VIP o roce 2008: grafická inkvizice

Rok 2008 v hardwaru určitě nebyl nudný. ATI a Nvidia se letos „porvaly“, Intel uvedl novou generaci procesorů a uvádění (staro)nových produktů nestíhá člověk ani sledovat.

Nejlepší highendový produkt

Jiří Souček: Nabízejí se tři kandidáti: Radeon HD 4870 X2, GeForce GTX 280 a GeForce GTX 295.

GeForce GTX 295 vylučuji hned – až příliš mi připomíná doby GeForce 6800 Ultra-Extreme nebo GeForce 7800 GTX-512, které byly vyrobeny jen pro účely recenzí, ale do prodejů se přes veškeré sliby nikdy nedostaly. Až bude GTX 295 k dostání na pultech za slíbenou cenu, pak ji začnu brát v potaz.

GeForce GTX 280 je nejvýkonnějším jednočipovým produktem, kterého se netýkají problémy duálních řešení (synchronizace při nízkých FPS) a Radeon HD 4870 X2 je kartou, která jako jediná nabízí možnost plynulého běhu většiny her při plnohodnotném MSAA 8×. Navíc nese výhodu v podobě podpory DX10.1, která už se začíná projevovat v podobně mírně vyšší kvality obrazu nebo výkonu v některých hrách.

Osobně bych si ale nevybral ani jednu z nich, obě řešení jsou na můj vkus příliš kompromisní.

Mirek Jahoda: GeForce GTX 280. Nesdílím zklamání navozené novinářským hype (viz má červnová glosa) a opravdu jsem nečekal, že by SLI sendvič GeForce 9800 GX2 byl zadupán do země. Kdybych netestoval grafické karty (anebo je testoval v méně hrách), zvolil bych Radeon HD 4870 X2. GeForce GTX 280 považuji však za spolehlivější a flexibilnější řešení: výkon budu mít dobrý bez ohledu na herní engine, při přetaktování nebudu daleko za vrcholným výkonem HD 4870 X2 a budu-li toužit po opravdu absolutně nej- výkonu, rozšířím jej pomocí SLI.

Jestli se i v highendu hraje na poměr výkon/cena, tak bych se těžce rozhodoval mezi Radeonem HD 4870 a GeForce GTX 260: při koupi bych se rozhodoval podle her, jež bych chtěl hrát a také podle svého monitoru, obecně platné rozseknutí v rukávu nemám.

Lukáš Fiala: Ač jsem v polovině roku prorokoval, že multi-GPU řešení jsou cestou do budoucnosti, v současné podobě to nepůjde. Ovladače, které nedokáží zaručit stabilní výkon v širším spektru her, diskvalifikují Radeon HD 3870 X2, Radeon HD 4870 X2 i GeForce 9800 GX2. Z high-endových karet zbývá už jen GeForce GTX 280, která ale proti dříve vydané 9800 GX2 podává nepřesvědčivý výkon. Shrnuto podtrženo, titul nejlepší high-endové karty si podle mě nezaslouží žádný letos vydaný akcelerátor.

David Ježek: Vzhledem k tomu, že GeForce GTX 295 přijde na svět oficiálně až příští rok, musel jsem se v hi-endu rozhodovat prakticky pouze mezi GTX 260/280 a HD 4850/4870 X2. Při pohledu na rozměry, hmotnost a hlavně energetickou nenasytnost nejsem schopen říci, kterou z karet považuji za nejlepší hi-end produkt roku. Ani jedna mi nesmí do baráku, nehodlám jen kvůli zbytečně vysokému fps v extrémních rozlišeních s extrémním AA/AF v náročných hrách sponzorovat jistou neméně nenažranou energetickou společnost.

Pokud bychom se ale měli bavit nikoli o tom, který produkt je „nejlepší“, ale který je „lepší“, tedy ve smyslu „mezi slepými jednooký králem“, pak u mě vítězí Radeon HD 4870 X2. A pokud bych se oprostil od úzké definice slova "produkt" jako jednoho kusu železa, pak by vítězem byla dvojice Radeonů HD 4850 v CrossFire.

Adam Vágner: Budu zcela konkrétní – Microstar N280GTX-T2D1G-SUPER OC. Cenou nijak významně nevybočuje z řady jiných GTX 280, ale 700 MHz na jádře a 2 300 MHz na pamětech je na výkonu znát.

MSI-GTX-280-SuperOC.jpg

Zaráží mne, že zatímco 8800 GTX je díky velkému skoku ve výkonu považována za revoluční kartu, provázela uvedení GTX 280 a GTX 260 citelná vlna nevole kvůli tomu, že výkonem neutekla dvouprocesorové 9800 GX2, nebo že nové Radeony nebyly o moc pomalejší a nabídly lepší poměr cena/výkon. Výkonem GTX 280 jsem zklamán nebyl, naopak mne potěšilo, že je to po necelých dvou letech otálení GPU na výkonu GeForce 8800 GTX konečně výrazný posun kupředu.

Co se nejvýkonnějších karet týče – zatím se neudálo nic, co by ze slepování dvou čipů na kartě udělalo víc než z nouze ctnost. Týká se to jak HD 4870 X2, tak GTX 295. To, že jde dva GPU provozovat v jednom PCIe x16 slotu, je mizerná výhoda s ohledem na to, že po takové highendové kartě po krátkém čase neštěkne pes.

A z jiného soudku – panel Scythe Kaze Master na ovládání ventilátorů. Až na nemožnost vypnout podsvícení nemá chybu. Ale cenou i provedením ve svém segmentu na tuto kategorii má.

Vašek Vlček: Asi nepotěším rudou letku, ale pro mě je jednoznačně nejlepší produkt v highendu nová GeForce GTX 260 s 216SP. Výkon je o chlup lepší než u konkurenčního Radeonu HD 4870, ale ne zase až o tolik, aby to mohl být zásadní faktor při výběru. Vylepšená dvěstěšedesátka ale v mých očích válcuje konkurenci podstatně lepším chlazením, které dostanete rovnou v základu. Nvidia je taky znatelně aktivnější při ladění ovladačů, nemluvě o tom, že nabízí i rozhraní CUDA a podporu PhysX fyziky. To možná ještě dneska není až takový benefit, ale podporu už ohlásila většina velkých herních studií a tak v průběhu příštího roku můžeme čekat opravdu zajímavé tituly...

ps47: GeForce GTX 280. Pre tých čo očakávali vyšší výkon (prípadne podporu DX10.1) mierne sklamanie, ale nech si hovorí kto chce čo chce, aj tak je to najrýchlejšia grafická karta na trhu. Dual-GPU riešenie od ATi nepovažujem za priamu konkurenciu – ja SLI/Crossfire zlepence ako HD 4870 X2 jednoducho neuznávam, fakt že ani po uplynutí ďalšieho roka nedošlo k nejakému výraznému posunu v oblasti kompatibility a vyriešeniu klasických problémov, ktorými toto riešenie trpí, ma v tomto názore naďalej utvrdzuje (hoci istá nádej tu je, ale nebudem predbiehať).

Ďalším plusom je podpora hardwarovej akcelerácie fyziky, čo dnes nieje priveľká výhoda, ale zajtra alebo pozajtra sa situácia môže ľahko zmeniť, a ja osobne do PhysX vkladám nádeje od momentu, keď som prvýkrát videl trailer na CellFactor Revolution (mám slabosť pre netradičné riešenia, nebudem zapierať)… Dúfam, že sa Nvidii podarí PhysX dotlačiť do úplne funkčnej (a hlavne tvorcami hier akceptovanej) podoby, a že neprestane v ovládačoch podporovať originálne Ageia prídavné karty, inak budem môcť tie moje dva predražené PPU1 zázraky tak akurát hodiť do smetia (prípadne do vitríny, kde mi už pár takých slepých vývojových vetiev tróni, viz ten štvorvrtuľový požierač prúdu od 3Dfx).

Matej Koleják: Je podľa mňa vodou chladená GeForce GTX 280 H2OC od BFG. Má výkon ako chystaná GeForce GTX 285 – teda dostatočný pre všetky hry, netrpí SLI/CF nedostatkami, je tichá a poteší momentálne najkvalitnejším AF.

Dušan Šimonovič: Nech sa na mňa fanúšikovia ATI/AMD nehnevajú, ale v najvyššej triede mi táto značka nemá čo ponúknuť. Dvojčipová 4870 X2 má viacej problémov než výhod a vyššiu cenu než GTX 280 či veľmi zaujímavá GTX 260 SP216 – záleží na vašej peňaženke.

Peter Hucík: Ako majiteľ nedávno zakúpeného monitora s 24palcovou uhlopriečkou a natívnym rozlíšením 1 920 × 1 200 pixelov, som začal obľubovať karty z tejto cenovej kategórie. Myslím konkrétne také, čo pri tomto rozlíšení vytiahnu z každej hry pri plných detailoch plynulé framerate. A z nich najmä tie, čo dokážu 4× AA bez citeľných strát na výkone. Antialiasing som si skrátka v poslednej dobe veľmi obľúbil, špeciálne pri hraní Fallout 3. Pri relatívne dobrej cene tieto parametre spĺňa Radeon HD 4870.

A kde je GeForce GTX 280? Inu, príde mi drahá a jej vyšší výkon na tomto monitore nie je potrebný. Ale ak máte 30 palcov, alebo by ste radi ochutnali prvé nesmelé pokusy o implementáciu PhysX, asi moju voľbu neschvaľujete. Nehádam sa.

A nakoniec posledná obhajoba: v prvej kapitole NEJ- grafická karta roku som volil kartu zo zeleného tábora, tu vyberám žihadlo z červenej stajne. Karty sú priami konkurenti a predsa nie je víťazná GTX 260 mojou voľbou aj tu. Z jednoduchého dôvodu, v tejto kapitole volím skôr osobného favorita. Nie všestrannú dlhodobú investíciu za dobrú cenu. Radeon HD 4870 je mojím favoritom pre jeho architektúru, GDDR5 pamäte, plus brutálny výkon s antialiasom.

Matúš Paculík: Patrí GeForce GTX 260-216SP do kategórie High-end? Dúfam že áno, lebo aktuálne výkonnejšie modely si nezaslúžia žiadnu pochvalu. Po zlacnení na súčasnú hodnotu predstavuje GTX 260 s 216 Stream procesormi vynikajúcu voľbu vďaka dobrému chladeniu a výkonu mierne vyššiemu ako konkurenčný Radeon HD 4870. Karty s pamäťou 512 MB tu už nepatria, nakoľko nové hry začínajú byť až nezdravo náročné na kapacitu grafickej pamäte. Alternatíva v podobe Radeon HD 4870 1 GB sa síce pýši pokročilou architektúrou, menším výrobným procesom a podporou DirectX10.1, čo však z toho, že sa vo výsledku oproti GTX 260-216SP viac hreje, má mierne nižší výkon a prínos DirectX10.1 je menej viditeľný ako NV PhysX.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,