Velký den Microsoftu: Ukázal Windows 10 a brýle HoloLens

Microsoft se pochlubil s dalšími pokroky při vývoji Windows 10 a testovací verzi uvolní příští týden. Ukázal také prohlížeč Spartan, streamování her z Xboxu a brýle budoucnosti HoloLens.

Konferenční tabule Surface Hub

Na závěr si Microsoft přichystal dvě nečekané lahůdky. Tou první byla další verze Surface. Tentokrát se však Microsoft vydal zpět ke kořenům. Zapomeňte tedy na další tablet, ale zavzpomínejte na rozměrný dotykový stůl Surface. Jeho pokračovatel se jmenuje Surface Hub a Microsoft doufá, že jej dokáže prodat do zasedacích místností nejednoho podniku.

Surface Hub je obří tablet na stěnu s Windows, který bude k dispozici ve dvou úhlopříčkách 55“ a 84“ se 4K rozlišením. Uvnitř samozřejmě poběží Windows 10, čili uživatel bude moci spustit libovolnou aplikaci, základem ale budou upravené verze OneNotu a podnikového Skypu. OneNote se automaticky spustí v okamžiku, jakmile vezmete do ruky stylus, a bude sloužit jako digitální poznámková tabule, na které zároveň bude moci běžet skypová videokonference. A když budete potřebovat na tabuli dostat data z jiné aplikace, jednoduše je přetáhnete.

PPI_1.png
Surface Hub a jeho pohotovostní obrazovka

Windows 10 je první OS s podporou „holografického GUI“

Závěr dvouhodinové přednášky, ještě než se s publikem přišel rozloučit šéf Microsoftu Satya Nadella, patřil nové holografické koncepci Microsoftu, která se má stát novým způsobem ovládání softwaru v trojrozměrném virtuálním prostoru. Nejde přitom jen o jakási vzletná slova, ale o něco, co Microsoft aktivně vyvíjí. Windows 10 bude první operační systém, který vývojářům nabídne sadu API, aby mohli vytvářet holografické aplikace.

win10_holoLens_livingRoom_Print.jpg
Holografická vize podle Microsoftu – nyní ji bude podporovat Windows 10

Ty se od těch zobrazovaných na dvourozměrném displeji liší v jedné podstatné věci – mají k dispozici pochopitelně i třetí rozměr, protože se může jednat o předměty vznášející se v prostoru před vámi.

 Brýle pro rozšířenou realitu HoloLens

Samozřejmě se nabízí otázka, jak něco podobného zobrazit, když v obchodě na žádný holografický monitor nebo snad nějakou sadu holografických projektorů, které si rozmístíte po bytě, prostě nenarazíte.

Microsoft proto nepředstavil pouze koncepci futuristického ovládání, ale i samotný ovladač. A na rozdíl od mnoha současných experimentů a prototypů se má jednat o zařízení, které firma uvede na trh společně s Windows 10 jako hotový komerční produkt.

Zařízení se jmenuje HoloLens a jsou to mohutné brýle, které na první pohled připomínají třeba helmu Oculus Rift pro virtuální realitu, nebo brýle pro rozšířenou realitu Meta.

38404471
Brýle pro rozšířenou realitu HoloLens

HoloLens jsou autonomním počítačem se vším všudy a bez jakékoliv kabeláže, který na displej brýlí promítne předmět, jako by se vznášel v prostoru před vámi. Vývojáři z Redmondu doposud pro brýle vytvořili několik demo aplikací a my můžeme jen doufat, že projekt nezapadne stejně jako třeba Kinect for Windows. Šíře využití HoloLens může být obrovská.

93046967
Možná si jednou zahrajeme podobný Minecraft. Demo už existuje a vyzkoušeli jej třeba redaktoři The Verge s HoloLens na hlavě.

HoloLens je v každém případě odpovědí na několikaleté dohady, jestli Microsoft vyvíjí nějaké vlastní chytré brýle. Jelikož zařízení HoloLens působí dojmem hotového komerčního produktu, je úctyhodné, že se Microsoftu podařilo utajit jejich vývoj, který prý trval celé roky.

S vizí rozšířené reality podle Microsoftu, která nyní dostává jasné obrysy, každopádně souvisí všechny ty projekční experimenty jako IllumiRoom a RoomAlive, jejichž prezentačními videi nás Microsoft Research krmí už několik let. Najednou to všechno začíná dávat smysl.

S prvními zkušenostmi s HoloLens se pochlubili třeba redaktoři The Verge.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,