Velký test 16 setů klávesnice s myší

Komplet bezdrátové klávesnice a myši si především díky nízké pořizovací ceně může pořídit opravdu každý. Ceny nejlevnějších modelů se poměrně výrazně pohybují pod hranicí jednoho tisíce korun, naopak za špičkové elegantní modely můžete zaplatit až několikanásobně více.
Kapitoly článku

Jak jsme testovali

Všechny sady, které měly odvahu zúčastnit se vzájemného klání, jsme podrobili mnoha testům. Celkový bodový součet a samozřejmě výsledné umístění je dáno dosaženým výsledkem pěti nezávislých hodnotících kategorií.

Co je doma, to se počítá

Nejprve jsme hodnotili vybavení klávesnic i myší. Velký důraz byl přitom kladen na počet přídavných tlačítek a možnost jejich programovatelnosti. Pro dnešní myši již tři tlačítka (včetně kolečka) nepředstavují standard, ale naprosté minimum. U klávesnic jsou přídavná tlačítka také velmi žádoucí, některé klávesnice jich měly téměř až nadbytek, jiné spíše symbolické množství. V zásadě ale nechyběly nikde. Tlačítek může být sice mnoho, ale musí být také dobře přístupná a ovladatelná.

Jelikož všechny myši i klávesnice byly bezdrátové, hodnotila se také přítomnost nabíječky na baterie. Zde jsme trochu znevýhodnili myši, které jsou známé svojí obrovskou výdrží a nabíječky tak nepotřebují. Řeč je zejména o myších Microsoft. Testovat samotnou výdrž však nebylo technicky ani časově možné a zmiňujeme tedy hodnotu udávanou výrobcem (pokud ji uvádí). Velmi důležitou vlastností multimediálních klávesnic je také podpora externích přehrávačů právě speciálními tlačítky. Všechny klávesnice jsme testovali na přehrávačích Winamp, PowerDVD, RealPlayer, Windows Media Player, a méně standardním, avšak dobrém MV2 Player.

Není nad pohodlí

Největší váhu měla kategorie Ergonomie, kde jsme například u myší hodnotili, zda jsou tlačítka vhodně umístěna, nutnou sílu pro jejich stisk a hlučnost při stisku. Velmi často používaný ovládací prvek myši je samozřejmě i kolečko, a tak nebylo naší kritice v oblasti provedení, síly stisku či tuhosti pohybu ušetřeno ani ono. Neméně podstatný je také tvar a celkové provedení myši, které jsme hodnotili též. Dobrá myš musí být zkrátka příjemná na omak a musí dobře padnout do ruky.

Obdobné parametry jsme sledovali rovněž u klávesnic. Tlačítka musí mít optimální zdvih a jejich stisk nesmí činit žádné potíže. Nesmí být příliš tuhá ani příliš poddajná. Jednotlivé klávesy by též měly mít do určité míry standardizované rozměry i rozmístění. Žádné klávesnici nechyběla možnost přizvednutí, ať už běžnými výklopnými nožičkami nebo polohovatelným podstavcem jako u modelu Benq x730 Wireless Desktop Companion Pro. Klávesnice by neměla být příliš vyvýšena nad desku stolu, aby nedocházelo k vyvracení zápěstí. K některým jsou za tímto účelem dodávány speciální předložky.

Zvuk cvakajících kláves jistě není příjemný samotnému pisateli ani všem okolo, proto jsme subjektivně hodnotili i hlučnost při běžném psaní.

Souboj z očí do očí

Těžké chvíle pro všechny myši nastaly při testovaní kvality jejich snímače. Každý model byl podroben náročné zkoušce na běžném povrchu, který představovala textilní podložka (v tomto případě tmavě modré barvy) a běžný dřevěný povrch stolu. Zde při běžném pohybu obstály všechny myši bez větších problémů, což je také minimální předpoklad pro jejich praktickou použitelnost. Rozdíly ovšem byly při zvyšování rychlosti pohybu až téměř do extrému, kde obstály už jen ty nejlepší. Tím trápení myší neskončilo a přišel na řadu test schopnosti pohybu na extrémních površích, kde se některé myši nebyly schopny vůbec zorientovat. Obtížné podmínky byly nasimulovány lesklou barevnou obálkou časopisu Computer a lesklým povrchem podložky pokryté alobalem.

Bezdrátový přenos většiny sad byl v pásmu 27 MHz s dosahem dva metry. Lišily se pouze počty kanálů nebo ID kódů. K testu se nám však dostavily i sady pracující na frekvenci 2,4 GHz, které se mohou pochlubit až desetimetrovým dosahem. Tradiční místo v tabulce zaujímá i obtížnost instalace, kde některé modely překvapily a k celkové funkčnosti nainstalovaných ovladačů nevyžadovaly restart. Hodnotili jsme i způsob připojení. Nejlepší a nejpoužitelnější možností je připojení přes USB s možností redukce na konektory PS/2.

Poslední hodnocenou kategorií byl použitý software, kde jsme kladli důraz zejména na možnosti programovatelnosti přídavných tlačítek, jednoduchost či nabídku jiných specialit, které software umožňuje.

Některé parametry zejména z kategorie Ergonomie vycházejí ze subjektivního hodnocení, avšak při zachování důrazu na co největší komfort při psaní a používání myši.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,