Velký průvodce výběrem počítačového zdroje

Kupujete nový počítač a nevíte, jak výkonný zdroj budete potřebovat? Ztrácíte se ve specifikacích ATX? Tápete nad tím, co znamenají jednotlivé parametry u zdrojů? Pokud jste si odpověděli nejméně jednou ano, je tento článek právě pro vás.

Jaký zdroj bude potřebovat vaše sestava?

Pokud jste chtěli zdroj a nevěděli jste jaký máte vybrat, tak už máte asi trochu představu, o co jde. Pokusím se vše shrnout a zvolit zdroj vhodný do různých sestav. U všech sestav doporučuji zdroj ATX12V 2.0 včetně a novější.

Kancelářské PC (procesor: Sempron 64, Celeron D; RAM: 512 MB; VGA: integrovaná; 1 mechanika; 1 pevný disk). Stačit vám bude 300 W zdroj.

Průměrné PC (procesor: Athlon 64, Core 2 Duo; RAM: 1 GB; VGA: 7600 GT, X1650 Pro; 1-2 mechaniky; 1-2 pevné disky). Dostatečný zdroj je s výkonem 350 W - 400 W.

Výkonné PC (procesor: Athlon 64 X2, Core2 Duo; RAM: 2 GB; VGA: Radeon X1950 XTX, GeForce 7900 GTX; 2 a více pevných disků; 2 optické mechaniky). Pokud kupujete podobný počítač, pravděpodobně nebude chtít šetřit ani na zdroji. Výkon bych doporučoval kolem 450 W. Jestliže chcete koupit rovnou dvě karty do CrossFire/SLI, budete potřebovat zdroj s výkonem 550 W a s alespoň 38 A na +12 V větvích.

Stejný výkon za poloviční cenu? Nekupte to!

Pokud chcete ušetřit a uvažujete o „neznačkových“ zdrojích, pak pamatujete, že koupí těchto zdrojů se zvětšují některá rizika. Sledujte pečlivě údaje udávané na štítku zdroje, bývají často nižší než u jiných kvalitních zdrojů, které mají udávaný stejný výkon. I tato čísla ale berte s rezervou, součástky používané v těchto zdrojích často neodpovídají požadavkům (jsou poddimenzované). To je důvod, proč podobné zdroje při maximálním zatížení občas vyhoří, což je pro všechny komponenty kritická chvíle, protože můžou odejít společně se zdrojem. Aby se zdroj mohl prodávat levně, jsou používány levné součástky. Zdroje tak nemají aktivní PFC a mají nízkou účinnost (na hraně specifikací), proto si zdroj řekne o vyšší výkon ze sítě, za který si poté, i když ne mnoho, připlatíte. Můžete čekat od těchto zdrojů daleko měkčí větve, vyšší zvlnění a hlasitější ventilátor.

Firmy vyrábějící levné zdroje často doslova podvádějí zákazníka, tím způsobem, že zdroj vybaví 24pinovým Main power konektorem a přídavným +12V Power konektorem, ale samotný zdroj nevybaví další +12V větví. Výrobce takto podstatně ušetří, protože vezme zdroj dle starší specifikace a jednoduše jedinou +12V větev paralelně rozdvojí. Na první pohled se jedná o moderní zdroj, ale pokud se mu podíváte na štítek, dočtete se například, že se jedná vlastně o několik let starý formát ATX 2.03 se silnými +5V a +3V větvemi (které u moderního počítače naprosto nevyužijete) a se slabou +12V větví (která je potřeba). Pokud takový zdroj použijete u nového počítače s PCI Express grafickou kartou a novým procesorem, můžete čekat nestabilitu celého systému, záleží ale na tom, jak elektricky náročné komponenty zvolíte.

Ve článku byly použité materiály z následujících zdrojů: www.intel.com, www.amd.com, www.formfactor.org, www.Xbitlabs.com, www.hardwaresecrets.com, www.extreme.outervision.com, www.techreport.com, www.guru3D.com.  

 
 

 

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,