Velký srovnávací test 21 flashdisků

Více než dvacet flash disků s kapacitou 4 GB ve velkém testu. Který je nejrychlejší, nejodolnější, zkrátka nejlepší?

Canyon Aluminium

Canyon Aluminium jak název napovídá je zástupcem kovových flashdisků – tento je prakticky celý z hliníku. Rozměrově je, řekl bych, tak akorát, můžete si jej pověsit na klíče nebo použít dodávanou šňůrku. Zpracování je docela kvalitní hliníkový obal je pevný, víčko drží a štíhlý design dodává disku na eleganci. Pro indikaci přenosů slouží žlutá dioda. Na flashdisku je nahraná utilita, která vám pomůže vytvořit zaheslovanou partition – samozřejmě jenom na OS Windows. Jinde se do takto vytvořeného oddílu nedostanete. Osobně bych ale asi soubor, do kterého by se neměl nikdo dostat, spíše zabalil do archívu a zahesloval – přijde mi to jako jednodušší a rychlejší způsob než používat dodávané programy a muset je pak instalovat na každý počítač kam si budu chtít data přenést.

49.jpg 50.jpg 51.jpg
Stylová šňůrka v balení

Celkově je to zpracováním velmi dobrý disk, černo-oranžové provedení působí dobře a šňůrka je hezkým bonusem. Jak moc je to výhodná či nevýhodná koupě rozhodnou tedy výkonnostní testy, protože je otázka co paměti osazuje do svých výrobků firma Canyon, která se spíše specializuje na nižší segment.

Canyon Aluminium
plusymínusy
Hliníkový obal 
Kvalitní zpracování 
Cena: 470 Kč *

Canyon Rainbow Drive

Zelený proužkovaný flashdisk který je vidět skrze průsvitnou část krabice s označením Canyon Rainbow Drive bohužel už nemůžu tak vyzdvihovat jako model Aluminium. Jestliže bylo právě zpracování na předchozím modelu to, co jej dělalo zajímavým, pak zpracování u toho kousku spíše odrazuje. Zásadní problém je, že použité plasty působí až příliš levně – a co se teprve stane, až ztratíme víčko, které taky zrovna nedrží úplně nejlépe? Smůla také je, že nemá indikační diodu.

52.jpg 53.jpg 54.jpg

Co by se dalo u tohoto flashdisku vyzdvihnout? Možná originální svěží vzhled – pokud má někdo oblíbenou zelenou barvu, tak se mu/jí určitě jako doplněk oblečení může hodit. 

Canyon Rainbow Drive
plusymínusy
Hezké barevné provedeníMéně kvalitní plasty
 Krytka špatně drží 
  Chybí LED dioda
Cena: 491 Kč *

Canyon Rubber

Firma Canyon má v nabídce nejen kovové a plastové flashdisky, ale také gumové modely – čehož je Canyon Rubber dokladem. Obal flashdisku vypadá bytelně, tloušťka gumy je dostatečná, ale stejně si netroufnu odhadovat, zdali by tento „gumák“ mohl konkurovat třeba takovému nezničitelnému disku, jakým je  Corsair Voyager. Dobrou věcí u tohoto modelu je možnost krytku nasunout na přívěšek na šňůrce, takže by se vám neměla ztratit.

55.jpg 56.jpg 57.jpg

Dioda svítí/bliká modře a při zakoupení se dočkáte v podobě příslušenství šňůrky. Skutečnost že Canyon dává i k tomuto modelu stejný software asi není třeba pořád opakovat.

Canyon Rubber
plusymínusy
Kvalitní pryžový obal 
Krytka se neztratí 
Cena: 449 Kč *

Kingmax Super Stick

Tak a je to tady, konečně jsme se dostali k již dříve zmíněnému Kingmaxu – je to úplně nejmenší flashdisk v testu se zanedbatelnou hmotností, a troufám si tvrdit, že menší než tento se bude shánět opravdu těžce. U tohoto modelu asi nikdo nějakou extra odolnost nečeká, a tak nikoho nepřekvapí, že spodní strana je jenom bíle nalakované PCB. Budiž mu plusem, že u něj výrobce dodává podobně jako u „PD15-tky“ gumový obal, do kterého disk zastrčíte, a tak jej alespoň trošku ochráníte.

58.jpg 59.jpg 60.jpg
Opatrnost při zacházení s tímto flashdiskem je na místě

Super Stick vypadá pevně a je dobře dílensky zpracován, ale musíme si uvědomit, že stačí málo a můžete jej vyhodit. Svou cílovou skupinu si „flashka“ určitě najde – hodí se třeba jako přívěšek na mobil eventuelně na klíče, ale pozor na škrábance – ty jej můžou poslat do křemíkového nebe.

Kingmax Super Stick
plusymínusy
Miniaturní rozměry a
zanedbatelná hmotnost
Spodek pouze
přelakované PCB
Cena Chybí dioda
Obal a šňůrka v ceně 
Cena: 384 Kč *

Patriot Xporter Extreme Performance

U flashdisku s označením Xporter Extreme Performance chlubícím se na obalu heslem „ULTRA HIGH 200X READ SPEAD“ značky Patriot se podle výrobce máme setkat s rychlostí čtení až 30MB/s, měl tak být rychlostně přímým konkurentem již dříve zmiňovaného disku Kingston DataTraveler HyperX. Co se týče provedení, tak je Xporter vyveden v relativně pevném gumovém obalu – měl by vydržet běžné pády, odolat vlhkosti a případně přežít o nějaký ten čas déle než konkurence.

61.jpg 62.jpg 63.jpg

Vzhled je celkem extravagantní, a tak asi záleží, co se vám víc líbí – chcete klasiku? Kupte si papírově i cenově podobný Kingston. K disku je dodávána šňůrka a prodlužovací kabel do USB. Drážkovaný gumový obal vypadá hezky, ale pokud disk ušpiníte, tak se bude poměrně těžce zanesená špína čistit. Sluší se dodat, že je Xporter opatřen diodou v jak jinak než červené barvě.

Patriot Xporter Extreme Performance
plusymínusy
Papírově vysoká rychlostCena
Kvalitní pryžový obal 
Cena: 1367 Kč *

OCZ Rally2

Jako úplně k poslednímu flashdisku jsem se dostal k OCZ Rally2 a musím uznat, že kvalitou zpracování přesahuje většinu konkurentů. Tělu je vyrobeno z hliníku, který je nastříkán matnou černou barvou, a i plastové části jsou z kvalitního materiálu. Disk je díky použitým materiálům lehoučký, ale zároveň pevný. Když jej zapojíte do USB portu tak budete překvapeni jasností indikační LED diody vyvedené v oranžové barvě, na druhou stranu by to mohlo při večerním sledování filmů až rušit. Na krabičce se výrobce chlubí nápisy jako „BLAZING SPEED“ nebo „Rapid Transfer Rates surpass the competition“ – o tom, jak moc překonává konkurenci rychlostí, se ještě přesvědčíme.

64.jpg 65.jpg 66.jpg

Jako příslušenství je dodávána šňůrka popsaná webovou adresou ocztechnology.com, takže alespoň něco. Softwarovou výbavu nečekejte, věřím ale, že ji plně vynahradí samotný flashdisk. Poměr Cena/Kvalita provedení se zdá být u tohoto kousku velmi dobrý.

OCZ Rally2
plusymínusy
Poměr cena/výkon 
Kvalitní materiály 
Design 
Cena: 498 Kč *

* uvedené ceny jsou pouze orientační a platí k datu uveřejnění článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,