Velký srovnávací test třinácti disků

Čas běží a pevné disky jsou stále nejvíce mechanické součástky počítače. Pořád jsou také nejpomalejším článkem, na nějž se téměř vždy čeká. Nové generace disků nás ale ještě čekají, ta stávající nám alespoň přináší velké kapacity za nízké ceny a také lepší výkon díky vysoké hustotě zápisu.

Jak jsme testovali

Podobně jako u ostatních velkých testů, i u pevných disků se snažíme udržovat jistou kontinuitu v čase a maximální aktuálnost. Používané testy a postupy se příliš neodlišují od těch z minulého testu, protože se nezměnily ani nároky aplikací. Pro testování výkonnostních parametrů jsme použili pětici programů (HD Tach, Everest Ultimate, H2benchw, FC Test a PCMark05 část HDD) a nově zařadili i měření hlučnosti hlukoměrem.

Hlučnost disků jsme měřili digitálním hlukoměrem značky Voltcraft. Naměřené hodnoty ale nelze brát absolutně,
protože výslednou hlučnost ovlivňuje nejen disk, ale i jeho uložení a kvalita skříně

Rozdělení testů do čtyř kategorií a jejich procentuální podíl na výsledném hodnocení zohledňuje jejich důležitost. Proto mají aplikačně orientované testy nejvyšší vliv na celkový výsledek a naopak ty syntetické nejmenší. Nutno dodat, že použitá metodika je zaměřená hlavně na použití ve stolních počítačích a nelze jí aplikovat například na použití v serverech, kde se klade větší důraz na jiné vlastnosti (počet operací za sekundu, výkon při paralelním využití atp.) 

Průběh měření náhodného čtení v Everestu ukazuje průměrnou rychlost přístupu k náhodným datům na disku

Začínáme teorií

Skupina syntetických testů obsahuje dílčí výsledky z měření přístupové doby a sekvenčních přenosů. Přístupová doba má obrovský vliv na práci s menšími soubory i vyhledávání dat po disku a pocítíte ji ve většině aplikací nebo při startu systému. Naopak rychlost sekvenčního čtení se tak moc nevyužije, protože odpovídá přenosu nebo načítání velkého bloku dat, který je uložený na jednom místě (typicky práce s videem). Jako protipól sekvenčního čtení jsme nově zařadili i náhodné čtení, které odpovídá například práci s fragmentovanými soubory nebo větším množstvím dat roztroušeným po ploše disku.

Přenosové testy se zaměřují hlavně na reálnou práci s daty v prostředí Windows, kterou výborně měří a simuluje program FC Test. Pro měření se využívá dvojice vzorků dat, 600 MB malých souborů a 700MB soubor. Ty jsou nejprve vytvořeny, pak přečteny a následně dvakrát překopírovány (na začátek disku a do poloviny disku). Tyto operace demonstrují reálnou rychlost zápisu, čtení a kopírování.

Souboj s požadavky

Sada aplikačních testů využívá hlavně programy H2benchW, který napsali redaktoři renomovaného německého časopisu c’t, a diskové části testů PCMark05. Oba tyto programy obsahují záznamy diskových operací různých činností, které pak používají k měření výkonu. V tabulce pak najdete přenosové rychlosti při různorodých činnostech, které reprezentují, jak rychle jsou disky schopny zpracovávat požadavky v daných situacích. Stařičký H2benchW pracuje na nízké systémové úrovni mimo diskový oddíl a navzdory svému stáří patří k nejlepším dostupným testům.

Test H2benchW probíhá v dosovém okně a jeho výstupem je textový soubor s výsledky

Poslední hodnocená část tabulky zahrnuje nejen běžné údaje o disku (kapacitu, vyrovnávací paměť, výčet funkcí) ale i poměrně důležité měřené údaje. Díky špičkové výbavě našeho testlabu jsme totiž zařadili i objektivní měření hlučnosti, které bylo provedeno hlukoměrem Voltcraft při nečinnosti (pouze otáčení ploten) a při testu náhodného přístupu v programu HD Tach (rychlý pohyb hlaviček). Měření probíhalo s diskem namontovaným v běžné skříni a měřící přístroj byl umístěn 5 cm od jejího čelního panelu. Po dlouhé úvaze o měření teploty jsme dospěli k závěru, že její informační přínos je minimální, protože zahřívání disků téměř přesně odpovídá počtu ploten a rychlosti otáčení (při konstantních podmínkách montáže a chlazení). Proto jsme zařadili pouze orientační hodnotu z čidla disku po proběhnutí většiny testů (disk mimo skříň).

Výsledky HD Tachu vám samy o sobě o výkonu disku příliš neřeknou, protože měří jeho výkon pouze v omezené míře

 

Jako platforma pro testování opět posloužila deska s aktuální čipovou sadou Intel s nejmodernější verzí jižního můstku ICH8R (MSI P965 Platinum). Řadič pracoval v režimu RAID u všech disků a systém Windows XP Professional SP2 EN obsahoval poslední verze ovladačů (Intel Chipset Software 8.1.1.1010 a Intel® Matrix Storage Manager 6.2.1.1002). Pro testy využívající diskové oddíly (PCMark05 a FC Test) byl použit souborový systém NTFS.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,