Vint Cerf na Živě.cz – zeptejte se „otce internetu“

Po roce a půl navštíví Prahu viceprezident Googlu, Vinton Cerf, který je společně s Robertem Kahnem považován za jednoho z otců zakladatelů internetu. Chcete se ho na něco zeptat?

Příští týden si budete moci na Živě.cz přečíst interview s Vintonem Cerfem, spoluautorem komunikačního protokolu TCP/IP a viceprezidentem společnosti Google, který je občas nazýván „the father of the Internet“. Chcete jedné z klíčových osobností internetu položit otázku i vy? Napište ji do diskuze pod článkem.

Stál u zrodu internetu

Vinton Gray Cerf se narodil roku 1943 v New Havenu. Po studiích na Stanford University pracoval krátce v IBM, aby posléze studoval dál na UCLA, kde v roce 1972 získal doktorát. Již během studií se dostal do skupiny vědců, která se podílela na vývoji ARPANETu, předchůdci moderního internetu. Cerf se zde setkal také s Robertem Kahnem, se kterým později sepsal první návrh komunikačního protokolu TCP/IP. Ten dnes tvoří základ současné podoby internetu, používá se totiž k adresování a přenosu dat v síti v těch nejtypičtějších situacích – při surfování na webu, práci s poštou nebo při sdílení souborů.

arpanet0.png  arpanet1.png  arpanet2.png  internet.png
ARPANET v roce 1969, 1971, 1980, kdy už byl propojen se zahraničními sítěmi, a internet současnosti

V druhé polovině 70. let Cerf vstoupil do služeb legendární agentury DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) při ministerstvu obrany USA, v 80. letech pak pracoval pro MCI Digital Information Services, kde pod jeho vedením vznikla první komerční poštovní internetová služba MCI Mail. V roce 1999 se Vinton Cerf stal členem rady neziskové organizace ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), která se mimo jiné stará o přidělování a správu doménových jmen a IP adres.

Získal Prezidentskou medaili svobody a dnes je viceprezident Google

Vinton Gray Cerf pracoval také pro NASA, byl členem pracovní skupiny IDNA a dalších organizací a v roce 2005 se stal technologickým evangelistou a viceprezidentem Google. Během svého života získal několik významných ocenění včetně Turingovy ceny (2004), která je někdy označovaná jako „Nobelova cena informatiky“. V roce 2005 mu George Bush předal Prezidentskou medaili svobody.

vint_cerf.png  vintcerf.png
Vint Cerf a Robert Kahn během slavnostního ceremoniálu Presidential Medal of Freedom“ (Wikipedia)

Vint Cerf naposledy přicestoval do Česka minulý rok v dubnu. Tehdy jste mohli navštívit jeho přednášku na pražské Fakultě elektrotechnické ČVUT. Po roce a půl se „otec internetu“ vrací do Prahy a my vám příští týden přineseme exkluzivní rozhovor. Zároveň vám nabízíme jedinečnou možnost položit jedné z klíčových osobností současného internetu několik otázek. Stačí, když svůj dotaz napíšete do diskuze pod článkem a my pak vybereme ty nejlepší otázky.

Pro přehlednost prosím do diskuze vkládejte pouze otázky pro Vinta Cerfa, debatovat je možné na fóru.

Diskuze (18) Další článek: Soutěž o tiskárny OKI

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,