Více OS současně? Žádný problém pro XOSL

Mnozí z vás jistě provozují najednou více operačních systémů na jednom počítači. Bez dobrého „Boot Manageru“ se v tom případě neobejdeme, a proto si dnes představíme jeden, který opravdu stojí za to.
Nejprve malý úvod pro méně zkušené uživatele. Často se vyskytne potřeba mít na svém počítači více operačních systémů současně, ať už z důvodů čistě pracovních (každý systém má více či méně určité zaměření vhodné pro danou úlohu), nebo ze zájmu či ze zvědavosti. Stále více rozšířený systém Linux a další systémy rozpoutávají na různých fórech ostré debaty uživatelů jednoho nebo druhého systému (obvykle Windows vs. Linux) o tom, který je lepší. Jeden systém je vhodný jako server, jiný vyniká svou bezpečností nebo stabilitou, další má propracované uživatelské prostředí. Někdo může preferovat hardwarovou nenáročnost a podobně. Málokterý systém ovšem splňuje do detailu všechny jmenované parametry a každý uživatel si musí vybrat systém, který mu vyhovuje. Rozhodně se nehodlám pouštět do úvahy, který systém je nejlepší (to by zas bylo reakcí čtenářů…). Tomuto tématu se velkým obloukem vyhneme, protože nám nic nebrání v tom, abychom si udělali obrázek sami. Jak? Právě využitím možnosti nainstalovat na váš počítač k již existujícímu systému systém(y) další, a to bez toho, že by došlo k narušení původního systému. Nebudeme se teď zabývat konkrétními případy instalace, protože záleží na tom, které systémy budete chtít provozovat, ale zaměříme se společnou věc – tzv. "boot manager". Oč se jedná? Abyste mohli mezi nainstalovanými operačními systémy pohodlně vybírat ten, který chcete právě použít, použijeme právě "boot manager", což je jednoduchý program (jednoduchý obsluhou, ne však svými schopnostmi), který nám po zapnutí počítače zobrazí menu, z něhož si vybereme požadovaný systém.

Dost úvodu, pojďme si představit jeden z boot managerů, který je opravdu velice povedený. Jeho jméno zní XOSL neboli Extended Operating System Loader a jeho autorem je Geurt Vos. Program je vyvíjen pod licencí GPL (General Public License), je dostupný zcela zdarma a samozřejmě včetně zdrojového kódu.

Jaké jsou jeho rozdíly a výhody oproti ostatním podobným programům? První rozdíl je vidět na první pohled, protože celá aplikace má vlastní grafické uživatelské rozhraní, takže oproti některým nevzhledným "textovým" managerům vypadá opravdu dobře. Jistě namítnete, že v grafice pracuje třeba i známý Boot Magic od PowerQuestu dodávaný s programem Partition Magic, který ovšem koupíte za nemalý peníz (nejsem si jist, zda jej lze získat i samostatně a zdarma). Ovšem samotný vzhled by nám nebyl k ničemu, kdyby v sobě program neskrýval širokou škálu funkcí. Můžu vás ubezpečit, že XOSL vás nezklame.

Začneme pěkně po pořádku od samotné instalace. Ta probíhá v čistém DOSu (tedy ne v okně DOSu pod Windows, je třeba nastartovat do samotného DOSu). Pokud jej nemáte k dispozici, můžete si zdarma stáhnout např. DR-DOS (doporučený autorem) či FreeDOS. Po spuštění instalace se objeví menu, které velmi nápadně připomíná prostředí BIOSu počítače a má i shodné ovládání. Zde v několika krocích vyberete příslušné parametry a po kratičkém nakopírování příslušných souborů na disk a zálohování původní spouštěcí oblasti disku je vše hotovo. Po následném restartu se již objeví grafické prostředí XOSLu.

Samotné prostředí je opravdu propracováno do detailu. Můžete si zvolit rozlišení obrazovky až do 1600x1200, vybrat si z řady barevných schémat a sami doladit barevné podání a další parametry. Autoři si dali práci i s takovou zdánlivou zbytečností (v tomto případě), jako je zobrazování obsahu okna při přetahování apod. Můžete též nastavit vlastnosti myši (rychlost apod.) a rozložení klávesnice včetně použití vlastních fontů, vytvořených ve speciální aplikaci dostupné na domovské stránce.

Po nastavení těchto vizuálních prvků se můžete vrhnout na samotné nastavení operačních systémů, přesněji řečeno jejich vyhledání na dostupných discích (oblastech) a přidání do startovacího menu. Program vám sám nabídne všechny nalezené systémy a vy jen doplníte název položky v menu. Můžete samozřejmě libovolně upravit jejich pořadí, nastavit klávesovou zkratku či heslo pro jednotlivé položky atd.

Škála podporovaných systémů je více než dostačující: MS-DOS, Windows 95/98/Me, Windows NT/2000, Linux (s Lilo), OS/2, Solaris, BeOS, VxWorks 5.x, FreeDOS a další a další...

Opravdové maniaky do různých systémů snad uspokojí i počet položek menu (systémů), kterých může být až 24.

Samozřejmostí je bootování z diskety či CD-ROM, i když právě bootování z CD není podporováno přímo, ale "oklikou" přes integrovaný program Smart Boot Manager, který se objeví (pokud se při instalaci rozhodnete jej použít) jako jedna z dostupných položek bootmenu. Detailní popis, jak bootování z CD nastavit, je popsán v manuálu. Zjednodušeně řečeno se jedná o to, že samotný XOSL umožňuje pro jednotlivé položky v bootmenu nastavit také klávesy, které se "samy stisknou" po výběru dané položky ještě před startem vybraného systému. Nastavíte si třeba, že před startem Windows 98 má být stisknuta klávesa F8 (lépe několikrát), což – jak víte – způsobí zobrazení menu pro výběr startu v nouzovém režimu a podobně. Podobně funguje i bootování z CD, kdy je spuštěn zmiňovaný Smart Boot Manager a vy jen nastavíte patřičný počet stisknutí kurzorových šipek (pro pohyb v menu Smart Boot Manageru) a klávesu Enter pro potvrzení.

Mezi další funkce (běžné však i u jiných bootmanagerů) patří samozřejmě automatické bootování defaultní položky po zadaném časovém intervalu, případně bootování naposledy použitého systému. V dnešní době je již samozřejmá i podpora disků větších než 8 GB.

Můžete též využít funkce skrytí určitých oblastí disku při spuštění daného systému (můžete vybrat individuálně pro každou položku z menu). Užitečná je jistě i funkce "Swap drives", která zajistí, že i když startujete z druhého (fyzického) disku, systémy DOS si budou "myslet", že byly spuštěny z disku prvního. Pomocí funkce "Fix FAT drive number" můžete nabootovat Windows i z druhého (fyzického) disku, což jinak není možné.

Skvělá věc je i automatické skrytí a opětovné obnovení položek v bootmenu s ohledem na aktuální dostupnost jednotlivých disků. Pokud kupříkladu máte jeden z disků v "šuplíku" a často jej přenášíte, XOSL na to automaticky zareaguje tak, že danou položku v menu skryje a po opětovném připojení disku se položka zase objeví (samozřejmě v případě, že na onom "přenosném" disku máte operační systém).

Program je též schopen soužití i s jinými bootmanažery, které již máte nainstalovány (nebo nainstalujete).

Součástí distribuce je také Ranish Partition Manager, což je – jak název napovídá – aplikace sloužící ke správě oblastí disku, a to ještě před startem samotného OS.

Funkcí je zkrátka celá řada a za necelý rok vydatného používání programu jsem ještě nenarazil na sebemenší problém nebo dokonce ztrátu dat (což je ovšem u podobných programů samozřejmý předpoklad, i když ne vždy tomu tak je). Až budete chtít program odinstalovat, není nic jednoduššího. Použijete k tomu původní instalační program a ten uvede váš disk opět do původního stavu.

Aktuální verze je 1.1.5 a podle informací autora se jedná o verzi konečnou. Tedy ne že by již vývoj programu nepokračoval, spíše naopak. Pracuje se totiž na zcela novém projektu, který má nahradit současnou podobu XOSL, takže se jistě můžeme těšit na řadu dalších vylepšení a podporu nových technologií.

Program si můžete stáhnout na domovské stránce http://www.xosl.org/ a nebo navštívit přímo českou mutaci na http://xosl.zde.cz, kde naleznete též plně českou verzi a množství dalších informací včetně možnosti zúčastnit se zmiňovaného nového projektu.

Součástí dodávky je rovněž povedený manuál (anglicky) a na domovské stránce (nebo české mutaci) najdete spoustu dalších užitečných informací nejen o programu samotném, ale též o problematice rozdělování disků a "soužití" různých systémů obecně. Doporučuji v případě problémů s některými OS přečíst stránku "How To and FAQ" (bohužel opět v angličtině), kde se dozvíte opravdu velké množství různých triků, jak si v případě nesnází s XOSL poradit.

Na této aplikaci je jasně vidět, že model softwaru zdarma neznamená jen nedokonalé napodobeniny profesionálních výtvorů a že se jedná opravdu o velmi povedenou a propracovanou aplikaci, kterou byste měli alespoň vyzkoušet. Určitě nebudete litovat.

Diskuze (32) Další článek: PC kdekoli: podesáté

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,