zkomprimovaný ZIP, velikost: 923 KB

Download spustitelný EXE, velikost: 961 KB

Diskuze (31) Další článek: Windows 2000 jdou do výroby

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,