VIP o roce 2008: grafická inkvizice

Diskuze čtenářů k článku

avatar
02. 01. 2009 22:50

skoda, ze se autori vyjadrovali i v otazkach kde maji jen omezeny prehled, trochu tak ztraci odborna uroven clanku

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 01. 2009 22:43

"Nejvíce se mi líbí myšlenka asymetrického multiprocessingu, kde by se čip skládal z jednoho velkého hlavního + několika dceřinných jader. Ano, něco jako Cell, ale blíž současné architektuře. Aplikace, které nejsou optimalizovány (nebo které nelze efektivně optimalizovat), by běžely na hlavním čipu, ty ostatní by pak byly přidělovány menším výpočetním jednotkám. Ale to je trochu utopie - dokud jsou uživatelé ochotni kupovat stávající produkty, není důvod cokoli měnit."

AMD tohle uz vlastne dlouho chysta, takze jsem docela zvedav

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 01. 2009 21:32

musim pochvalit nektere, kteri se snazali nehodnotit jen konec roku, ale zhodnoti produkty celkove

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 01. 2009 23:27

a take jmenovite Jirku Součka a Mateje Kolejáka za přínosné informace

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 01. 2009 16:29

Koukam ze VIP jsou hodne fixovani na graficke karty a ostatni HW jako by nebyl...

Nejlepší trend roku:

Kazdopadne bych jeste rad vypichnul prosincove schvaleni OpenCL, jazyka ktery narozdil od proprietarnich veci jako je CUDA prinasi standard do vyuziti (nejen) GPU. Podle mne je prave tohle nejvetsi prinos roku 2008 pro dalsi dekadu.

Prekvapeni roku:

vyznamne zlepseni kvality notebooku Acer (Extensa 5630 atd). NE ze bych ho kazdymu rval ale kdyz uz nekdo mermomoci chce NB za 15tis tak jsem rad ze si neodnasi ty "mekke stribrnne smejdy" jakymi byli acery minulych let.

Inovace roku.

Apple brick, dalsi krucek k dokonalemu desigenu.

HW roku:

zlevnena, 55nm, 216sp GTX 260 - i kdyz uznavam ze je to jen papirova karta, takze jako HW roku volim LCD HP2475w ma sice rozlitany barvy ale i spolecne se sondou Spider3 stoji par kacek a NEVRRRRCI a WCG-CCFL mu neblikaj jak ruska TV (to plati pro rakosniky z EIZOa co to evidentne nepochopili u S2231)

Nejhorší produkt roku:

Vzpominane Eizo S2231 za jeho psych podsviceni s rainbow effectem ala DLP. Mit to LCD BanQ nereknu ale u Eiza jsem tohle necekal.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Mozno vam to uniklo, ale ono je to HODNE (hlavne) o grafikach by definition :).

Ale k veci>

Prekvapenie - to nie je udalost roku 2008

Inovace - unibody je zaujimave, ale fakticka revolucnost je ovela nizsia tvrdi marketingove oddelenie

Nejhorsi produkt - s tym by sa dalo suhlasit, ked o tom vsak napisete niekomu z CZ zastupenia EIZO, tak vam bude vysvetlovat, ze to je prednost ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 01. 2009 18:26

dobre dobre ale resili se i procesory, idioti a zabanovany IP v diskuzi... tak proc ne dalsi veci :)

Prekvapenie - pro me ano a zrejme i pro dalsi lidi kdyz to je jeden z nejprodavanejsich notebooku vedle Eee tehle vanoc

Inovace != revoluce nicmene v konecnym dusledku to dale podporuje narust prodeje apple booku, nekde jsem cetl ze v US ma apple 20% trhu a 30% z "kolacce zisku". To uz revoluce je, pred lety mel 2%...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Nove MacBooky sa predavaju IMHO rovnako ako "stare" - hlavne hlinik je po novinka len u zakladneho macbooku, ktory ale citelne podrazel.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 01. 2009 12:36

1) I v low-endu začínají převažovat 2jádrová CPU (2jádro už 1100 až 1300 Kč)

2) Paměťový standard se posunul na 2-4GB RAM (2x1GB za 5 stovek, 2x2GB za 8 stovek Kč)

3) Podezřele pomalý nástup Windows Vista

4) Pokračující nástup Ubuntu a Oo.org

5) Superúsporné CPU (Atom), a relativně výkonné chipsety s IGP

6) Z pohledu grafik se trh striktněji profiluje do 2 segmentů - integrované IGP a výkonná grafická řešení

7) Jedním z důležitých aspektů se stává spotřeba a hlučnost PC

8) Rozvoj PC zdrojů s active PFC a účinností 80%+

9) Notebooky se dotáhly cenově na desktopy

10) Nová kategorie notebooků - netbooky

11) Nástup SSD disku je pomalejší než se očekávalo - vysoké ceny

12) Pevné disky - plotny 320GB (a více?)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 01. 2009 13:54

6) Z pohledu grafik se trh striktněji profiluje do 2 segmentů - integrované IGP a výkonná grafická řešení

Ani nie pokial berieme ako vykonne iba uplne highend.Najviac sa predava main stream.Ale v podstate sa da kazda neintegrovana grafika nazvat vykonna ak sa na nej hra spusti.

Dobre je ze sa vyrobci vsemozne snazia pokryt kazdy cenovy segment.

Skodalen ze vykon nieje je vzdy umerny cene.Na niecom treba predsa aj poriadne zarobit....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 01. 2009 09:05

Doslova ten samy clanek je na Svet Hardware, Extra hardware, PC tuning.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 01. 2009 10:27

Tak nám ten nový rok pěkně začal, stálé téma, Nvidia vs. AMD-ATI.

AMD RV770 neměl být žádný převratný a předražený čip do hi-end segmentu, ale pouze GPU čip pro střední proud, jak cenou tak výkonem, není chybou AMD, že Nvidia neustála svůj hi-end post a musela jit dolů hlavně s cenou, když nedokázala obhájit hi-end výkon.

Pár drobností:

1. "Akcelerace fyziky přes GPU ale odporuje pravidlům Futuremarku, s PhysXem dosažené výsledky tedy nelze zapsat do oficiálních žebříčků." Akcelerace fyziky neodporuje pravidlům Futeremarku, jenom se nesmí výkon GPU podílet na výkonu CPU, jinými slovy nelze podvádět! Futuremark striktně odděluje výsledky GPU a CPU, nehledě na to, že si Nvidia ve svých neschválených ovladačích jen tak nahrazuje knihvny Futeremarku svými aby byl výsledek zajímavější!

2. "Nový sendvič je jim prozatím dovoleno otestovat pouze v nVidií stanovených hrách." a rovněž testováno pouze na neschválených "CINKLÝCH" ovladačích!

3. Poctivé hodnocení, viz http://service.futuremark.com/hardware/

Nyní mne napadnou ti, či oni, ale AMD odvedlo za uplynulý rok kus práce, což se o Nvidii říci nedá.Nvidia těžila pouze ze starých, leč vynikajících čipu, snahy o bezhlavé a jen marketingové prosazování Nvidia CUDA a PhysX, čímž jen vyklízí pozice pro AMD. Značná část DirectX 11 (DirectX 10.1) (Windows 7) staví na Havoku. AMD maká na RV870 a Nvidia ??? O čipové sady se výrazně snižuje zájem, GPU čipy stagnují a Intel maká na svém Larrabee.

Nechci být špatným prorokem, ale mám vážné obavy o budoucnost Nvidie bez řádného a hlavně poctivého přístupu ke GPU čipům a absence X86 licence při nástupu AMD Fusion.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 01. 2009 11:19

Samozrejme.Taky by ma aj nas*ali keby si ho kazdy z redaktorov na svojej stranke upravil podla seba

BTW "však chodí na web iba baviť čítaním „oDDborných a nestranných“ článkov." p. Paculika zjavne hodne stve ked mu konkurencia ubera navstevnost . Zrovna pozeram navstevnost na DD ...Nebudem polemizovat o objektivnosti jednotlivych web-ov .Raz ma zaujme clanok na jednom inokedy na druhom.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 01. 2009 23:56

samozrejme bulvar nese ovoce

prvni se na to v teto specializovane svere vrhl RH, pak DD a ted mozna i PCT i kdyz pri srovnani s konkurenci to neni vubec tak tragicke

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 01. 2009 14:18

no vzhledem k faktu, ze se soucasti te ankety ucastnili autori z ruznych titulu, tak si samozrejme ten clanek take vsichni vydaji ... :) co mas za problem, blbecku?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 01. 2009 18:19

Reagoval som na itexpert-a ..."Doslova ten samy clanek je na Svet Hardware, Extra hardware, PC tuning"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 01. 2009 23:57

on taky :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 01. 2009 01:53

Přijde mi to nebo si nikdo nevšiml trendu, který nastává a zdá se být nevyhnutelným? Mluvím o trendu, kdy se počítače stávají konzumním zbožím, u kterého málokomu záleží na obsahu. Je to podobné jako u ledniček, praček, televizí a podobných domácích přístrojů. Několik příkladů, které mluví za vše:

1) Nástup Asus EEE a dalších mikronotebooků - Že by byl dán tím, že tyto notebooky jsou malé, stylové, lehko přenosné? Podle mého je jejich úspěch dán především nízkou cenou.

2) Intel Atom - Jedná se o výrobně velmi levný procesor, který je sice z pohledu technologie neskutečně zastaralý, ale na druhou stranu výkonem stačí na většinu "kancelářských" úloh. A takové úlohy dělá 95 % uživatelů. Co z toho plyne? Atom je produkt, kterým se Intel přizpůsobuje trendu, který říká, že není podstatné, co všechno počítač umí, ale především to, kolik stojí a jaké má provozní náklady.

3) Paměti DRAM - Výrobci pamětí DRAM finančně krvácejí a ceny jsou oproti nedávné minulosti legračně nízko. Proč? Že by to bylo tím, že i při možnosti koupit si 4 nebo 8 GB RAM za pár korun toto nikdo nedělá, protože to prakticky nepotřebuje? Odhadované růsty poptávky se nenaplnily.

4) Operační systém Windows XP - Je až překvapující, jak lidé nechtějí přecházet na Windows Vista. Upřímně mezi oběma systémy nevidím zásadnějších rozdílů a oba považuji za srovnatelné, zajímavé je ale sledovat, jak lidé prostě nechtějí přecházet na Vista, které jsou přeci jenom o hodně náročnější na hardware. V době kralování Windows 98 byly Windows XP i přes mnohem vyšší hardwarové nároky obrovským krokem vpřed z hlediska spolehlivosti (pomíjím teď Windows 2000, které přeci jenom byly cíleny do korporátní sféry). Ale co přináší Vista? V zásadě nic, co by ospravedlňovalo nutnost upgrade počítače. A tak si Vista lidé a firmy pořizují spíše s novým počítačem, než že by upgradovali z XP.

5) Drasticky zlevňující pevné disky - Také vám přijde, že i když kapacita pevných disků už neroste tak rychle jako kdysi, jejich cena klesá stejně dramaticky nebo dokonce ještě rychleji? Ono se není moc co divit, bez úspěšného rozšiřování Blu-ray začíná být obtížné zaplnit nové disky i pro notorické "sosače".

6) Převažující nabídka LCD monitorů s TN obrazovkou - Monitory s PVA nebo IPS se už téměř vytratily nebo jsou natolik drahé, že se vůbec nevyplatí. Opět jsme u toho, že výrobně levnější TN obrazovky společně s touhou uživatelů šetřit za každou cenu (tj. s možností vyrábět TN ve velkých objemech) vytlačují technologicky lepší produky.

Určitě bych našel takových příkladů víc. Ale toto podle mého stačí, protože když se nad tím zamyslím, tak na běžné méně náročné činnosti můžu koupit libovolný procesor, libovolný pevný disk, libovolnou grafickou kartu (dokonce i HDTV zvládnou prakticky všechny), velmi levnou paměť RAM. V počítači nezůstává ani jedna komponenta, na které bych vysloveně musel hodně utrácet. Za pár korun sestavím počítač, který bude na téměř všechno dostačující a u kterého bude v případě poruchy jednodušší ho zahodit a koupit nový, než ho po jednotlivých dílech opravovat.

A když se na to podívám z druhé strany, z pohledu těch, kteří výkon potřebují, čeká mě v zásadě zklamání. Nové procesory jsou rychlejší jen při optimalizaci software (která existuje jen někde a kterou je potřeba zaplatit), nové grafické karty mají potíže s nevyrovnaností výkonu (SLI/Crossfire na jedné kartě), nové paměti DDR3 nejsou skoro vůbec rychlejší než DDR2, nové pevné disky nejsou rychlejší než starší pevné disky, nové monitory s dobrými obrazovkami jsou velmi drahé (ve srovnání s TN) a nedodělané (trpící Input lagem). A konec konců počítač se stále ovládá archaickou klávesnicí a myší. Tak jaký motiv na upgrade mám mít?

Myslím si, že všechno nasvědčuje tomu, že oním motivem pro nákupy bude integrace počítače do zařízení malých velikostí, s minimální spotřebou, levných, možných kdykoli zahodit. Taková zařízení ale nemají výrobci jako Intel nebo NVIDIA vůbec rádi, protože na nich nemají skoro žádné marže. Jsem opravdu zvědavý, jak budou tyto firmy protlačovat na trh svoje drahé produkty v okamžiku, kdy je skoro nikdo nepotřebuje a naopak všichni by rádi nakupovali co nejlevněji a je jim v zásadě úplně jedno, co je uvnitř, protože téměř s jistotou i to nejlevnější jim bude s přehledem stačit. Ještě že nejsem jejich akcionář...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 01. 2009 03:00

+1

hodne pekne :) Pod to bych se podepsal.

2] posledni vetu bych 3x podtrhnul. Hodne se zacina resit nejen kolik to stoji, ale taky kolik to sezere. Uz vidim, jak se bude v eshopech prodavat pocitacova sestava a u ni bude velke zelene A jako u pracek/lednicek.. (byt v USA, tenhle napad si necham patentovat:) )

4] to je tim, ze prechazet nema vubec cenu.Vista ma par novych malickosti a platit za to v prumeru 3000 se nevyplati. U nakupu noveho PC bych to tak jednoznacne nevidel, ale tam casto zapracuje ZVYK (aspon z me zkusenosti vzhledem k okoli).

K 6] bych dodal, ze od PVA/ISP v monitorech se IMHO ustupuje proto, ze konkurenci jsou LCD TV. Ty jsou obvykle PVA/ISP a stoji prakticky stejne. Resp. za 15000 clovek dostane 32'' TV a kdyz ted stoji TN 24'' rekneme cca 8000, tak s lepsim panelem to mame tak 12000 a to uz se vyplati koupit rovnou tu 32'' TV ne?

Zbytek 100% souhlas :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 01. 2009 08:14

1) Popdle mně jsou na prvním místě pro rok 2009 notebooky s cenou kolem 5000 Kč, poté co se podaří integrovat CPU, GPU, řadiče IO, paměťové řadiče, multimediální funkce, .... na jeden čip. Již není daleko doba, kdy většina lidí bude mít v kabelkách notebooky.

2) Monitory s FULL HD. FULL HD monitory 22" klesnou na 3000 Kč? Na Digitimes napsali, že 24" se prodávají za 180 USD. Tedy již rozlišení pouze FULL HD.

3) Na poli grafik očekávám, že NVIDIA vytvoří dobrou katru, protože se již bojí AMD.

Nasoupí nová Windows 7 a hlavně USB3.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 01. 2009 23:44

ad 3) vyvoj graficke karty neni otazka jen jednoho roku...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
05. 01. 2009 10:37

No Nvidia dela grafiky o neco dela nez jeden rok :). Kdyz vemem v potaz ze nova generace grafickych karet prichazi jednou za pul roku, tak je pravdepodobnost ze Nvidia v roce 2009 vyda novou grafiku docela vysoka :).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
05. 01. 2009 13:41

ano, ale ne jako odpoved na konkurenci, protoze v dobe zacatku hlavniho vyvoje jeste nevi proti cemu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
05. 01. 2009 15:13

Grafiky ted moc nesleduju, ale pokud vim je to takhle:

Nvidia ma GTX 280, ktera je vykonejsi nez 4870. Nejvykonejsi karta ted je myslim 4870 X2. Jediny co Nvidia musi udelat, aby mela silnejsi kartu je udelat GTX 280 GX2... jadro ma, technologii jak spojit dve jadra taky, takze na co rok vyvoje?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 01. 2009 13:13

*** "Ale co přináší Vista?" -- mnoho :)

1. bezpečnost - šifrování disku BitLocker, UAC, IE7 protected mode, lepší firewall, kernel patch protection. Obecně, Vista je nejbezpečnější OS současnosti.

2. podporu moderního HW - vícejádrové procesory, více než 3(-4)GB RAM, 64bitové CPU, SSE až SSE4 isntrukce.

3. vyšší rychlost - ReadyBoost, SuperFetch, nativní kompilace pro moderní x64 procesory, lepší scheaduler.

4. pohodlí a ergomie - skvělé integrované hledání, rozhraní akcelerované GPU, podpora Blu-Ray a HD-DVD.

Samozřejmě člověk, který potřebuje jen Word, email a prohlížeč to nemusí ocenit, ale pro profíka je Vista x64 dar z nebes

***" "Intel Atom " -- na tento CPU je mnohem více negativních reakcí než pozitivních. Ano, stačí na internet (bez Flashe) a na Word, ale už pokud chci převést FLAC na MP3 či MOV na AVI, tak čekám a čekám a čekám a ... notebooky s Atomem jsou taková lepší kalkulačka, a kupují se JEN kvůli ultranízké ceně, uživatelé s nimi ovšem nejsou spokojeni, a spíše je to startovací platforma pro upgrade na Core 2 Duo :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 01. 2009 14:06

Jak jste na tohle přišel? V jakém ohledu má Windows Vista jinou podporu instrukcí SSE2+, případně procesorů s instrukcemi SSE2+, než Windows XP, případně jiné systémy?

Než odpovíte, doporučuji si ověřit informace. (ne, Wikipedia není věrohodný zdroj informací)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 01. 2009 14:54

64bitová Vista je nativně kompilovaná pro Athlon 64 / X2 a vyšší (Intel C2D, C2Q), ty mají až SSE3 instrukce, Intel přidává SSE4. Výhoda 64bitové Visty je právě v tom, že dokonale pracuje s moderním HW.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 01. 2009 15:10

To sice ano, ale je třeba si uvědomit, že Vista x86 i x64 vycházejí ze stejného zdrojového kódu. A jelikož x86 verze nemůže spoléhat na přítomnost nových instrukcí, je kód udělán na univerzální sady a optimalizace není - navíc ruční optimalizace assemblerem mezi x86 a x64 je mezi platformami velmi špatně přenosná. A kompilátor toto nezařídí.

BTW, Athlony 64 začínaly s SSE2, nikoli s SSE3. A je otázkou, jak jsou na tom s podporou procesory od VIA.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 01. 2009 15:42

Většina kódu je psaná přece v C (++), o optimalizace a použití instrukcí pro daný CPU se stará kompilátor... Assembler musí být psán nativně (a různě) pro x86 a x86_64.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 01. 2009 16:07

Jenže optimalizace tohoto charakteru kompilátory obecně nezvládají. Automatický převod na SSE se používá jen u některých cyklů a to stejnak není moc efektivní. Ani Intel C++ Compiler, jinak přeborník v optimalizacích, není schopen z SSE nějak významně těžit (až na výjimečné případy). Je to stejná písnička jako u multithreadingu - pokud to neudělá člověk, pak je efekt malý, nulový nebo dokonce mírně záporný.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 01. 2009 16:35

Je to přesně tak, jak píšete. SSE je totiž tak specifická instrukční sada, že se na to obecně nic převést nedá. Prostě pokud to ručně jako SSE rovnou natvrdo nenapíšete, tak to za vás kompilátor nikdy neudělá. Jen bych podotknul, že nějaké přínosné využití SSE je z hlediska OS dost diskutabilní.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 01. 2009 15:28

Podle mého to není zdaleka tak horké.

1) Bitlocker je sice dobrá věc, ale je pouze ve verzi Ultimate. Tu si kvůli ceně asi moc lidí nepořídí a na noteboocích, kde by se využila nejvíc, jí paradoxně žádný z výrobců nepředinstalovává - všude dávají buďto Vista Home nebo Business, ale Ultimate vůbec. Možnost změny prakticky nulová a ochota Microsoftu s tímto něco dělat také nulová. Logiku tohoto přístupu nechápu. Co se UAC týče, to stejně spousta lidí vypne, protože je to moc otravné. Firewall pořád silně zaostává za freeware řešeními jako Comodo. Kernel patch protecting mají i Windows XP x64.

2) Vista je naopak v podpoře značně omezená. Zatímco Windows XP x64 obslouží 128 GB RAM, Vista je v nižších edicích limitována na 8 GB nebo 16 GB. A to jsou kapacity, které jsou s dnešním hardware poměrně snadno dosažitelné. K podpoře SSE viz můj další příspěvek - není to tak horké.

3) Lepší scheduler je diskutabilní - to se říkalo i o Windows XP SP2 s nějakým patchem a skutek utekl. Ani ve Vista to není vůbec lepší a Linux je v tomto ohledu přeci jenom dál. ReadyBoost je v zásadě na nic, nativní kompilace pro x64 už tu byla s Windows XP x64 (a beztak nepomáhá). Jediné, co je opravdu příjemné, je SuperFetch, nicméně na Vista, které zabírají samy o sobě spoustu paměti, je jeho účinnost nižší než u kombinace dedikovaných utilit a Windows XP.

4) Integrované hledání je věc, kterou ne všichni využijí. A Windows Search 4 je možné doinstalovat i do Windows XP (včetně x64 verze). Akcelerovaná grafika je fajn, nicméně je třeba vidět i negativa - vyšší spotřebu, což majitelé notebooků moc neocení. Podpora Blu-ray je věc, která je vcelku na nic, beztak pro vypalování se běžně používají utility třetích stran a pro přehrávání také potřebujeme přehrávač třetích stran.

Celkově mi přijde, že Vista má nějaká pozitiva (SuperFetch, Aero), ale taky negativa - horší kompatibilitu ve srovnání s Windows XP (a to i včetně x64 verze), mnohem vyšší hardwarové nároky, nižší výkon aplikací (nejrychlejším OS od Microsoftu jsou stále Windows XP x64), pomalejší start, otravné systémy licencování (kdo si někdy koupil notebook s Windows Vista, ten určitě ví, jak je to stupidní, když mu výrobce notebooku prakticky nedovoluje provést vlastní instalaci OS) a celkově línější provoz. V zásadě celá ta dlouhá doba čekání uživatelům nepřinesla nic, co by skutečně museli za každou cenu mít a co by tady už nebylo v předchozích verzích.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 01. 2009 15:45

Hloupé fámy a předsudky.

Vista jsou -výkonnější- než XP, při výrazně vyšší bezpečnosti a funkčnosti.

http://www.principledtechnologies.com/Clients/Reports/Microsoft/VistaSP1XPVistaBusResp0208.pdf

a

http://www.principledtechnologies.com/Clients/Reports/Microsoft/VistaSP1XPVistaHomeResp0208.pdf

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 01. 2009 16:12

Ale no tak. Namátkou jsem pomocí Googlu asi během minuty vyhledal srovnání výkonu Windows XP a Windows Vista a výsledek je takový, že obecně jsou spíše rychlejší Windows XP:

http://pctuning.tyden.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=8380&Itemid=88&limit=1&limitstart=3

http://www.opengl.org/pipeline/article/vol003_9/

http://exo-blog.blogspot.com/2007/11/windows-xp-sp3-yields-performance-gains.html

http://www.zive.cz/Clanky/Windows-Vista-SP1-a-Windows-XP-SP3-a-vykon-ve-hrach/sc-3-a-141745/default.aspx

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 01. 2009 16:43

Jasně, pokud někdo chce věřit exo-blog.blogspot.com, pak ano

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 01. 2009 16:39

I kdyby byla Vista nakrásně výkonější (což není), produktivitu práce to stejně nijak nezvýší, což je důvod, proč se na ni nepřechází.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 01. 2009 16:53

Pod to se můžu jenom podepsat. Nový HW přestává hrát roli, protože upgrade už nenabízí takový výkonostní přínos, jako, řekněme, před deseti lety. Prakticiky jediný důležitý parametr je zvyšování kapacity pevných disků.

Co se těch Windows XP týče, jen bych dodal, že v roce 2002 dva přinesly kromě spolehlivosti integraci WiFi, kvalitní síť i mimo korporátní sféru a velmi slušně vypadající GUI. V tomto směru se Vista hranice nikam neposunuje

A podle mě vlastně ani nemůže. Osobně si nedovedu představit, co nového (revolučního) by mohl OS nabídnout.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 01. 2009 01:43

hodne me prekvapilo oznaceni prejmenovavani karet za pozitivni, i pres zminene vyhody jde hlavne o mateni neznalych zakazniku a falesnou iluzi novych modernejsich produktu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
02. 01. 2009 02:06

Jistě že to budí dojem, že jde o nové produkty, i když tomu tak být nemusí, a jistěže je to matoucí. Ale v okamžiku, kdy je díky tomu třeba výkonnější GeForce 9800 GTX+ v cenících o jeden, dva, tři tisíce levnější než stará GeForce 9800 GTX po několik týdnů, protože u nás obchodníci nedokážou pružně reagovat na situaci, je to nezanedbatelné plus, které se tak nějak přehlíží. :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 01. 2009 15:43

jenze podle me, jak uz jsem psal, tohle nevyvazi tu skutecnost, ze neznali uzivatele vidi dalsi radu GeForce a reknou si: "je moje karta uz je nejaka zastarala, koupim si novinku" (take jsem takovy byval)

nebojte se, ze to ty firmy delaji s dobrym umyslem, dobre vedi, ze na tomto si hlavne namazou vlastni kapsu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
02. 01. 2009 20:32

hehe, nVidia samé prekvapko...čo to bude za "jadrierko"(GPU) 65nm or 55nm 9800xxx......hádej a uvidíš...

PS: obchodníci...no neviem, ale meniť každú chvíľku nVidia produkty v cenníkoch ak si niečo NOVÉ vymyslí (8800xxx->9800xxx->GTS240/250....never ending story?!) nieje bohvie čo!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor