AMD | Intel | Windows 11 | Windows 10

Velký špatný. Windows 11 mohou snižovat výkon PC až o čtvrtinu. Hlavně kvůli bezpečnosti

  • Výkon PC je ve Windows 11 nižší než ve Windows 10
  • Důvodem jsou chybějící optimalizace pro AMD a nový typ ochrany
  • Realita je ale ještě trochu složitější

Windows 11 jsou na trhu teprve dva týdny, ale internetem již otřásají dvě kauzy, podle nichž je systém výrazně pomalejší než Windows 10. Resp. aplikace a hry v Desítkách běží na stejném hardwaru citelně rychleji.

Média oba problémy občas zaměňují, avšak týkají se jiných záležitostí. První z nich postihuje počítače s procesory od AMD, druhý pak teoreticky všechna PC. O co tedy jde?

Chabá optimalizace pro AMD

Když Jedenáctky vyšly, AMD veřejnost varovalo, že v novém systému může dojít k výkonnostnímu poklesu. Windows 11 neumí dobře pracovat s vyrovnávací pamětí třetí úrovně (L3 cache), a tak hry či aplikace citlivé na výkon paměťového subsystému mohou zaznamenat 3–5% zhoršení oproti Windows 10, u esportových her pak 10–15%.

V systému také není plánovač optimalizovaný pro funkci UEFI CPPC2 (collaborative power and performance control), kterou AMD uvedlo spolu s architekturou Zen 2 a která se stará o to, aby náročné úlohy běžely na těch nejrychlejších jádrech. Ta totiž nejsou rovnocenná, některá mohou dosahovat vyšších maximálních i průměrných frekvencí než jiná.

windows-10-amd-optimalizace.png
Optimalizace pro AMD, které přišly ve Windows 10, zatím ve Windows 11 chybí (zdroj: AMD)

AMD říká, že si uživatelé mohou všimnout zpomalení především u procesorů s osmi a více jádry, TDP nad 65 W a hlavně v aplikacích, které využijí jedno nebo jen málo vláken. To se opět týká hlavně her, které s paralelizací procesů neumí moc dobře pracovat.

Microsoft už tento týden vydal opravu Windows 11, ale ta paradoxně výkon ještě zhoršila. S AMD už ale chystá definitivní záplatu, která problém s L3 cache i plánovačem vyřeší, k dispozici by měla být ještě v říjnu.

Magazín Tom's Hardware mezitím otestoval počítač s Windows 10 a 11 (s čerstvou „opravou“) běžící na dvanáctijádrovém Ryzenu 9 5900X a zjistil, že latence L3 mohou být v Jedenáctkách až pětkrát vyšší a propustnost této paměti až dvanáctkrát nižší.

V praxi takové poklesy nenaměřili, protože jsou výpočty závislé i na jiných okolnostech. Zaznamenali ale několik propadů ve snímkové frekvenci v řádu jednotek procent, nejvíce to bylo u závodní hry Project Cars 3, kde se výkon ve Windows 11 snížil o 7,3 %. Autoři měřili hru v rozlišení 1080p na grafice GeForce RTX 3090, aby úzkým hrdlem nebylo GPU, ale právě procesor.

windows-11-amd-bug-test-toms-hardware.png
Extrémní příklad rozdílu výkonů mezi Windows 10 a 11. Jedenáctky měly ve hře Project Cars 3 o 7,3 % nižší snímkovou frekvenci u procesoru Ryzen 9 5900X (zdroj: Tom's Hardware)

Nutno podotknout, že v některých hrách jako Shadow of the Tomb Raider nebo Red Dead Redemption 2 byl výkon ve Windows 11 naopak lehce vyšší. U konkurenčního procesoru Core i7-11700K nebyly výkyvy prakticky žádné.

Na celé věci je paradoxní to, že v minulosti nevyužívaly potenciál procesorů od AMD ani Windows 10 (na rozdíl od Linuxu), ale později došlo k několika optimalizacím, které zvýšily výkon. A teď Microsoft tyto optimalizace nedokázal nebo zapomněl přenést do nového systému.

Můžeme jen doufat, že to nebyl záměr. Brzy totiž mají přijít na trh nové procesory Intel Alder Lake, které si na Ryzeny brousí zuby a které už ve spolupráci s Microsoftem dostaly zvýšenou péči i na straně operačního systému. V soutěži „Miss CPU“ hraje roli každé procento a srovnávání výkonu Intelu a AMD na Windows 11 by za současné situace nebylo fér.

Diskuze (69) Další článek: Vakcíny Pfizer, Moderna i AstraZeneca mají více než 90% účinnost proti těžkému průběhu covidu-19

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,