Bezpečnost | USA | Heslo

Velvyslankyně USA při OSN zapomněla heslo, a tak tajné dokumenty poslala méně zabezpečenou linkou

Největší slabinou každého počítačového systému je zpravidla jeho uživatel. A potvrzuji to i analýzy podle kterých za mnoha krádežemi databází aj. stálo nějaké to triviální nedodržení bezpečnostních pravidel.

Aktuálně se tím baví Amerika na příkladu Nikki Haleyové, které v letech 2017-2018 zastávala post velvyslankyně USA při OSN. Osoby na podobné pozici pochopitelně nepoužívají k pracovní komunikaci a výměně tajných informací ICQ nebo WhatsApp, ale systémy a sítě, které jsou dle charakteru dat šifrované nebo i zcela izolované od internetu.

6aa3706c-7179-4fde-adef-fcbdd71046a3
Bývalá velvyslankyně USA při OSN Nikky Haleyová

Jednu z těchto sítí měla v roce 2017 použít k přenosu tajných informací i Haleyová, nicméně jak vyšlo najevo ze zveřejněných e-mailů, jednoduše zapomněla přístupové heslo, a tak nakonec použila vládní komunikační systém s menší mírou zabezpečení OpenNet.  

Chyba diplomatky, nebo špatný design?

Ne snad, že by se zjistilo, že zmíněný OpenNet někdo prolomil a odposlouchával, ale kvůli banalitě zapomenutého hesla, bylo veškeré silné zabezpečení komunikačního kanálu pro ty nejtajnější zprávy naprosto k ničemu.

Otázkou však zůstává, kdo je skutečný viník. Ačkoliv by se mohlo zdát, že po formální stránce výhradně Haleyová, z hlediska UX a designu celé vládní komunikační infrastruktury to jsou dost možná i její samotní tvůrci. Dopustili totiž to, aby k něčemu takovému vůbec došlo – aby klíčová zodpovědná osoba vůbec mohla zapomenout přístupové údaje.

Diskuze (40) Další článek: V Pensylvánii zakládají nové akademické centrum. Mělo by urychlit pátrání po mimozemšťanech

Témata článku: , , , , , , , , , , ,