Vítězství pro Microsoft. Společnost nemusí americké vládě poskytnout data z evropských serverů

Americká vláda nemůže Microsoft nutit, aby společnost dala vyšetřovatelům přístup k data centrům, které se nacházejí mimo hranice USA. Rozhodl o tom soud. Soukromí cloudových služeb musí být zachováno.

Americké ministerstvo spravedlnosti požadovalo v rámci vyšetřování drogového případu přístup k serveru, který se nachází v Irsku. Microsoft to nechtěl umožnit a celá věc se dostala k soudu. Ministerstvo tvrdí, že je rozhodnutím soudu zklamáno a přemýšlí, jaký postup zvolí dále. Případ se tak může dostat k Nejvyššímu soudu. Microsoft je, logicky, s výsledkem sporu spokojen.

„Nyní je jasné, že americká vláda již nemůže vydávat příkazy k prohledávání osobních dat za účelem získání emailů, které patří lidem cizích národností,“ uvedl Brad Smith, prezident právního oddělení Microsoftu pro BBC. „Je vidět, že lidé mohou technologiím důvěřovat,“ dodal.

Microsoft v jeho boji podpořily společnosti Amazon, Cisco a Apple. Připojila se také britská nezisková organizace Open Rights Group, jež podporuje digitální práva. Všichni se domnívají, že případ stanoví důležitý precedens potřebný k budoucí ochraně dat cloudových služeb.

Diskuze (22) Další článek: Google Glass neumřely. Boeing je používá ke stavbě svých letadel

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,