Velký zájem o iPad opozdí dodávky, v ČR bude až na konci léta

Apple iPad se do Evropy a dalších zemí dostane o měsíc déle, než se původně plánovalo. Kalifornská společnost se rozhodla odložit jeho mezinárodní distribuci z důvodu nečekaně silné poptávky ve Spojených státech, kterou firma sotva stíhá obsluhovat. Jen za první týden se prodalo přes 500 tisíc kusů nového tabletu.

Zákazníci mimo Spojené státy budou moci začít realizovat své objednávky až 10. května. V tuto dobu Apple rovněž plánuje zveřejnit ceny jednotlivých verzí. Posunuta byla také dostupnost 3G verzí. Modely s tímto modulem budou v Americe dostupné až koncem dubna.

Tablet iPad není v současné době možné objednat jinde, než v USA. Zákazníci z jiných zemí ale mohou využít například služeb jako Shipito, které jim za příplatek zboží dopraví. Možností je také nákup přímo ve Spojených státech. I to je ale poměrně problematické, protože mnoho Apple Store obchodů nemá iPady skladem a zákazníci musejí často čekat na dodání.

Dostupnost v Česku nejasná a kompletní zákaz v Izraeli

Do České republiky by se iPad měl dostat až někdy na sklonku léta a podzimu. Největší tuzemský internetový e-shop Alza.cz už ho sice nabízí v předobjednávce, avšak podle vyjádření, které mi podalo zastoupení firmy, ještě neví, od koho přesně budou iPady nakupovat. Rovněž uvedené koncové ceny jsou prozatím hodně orientační. Z poskytnutých informací rovněž vím, že by u nás iPad mohl být dostupný také v 3G variantě, ovšem pouze se smlouvou u operátorů. Prodejcem klasických variant s Wi-Fi má být společnost CDS.

Zatímco zákazníci v mnoha zemích světa řeší, jak a kdy si budou moci iPad obstarat, v Izraeli už to vláda vyřešila za ně. Ta zakázala dovoz těchto tabletů do země s tím, že smůlu mají i turisté. Tablety jsou zabavovány přímo na letišti. Důvodem má být podle oficiálního vyjádření skutečnost, že by iPady mohly rušit tamní bezdrátové sítě. Přístroje s americkými standardy údajně mají silnější signál, což se neshoduje s tamními standardy. “Nestaráme se o to, kde lidé přístroje koupili, ale bez regulace by byl chaos,” uvedli zástupci izraelských úřadů.

Diskuze (59) Další článek: Chytrý HTC Touch2: nyní ho můžete vyhrát!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,