Nositelnosti | Čína | Soukromí | Brýle

Velký bratr tě vidí: Čínští policisté dostali chytré brýle na rozpoznávání obličejů

Čínská policie dostala speciální chytré brýle vybavené technologií na rozpoznávání obličejů, díky kterých dokáže v davu rychle odhalit hledané osoby nebo osoby s falešnou identitou.

Policisté brýle aktuálně používají na nádražích a letištích ke sledování lidí, kteří jsou buď na útěku, nebo mají nepravou občanku s pasem a snaží se dostat ze země. Systém slaví úspěch, policie díky brýlím již chytila 7 lidí spojených ze závažným zločinem a 26 lidí s falešnými doklady. Informoval o tom People’s Daily.

Za brýlemi stojí pekingská společnost LLVision Technology Co., která se specializuje na výrobu malých nositelných kamer a právě zařízení s technologií na rozpoznávání obličeje. Podle společnosti jsou brýle tak pokročilé, že v laboratorních podmínkách dokážou vybrat jednoho konkrétního člověka z databáze 10 tisíce lidí během 100 milisekund.

V realitě jsou samozřejmě méně úspěšné. Ale i tak dost na to, aby pro policii představovaly mocný nástroj.

Objevuje se tak kritika, že podobná technologie výrazně narušuje soukromí občanů. Myslí si to například nevládní organizace Amensty International. „Pokud bude každý strážník vybaven brýlemi s technologií na rozpoznávání obličejů, z Číny se stane ještě více policejní stát,“ sdělila organizace pro The Wall Street Journal.

Čína navíc podobnou technologii nepoužívá poprvé. Minulý měsíc bylo zjištěno, že stát pomocí podobného principu sleduje region Xinjiang, ve kterém žijí převážně muslimové. Pracuje také na velké digitalizované databázi, která bude obsahovat všechny z více než 1,3 miliard občanů země.

Své vlastní chytré brýle chystá i Intel:

Diskuze (11) Další článek: Emoji 11.0 mají finální podobu. Přibudou zrzci, superpadouši, pirátská vlajka, lama a spousta dalších

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,