Velký test 20" LCD panelů: když chcete víc

Širokoúhlé monitory ukusují na trhu stále větší podíl na úkor běžnějších formátů 5:4 a 4:3. Do doby, než ohrozí devatenáctipalcovou klasiku je sice ještě daleko, přesto se jich ale v sortimentu výrobců objevuje stále víc. Největší výběr je mezi 20" panely s rozlišením 1680×1050 bodů. V dnešním testu srovnáme jedenáct širokoúhlých LCD panelů.

V předcházejícím testu 17" monitorů jsme srovnali třináct modelů s neobvyklým, leč u LCD panelů klasickým poměrem stran 5:4 a rozlišením 1280×1024 bodů. Tento poměr stran preferují především zákazníci, kteří často používají programy s bohatými panely nástrojů - typickým příkladem jsou kancelářské programy. Širokoúhlý monitor naopak ocení lidé, kteří programují či upravují fotografie a používají programy s paletkami po stranách. Počítače ale také stále častěji nahrazují, zejména u mladších ročníků, při přehrávání filmů televizor a video či DVD přehrávač. Filmy na DVD jsou povětšinou ve formátu 16:9 a tak není divu, že se na jejich sledování nejlépe hodí širokoúhlý monitor.

Nejsou to ale jediné důvody, proč by měl člověk uvažovat nad tím, zda se by mu poměr stran 16:10 u monitoru nevyhovoval víc. Velikost pracovní plochy u 20" LCD panelu s rozlišením 1680×1050 bodů vzroste oproti menším devatenáctkám či sedmnáctkám s rozlišením 1280×1024 o více než jednu třetinu. Cenový rozdíl mezi levnějším 20" a 19" monitorem už není tak velký, aby to nestálo za zvážení.

Dvacetipalcový monitor má podobnou rozteč obrazových bodů, jako minule testované sedmnáctky, a tak byste si především při přechodu z dnes asi nejpoužívanějších 19" LCD měli dávat pozor, zda vám velikost obrazového bodu vyhovuje – devatenáctky totiž vyčnívají velikostí obrazového bodu z řady docela výrazně. Podrobněji celou problematiku rozebíráme v LCD monitory: Na velikosti záleží.

Při výběru panelu je záhodno podle toho, k jakému účelu má sloužit, volit nejvhodnější technologii. Zvláštní je, že výrobce, či prodávající se s touto docela zásadní vlastností monitorů dříve málokdy pochlubil. Situace se pozvolna zlepšuje, přesto stále občas narazíte na problémy při pokusu vypátrat, jaký displej se to v monitoru nachází.

Proč je tento zdánlivě podružný parametr tak důležitý? Každá technologie se hodí lépe k jinému účelu a i pořizovací náklady na monitory s různými technologiemi se někdy diametrálně liší.

TN – Twisted Nematic

tn.png

TN panely jsou nejstarším, nejlevnějším a dosud stále nejrozšířenějším typem LCD displejů. Dnešní generace TN panelů se hodí pro hry nebo editaci videa. Dříve byly tyto panely pomalé a měly nepřirozené barvy. Problémem byl i nižší kontrast a také vlastnost, že poškozený pixel trvale svítí. Oproti ostatním technologiím nabízí TN panely i menší pozorovací úhly, nehledě na to, že horizontální a vertikální pozorovací úhel je kvůli TN technologii rozdílný (vertikální je vždy horší). U všech dnešních TN displejů se navíc používá speciální dodatečná rozptylující vrstva, tzv. film, který má zlepšit pozorovací úhly.

Technologie TN panelů využívá tzv. nematický kapalný krystal. Pokud jsou jeho molekuly chirální (uspořádané tak, že jsou vzájemně zrcadlovými obrazy), mají snahu ležet ve vrstvách, které jsou vzájemně pootočené. Ve vertikálním směru pak tvoří spirálu. V TN displejích je chirální nematický kapalný krystal umístěn mezi navzájem pootočenými polarizačními filtry, jejichž vnitřní povrch je speciálně upravený drážkováním tak, aby molekuly na povrchu ležely stejným směrem jako polarizační filtry.

Pokud by mezi polarizačními filtry tekutý krystal nebyl, světlo by jimi neprocházelo. Nicméně točící se struktura molekul vede světlo a způsobuje, že projde i druhým polarizačním filtrem. Po připojení napětí se rozpadne šroubovitá struktura a většina molekul se srovná ve směru elektrického pole. Výsledný efekt je ten, že nedochází k otočení roviny procházejícího polarizovaného světla a světlo buňkou neprochází.

B-TN Hlavní inovace oproti starší technologii TN spočívá hlavně v tom, že pixel je čtvercový. Pozorovací úhly jsou díky tomu stejné v obou směrech. Bohužel jsou tyto úhly stále špatné a při pohledu zdola obraz prudce tmavne. Také i zde dochází oproti konkurenčním technologiím k horšímu barevnému podání. Obrazovky B-TN má na svědomí firma Samsung.


 
vynikající odezva
cena
   
 
horší podání barev
vertikální pozorovací úhel

 

IPS (In-Plane Switching)

Sips.png

Technologie IPS byla původně vyvinuta firmou Hitachi aby pomohla vyřešit dva největší problémy TN matric – malé pozorovací úhly a špatné podání barev. U technologie IPS jsou elektrody umístěny ve stejné rovině. Molekuly tekutých krystalů jsou u IPS panelů vyrovnané souběžně se základní rovinou. V základním vypnutém stavu panel nepropouští světlo, po přivedení napětí se krystaly pootočí až o 90°. Panely IPS proto vynikají věrnými barvami a širokými pozorovacími úhly. Při změně úhlu pohledu navíc nedochází ke změně odstínu barev. Proto je také většina LCD panelů určených pro grafiky je založená právě na technologii S-IPS. Nevýhodou je naopak nižší jas a kontrast, přibližně na úrovni TN panelů. Pokud se na IPS panelu vyskytne poškozený bod, zůstane tmavý. Specifickou vlastností panelů S-IPS je, že při pohledu z boku mají tmavé a černé plochy mírně viditelný modrofialový nádech.

S-IPS (Super IPS)

Generačním krokem, který vedl především ke zrychlení odezvy, je pak technologie S-IPS, na které se podílely společnosti LG a Philips. Díky nim dochází nyní k masovějšímu nasazování S-IPS panelů i mezi běžné uživatele.

AS-IPS (Advanced Super IPS)

AS-IPS je poslední generací technologie IPS. Tato verze výrazně zlepšila kontrast, který může být i 1 600:1. To je dáno tím, že „zavřený“ subpixel propouští daleko méně světla než u klasické technologie IPS. Dalším vylepšením je zrychlená odezva, která stále zůstává prakticky ve všech tónech stejně rychlá. Technologie AS-IPS je výhradně používána v profesionálních monitorech, její cena je totiž zatím příliš vysoká.


 
vynikající barevné podání
sytost barev
   
 
pomalejší odezva
cena


 

MVA (Multi-domain Vertical Alignment) a PVA (Patterned Vertical Alignment)

pmva.png

Technologie MVA byla vyvinuta firmou Fujitsu v roce 1998 a je rozšířením původního nápadu orientovat molekuly tekutých krystalů vertikálně (VA – Vertical Alignment). Cílem bylo dosažení vysokého kontrastu a krátké reakční doby. Nevýhodou původní VA technologie bylá silná závislost jasu daného bodu na úhlu pozorování. Proto byly buňky rozdělené na domény (Multi-domain VA), které tuto závislost vzájemně kompenzují. Dnešní MVA panely se liší především množstvím a uspořádáním domén. Velmi podobná je i technologie PVA, kterou vyrábí své LCD panely firma Samsung.

V porovnání s ostatními panely nabízí MVA oproti TN lepší podání barev a širší pozorovací úhly, vynikající kontrast a podání černé barvy. Stejně jako u IPS panelů jsou i u MVA/PVA vadné body zhasnuté. Při srovnání s panely S-IPS má MVA trochu horší podání barev.

Premium MVA Technologie Premium MVA je dnes velmi hojně používaná, k jejím výhodám patří výrazně vyrovnanější odezva než u technologie TN. Kontrast dosahuje hodnot kolem 1 000:1. Bohužel technologie obvykle neposkytuje nikterak oslnivé barvy. Dost často jsou srovnatelné s postarší technologií TN. Panely Premium MVA vyrábí čínská AU Optronics, jejíž panely bohužel neprocházejí tak přísnou kontrolou a kalibrací na barvy. Díky tomu se občas stane, že jinak stejné monitory můžou mít lehce rozdílné barevné podání.

A-MVA Nová technologie vylepšuje vlastnosti Premium MVA. Byl zvýšen počet domén na osm a tím zlepšeny pozorovací úhly. Také jsou výrazně vylepšeny barvy a jsou srovnatelné s S-PVA panely.

S-MVA Rozdíl oproti technologii Premium MVA je tvořen hlavně přístupem výrobců. S-MVA je od firmy Chi Mei Optoelectronics a Premium MVA je od AU Optronics. Stejně jako Premium MVA zlepšuje i tato technologie částečně vlastnosti původní MVA. S-PVA Technologii S-PVA má pod palcem dobře známá firma Samsung. Rozdíly oproti klasickému PVA jsou velmi významné. Byl rozšířen především počet domén na osm, čímž došlo je zlepšení pozorovacích úhlů. Panely S-PVA mají výborný kontrast až 1 200:1. Došlo také ke zlepšení odezvy.


 
podání barev u S-PVA a A-MVA
pozorovací úhly
odezva
kontrast
   
 
barevné podání u Premium MVA a starších

U všech typů panelů je pak nutné rozlišovat mezi různými generacemi. Starší panely totiž zdaleka nepodávají takové výkony, jako ty současné. A to platí pro TN, IPS i MVA/PVA.

 

V dnešním testu vás čeká srovnání těchto dvacetipalcových monitorů:

  • NEC MultiSync 20WGX2
  • Philips 200WB7ES
  • NEC MultiSync 2070WNX

  • Samsung SyncMaster 205BW
  • HP L2045w
  • LG Flatron L204WT-SF

  • Fujitsu-Siemens ScaleoView S20-1W
  • Belinea 10 20 35W
  • ViewSonic VG2030wm
  • Acer AL2051W
  • Benq FP202W  

Jeden z těchto monitorů už v nabídce obchodů nenajdete – je jím Fujitsu-Siemens ScaleoView S20-1W. Přesto by byla škoda jej z testu vypustit, je o něco starší, ale není tomu tak dlouho, co sklízel úspěchy a většina recenzentů nešetřila chválou. O to zajímavější je jeho srovnání se současnou nabídkou na trhu.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,