Vše, co potřebujete vědět o střešních nosičích kol

Plánujete na kole zdolat české a evropské cyklostezky? Skvělý nápad. Jen je potřeba vyřešit, jak sebe a vše potřebné do vybrané destinace přepravit. Dostat totiž do kufru už jen jedno kolo bývá zpravidla pořádná výzva. Pomohou s tím naštěstí praktické nosiče

Nosiče je možné připevnit za tažné zařízení, na páté dveře, nejčastěji je ale řidiči umisťují na střechu. Pojďme se proto na střešní nosiče kol podívat zblízka – abyste při nákupu nepořizovali zajíce v pytli.

Cena není všechno

Dobré kolo a jeho vybavení něco stojí. Ušetřit pár korun na nosiči je proto možná lákavé, může se ale těžce nevyplatit. Nákupem nekvalitního nosiče kol na střechu totiž neohrožujete jen samotné kolo, potenciálně ale i ostatní řidiče. V případě, že by vám kolo ze špatného nosiče sjelo třeba na dálnici, půjde o pořádný problém.

Investovat do výrobků prověřených výrobců jako je HAKR, THULE či Neumann se proto rozhodně vyplatí. Širokou nabídku kvalitních nosičů kol dnes mají jak kamenné prodejny, tak internetové obchody.

Montáž zvládne každý

Pokud vás od nákupu střešních nosičů kol odrazuje složitost montáže, můžeme vás uklidnit, žádné složité instalování se nekoná. Jediné, co je potřeba, jsou klasické střešní nosiče, na které se nosiče kol připevňují. 

Montáž přitom probíhá buď pomocí:

  • T-drážky – nosič pouze nasunete a napevno zaaretujete;

  • U-třmenů – ty obepnou nosič v poloze, kterou potřebujete, následně se zajistí utahovací maticí.

Systémy upevňování kol do nosiče

Při upevňování kol na střešní nosiče mají drobnou nevýhodu lidé menšího vzrůstu, s koly je pak potřeba manipulovat s rukama nad hlavou. Při troše tréninku to ale není žádný problém.

Každý nosič má trochu odlišný systém, obecně ale platí, že kola bývají přichycena držákem rámu (který může být samonastavovací) a zasunutím předního kola do žlábku nosiče. Méně častou alternativou jsou pak nosiče, které před upevněním vyžadují sundání předního kola. U nich se upevňuje přední vidlice.

Vliv na jízdu

Plně naložený nosič s několika koly jednoznačně mění aerodynamiku, a tedy jízdní vlastnosti vozu a spotřebu. Ideálně by každý řidič měl nejdříve vyzkoušet, jak se mu s koly na střeše jezdí. Není to ale nic strašného, ani plně naložený nosič nezmění auto na kamion. Přece jenom ale raději jezděte o něco opatrněji.

Dobré je pamatovat také na to, že kola na střeše mění provozní výšku vozu. Zapomnětlivost se nevyplácí, zejména při vjezdech do nízkých tunelů nebo garáží.

Na co nesmíte zapomenout při vybírání nosiče?

Nosiče kol se liší v několika důležitých aspektech – právě ty určují, jestli daný produkt bude vhodný právě pro vás. Před výběrem je dobré znát, kolik kol budete na střeše vozit a jakou mají přibližně dohromady váhu. Nosiče se totiž různí jak v počtu transportovatelných kol, tak v celkové nosnosti.

Vyhledávanou vychytávkou je možnost uzamykání, která ochrání nejen kola, ale i samotný nosič před krádeží. Výhodu mají také nosiče umožňující oboustrannou montáž. A i když nosiče od známých výrobců dokážou pojmout velké spektrum kol, vždy je lepší se ujistit, jestli rozměry kol odpovídají možnostem daného produktu.

Zní to možná složitě, nejde ale o žádnou jadernou fyziku. Pořízení střešního nosiče kol navíc otevírá cestu ke zdolávání jakýchkoli kopců.

Další článek: 1986: Když Apple vyráběl svetry, termosky i dětské hračky