Vista SP1 se už o vaše baterie postará

Microsoft dokončil vývoj Windows Vista SP1. Změn jsou stovky: Ty nejdůležitější si postupně představíme.

Poučen z vývoje Windows Vista Microsoft ohledně SP1 nic nesliboval. Ušetřil si tak vlnu kritiky za vypuštěné nebo nepovedené funkce a vlastnosti. O to překvapivější pak uvedení finální verze bylo. Kvůli chybě v ovladačích blíže nespecifikovaného hardwaru se však Microsoft rozhodl odložit veřejnou dostupnost SP1 na březen až duben v závislosti na jazykové verzi.

Tlak betatesterů a expertů nakonec firmu donutil začít SP1 uvolňovat alespoň těmto komunitám. Betatesteři tak již týden, profesionálové (MSDN a TechNet Subscription) od včerejška mohou novinky testovat na vlastní kůži - tedy alespoň ti, kteří mají operační systém v některém z pěti přímo podporovaných jazyků. Ostatní lokalizace zatím uvolněny nebyly, češtinu nevyjímaje.

O baterku je postaráno

Windows Vista byla často kritizována za zvýšenou spotřebu energie a tedy kratší životnost baterií v noteboocích. Přestože správa napájení v systému je řešena dobře a při správném zacházení lze dosáhnout slušných výsledků, do toho, na co jsme byli zvyklí z Windows XP přeci jen pár procentíček chybí.

První servisní balíček nám část energie vrací. Zlepšení sice není nijak obrovské, nicméně každý notebookový cestovatel ví, že zde se počítá každá minuta. Jak to vlastně funguje?

Vylepšení spotřeby je založeno hned na dvojici vylepšení. První najdeme v zobrazovacím subsystému. Každý čtenář Živě.cz jistě ví, že Desktop Windows Manager Windows Vista používá pro vykreslování oken 3D akceleraci. Ta je ovšem energeticky náročnější. Microsoft se proto snaží hledat cesty, jak vykreslování co nejvíce optimalizovat.

Každý hráč počítačových her zase ví, co znamená pojem V-Sync. V-Sync zajišťuje synchronní obnovovací frekvenci grafické karty s displejem, v noteboocích tedy obvykle 60 Hz, čímž napomáhá bezproblémovému a bezchybnému zobrazení. V-Sync je v Desktop Window Manageru standardně zapnut. V-Sync však pro svou funkčnost vyžaduje součinnost procesoru počítače. Při šedesáti Hz obnovovací frekvence se V-Sync obrací na CPU každých šestnáct milisekund, čímž mu může bránit v přechodu do režimu snížené spotřeby.

SP1 přináší změnu v práci V-Sync pod Windows Vista. V-Sync se totiž automaticky vypíná, pokud během deseti cyklů (tedy 160 ms) nedošlo k žádné změně v obrazu. Microsoft odhaduje, že tato úprava dokáže ušetřit asi jedno až dvě procenta energie baterie.

Druhého snížení spotřeby Microsoft dosáhl vypínáním zvukových kodeků. Bez ohledu na to, zda zvukový kodek zpracovává nějaký zvukový výstup či nikoliv, Windows Vista jej nevypínají. V SP1 je toto chování opraveno. Je-li notebook vybaven HD audio kodekem (tedy ne AC97), je tento vypnut po třiceti sekundách nečinnosti. Microsoft v tomto případě neudává, o kolik se prodlouží výdrž baterií, pravděpodobně ale půjde o hodnotu povzbudivější než v případě deaktivace V-Sync.

Zapomeňte na režim omezené funkčnosti

Microsoft pod tlakem kritiky za odstavování uživatelů od dat dospěl k rozhodnutí opustit koncept režimu omezené funkčnosti.

V současné době obsahují Windows Vista dvojici režimů, kterými přidělávají vrásky pirátům. Jde o režim omezené funkčnosti, kde systém omezuje délku přihlášení uživatele na jednu hodinu a standardně mu spouští pouze výchozí webový prohlížeč, byť to samozřejmě neznamená, že při dostatečných znalostech si uživatel nemůže spustit prakticky cokoliv. Do režimu omezené funkčnosti se Windows přepnou, pokud vyprší třicetidenní zkušební lhůta neaktivovaného systému.

Druhým stavem omezujícím uživatele je tzv. Non-Genuine State, který se aktivuje, pokud systém neprojde webovým ověřením pravosti. Dojde-li k tomu, Windows vypnou rozhraní Aero a technologii ReadyBoost a omezí Windows Update pouze na kritické bezpečnostní záplaty.

Windows Vista SP1 už nebude uživatele omezovat ani jedním ze zmíněných způsobů, bude je (a to doslova) otravovat. Pokud systém nebude řádně aktivován, případně pokud bude mít pochyby o své pravosti, může využít čtveřici prostředků k obtěžování uživatele:

  • Na přihlašovací obrazovce na patnáct sekund zobrazí výzvu k aktivaci, kterou nelze odkliknout
  • Každou hodinu změní pozadí plochy na černou barvu
  • Pravidelně zobrazuje výzvy k aktivaci
  • Nenabízí volitelné aktualizace v systému Windows Update

Pirátům ale život i ztíží

Jak Microsoft slíbil, tak také učinil. SP1 znemožňuje použití dvou nejpopulárnějších metod pro obcházení aktivace. Jde o hack prodlužující zkušební dobu, po kterou není systém potřeba aktivovat, a o hack warezové grupy Paradox emulující BIOS značkového počítače, který umožní Windows vůbec neaktivovat - systém totiž aktivaci v takovém případě vůbec nevyžaduje.

Již několik dní po vydání poslední RC verze SP1, která jako první tyto možností obcházení aktivace znemožnila, se objevil nový způsob, kterým Windows přesvědčit, že jsou řádně aktivována. Novinka principielně spočívá opět v emulaci OEM BIOSu. Crack upraví systém, nastaví emulaci a na uživateli je již pouze vložení některého z dodaných produktových klíčů. Je samozřejmě možné, že Microsoft v některé z budoucích aktualizací systému znemožní i tuto techniku.

Novinky ještě nebyly vyčerpány. K Windows Vista SP1 se na Živě.cz již brzy vrátíme.

Zdroj: I started something, Hardware 2.0

fsc.jpg

Diskuze (79) Další článek: O Yahoo! projevil zájem i majitel MySpace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,