Verdict Free: šikovný slovník zdarma

Prakticky navržený slovník, který vám rychle přeloží neznámá anglická slovíčka nebo poradí s opačným překladem.

Při pročítání zahraničních webů občas narazím na neznámé slůvko. To se pak hodí nějaký pohotový slovník, který mi pomůže s překladem. Zvykl jsem si na jednoduchý slovník Verdict Free. Je dostupný zdarma, slovní zásoba je dostačující a hlavně se výborně osvědčil v praxi. Jak jsem právě zjistil, někteří z mých kolegů tento slovník neznají a používají zdlouhavější online alternativy. Proto jsem se rozhodl tímto článkem Verdict Free obecně připomenout, i když se jedná o starší produkt.

Výkonný, přitom jednoduchý

Aplikaci slovníku tvoří úzký pás, který lze ukotvit k pravému okraji. Do zadávacího pole můžete vepsat neznámé slovo a ve zbytku prostoru se zobrazí výsledky. Slovník je dostupný zdarma a zaplacen je reklamou. Ta se zobrazuje ve spodní části a není příliš obtěžující. Jedná se o offline upoutávku na komerční produkty tvůrce slovníku, tedy firmy Microton.

Slovník překládá z angličtiny a do angličtiny. Do zadávacího pole lze zadávat slova jak česky, tak anglicky, bez nutnosti přepínání. Slovník hledá shodu v obou jazycích a pokud se najde slovo, které najdeme v češtině i v angličtině, vypíšou se překlady pod sebou a pro větší přehlednost odlišnou barvou.

Slovnik1.jpg Slovnik0.jpg 
Slovník připoutaný k pravému okraji vedle postranní lišty Windows Vista a detail vyhledaného slova, které jsem na stránce označil a vložil do schránky

Slovník obsahuje více než 480 tisíc hesel. Kromě běžných slov zde najdeme i slovní spojení. Po vyhledání můžete na libovolný nalezený překlad poklikat a podívat se, jaké možné významy nese v opačném překladu.

Co se obzvlášť hodí, je automatické překládání slov umístěných do schránky. Při procházení anglického webu tak stačí neznámé slovo označit a zkopírovat do schránky. Hned se dozvíte jeho překlad.

Slovnik2.jpg Slovnik3.jpg Slovnik4.jpg
Překlad z angličtiny • překlad do angličtiny • když má slovo význam v obou jazycích

Co od slovníku chtít víc? Určitě podporu více jazyků. Hodilo by se také například průběžné vyhledávání při psaní hledaného výrazu a někdy se také ukazuje, že i 480 tisíc výrazů nemusí někdy postačovat. Přesto jsem se slovníkem velmi spokojen.

Slovník jsem zkoušel na Windows Vista, bez problémů by měl pracovat i na starších systémech Windows.

Verdict Free
Offline překladový slovník
Zdarma
www.verdict.cz
plusy

- možnost ukotvení nebo "on top"
- rychlý překlad slova ze schránky
- zabere jen nezbytné miminum plochy
- přehledný výpis slov a alternativ

minusy

- podpora více jazyků
- průběžné vyhledávání při zadávání
- slovní zásoba má své limity

fsc.jpg

Znáte nějaký jiný zdarma dostupný offline slovník? Poraďte nám i ostatním čtenářům v diskuzi pod článkem.

Diskuze (17) Další článek: Časopis Jak na počítač dosáhl vynikajících prodejů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,