Google | Virtuální realita | Lenovo | CES 2018

Virtuální realita se musí přiblížit lidem, řekli si Google s Lenovem a ukázali nové headsety se 180° kamerami

Brýle pro virtuální realitu Daydream od Googlu nejsou žádnou novinkou, doposud ale neobsahovaly displej a vyžadovaly vložení smartphonu. Tato překážka ale odpadá společně s uvedením nového headsetu Lenovo Mirage Solo.

Brýle jsou vybaveny technologií WorldSende, která dle slov Googlu zvládne přesně sledování vašich pohybů, v rámci virtuální reality tedy zůstanete vždy na konkrétním místě nehledě na pohyb hlavou či úkrok do stran. O obsah se postará na 250 aplikací, které jsou již nyní přichystány pro Daydream, mezi nimiž lze nalézt YouTube VR, Street View, Google Fotky a další.

Vše pohání Qualcomm Snapdragon 835 VR doplňující 4 GB RAM, u displeje se chlubí 110stupňovým zorným polem. Set disponuje i dvojicí kamer pro využití v rámci rozšířené reality. Cena prozatím nebyla upřesněna, do prodeje ale půjde v druhém čtvrtletí tohoto roku.

Zároveň byly představeny 180stupňové kamery VR180 pro snadnou tvorbu obsahu právě pro tyto brýle. Výhodou oproti dosavadním 360stupňovým kamerám je ten, že není nutné scénu tolik chystat a schovávat se, abyste nebyli v obraze. V brýlích se pak takovéto video zobrazí kompletní s možností rozhlížení, na počítači či mobilním telefonu v běžném režimu pak vidíte oříznutý obraz.

Ukázány byly prozatím dva modely pro běžné uživatele, Lenovo Mirage Camera a YI Horizon VR180 Camera, které přijdou do prodeje také v druhém čtvrtletí letošního roku. Později se přidá LG a profesionálové mohou využít kamery GH5 od Panasonicu.

Diskuze (1) Další článek: Nová kamera od HP umožní snadné skenování reálných objektů do 3D

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,