Google | Historie | Design

Velké zemětřesení: Gmail a další klíčové služby Googlu budou mít nová loga

  • Google přejmenoval G Suite. Nově to bude Workspace
  • Změnu doplňují nová loga kancelářských služeb
  • Jak se vyvíjela další loga Microsoftu nebo třeba Applu

Logo produktu se už z principu podílí na jeho identitě, takže i sebedrobnější zásah do barevných odstínů způsobí velké haló a upřímný zájem médií. Těm v posledních týdnech udělal velkou radost zejména Google, který co nevidět přebarví hned několik svých klíčových služeb v čele s Gmailem.

První zkazky o tom, že se změní tvář jedné z kalifornských ikon, prosákly na veřejnost během září a firma se nakonec pochlubila hrubým náčrtem, který předznamenal, že se původní rudobílá obálka transformuje v písmeno M, které zároveň zachová její rysy.

Google Workspace a nová loga klíčových služeb:

Nyní už známe finální podobu, Google totiž zveřejnil nová loga v rámci staronové služby Workspace. Staronové proto, že se jedná o původní podnikový balík G Suite, který teď firma postupně přejmenuje. Ostatně, vlastně se tak trochu vrací zpět, G Suite se totiž původně jmenoval Google Apps – Google Apps for Work. Nejde přitom pouze o název a překreslená loga, ale i o integraci.

V rámci Workspace mají být pro podnikové zákazníky, školy a další skupiny mnohem více a lépe propojené dílčí aplikace takovým způsobem, abyste přestali rozlišovat, jestli jste zrovna v kanceláři Dokumenty, poště Gmail, anebo s kolegy něco řešíte v Meetu.

20668381-a16d-4ee5-9da5-f657f5bfafe8
Nové logo Gmailu
945a09fe-b07e-4cdd-9922-1b427c6ba31bd837a796-637e-47c0-9680-8423ca0002942137d8b6-9a80-4ed4-ab74-4309fb1312b0
Evoluce loga Gmailu: 2004, 2010, 2013

Loga jednotlivých produktů jsou proto i z tohoto důvodu velmi podobná, aby bylo na první pohled jasné, že patří k sobě. A jelikož by asi nedávalo příliš smysl, aby měl podnikový Gmail jinou ikonu než ten pro běžné smrtelníky na poštovní doméně @gmail.com, lze předpokládat, že se změny co nevidět dočkají i všichni ostatní.

89d0938e-3053-453f-894f-f71caeea81cf
Nové ikony celého balíku: Gmail, Kalendář, Disk, Dokumenty a Meet

Z ukázek na webu Workspace je zřejmé, že ikony Gmailu, Kalendáře, Disku a Dokumentů využívají kombinace modré, zelené, červené a žluté barvy – tedy firemních odstínů Googlu (mimochodem, i Microsoftu). Styl ikon je zároveň shodný, takže je na první pohled jasné, že se jedná o služby Googlu, byť nemusí být hned jasné, co to přesně je.

Jistě to souvisí s postupným posilováním identity Googlu jako takového i v dalších produktech. Minulý týden se například firma pochlubila novým systémem Google TV (namísto dosavadního Android TV) atp. I v tomto případě se jedná o návrat ke kořenům, Google TV jsme tu totiž už měli před deseti lety!

Gmail je jedním z pilířů Googlu, pojďme si proto v následujících kapitolách připomenout evoluci několika dalších ikon, které zná každý čtenář.

Diskuze (38) Další článek: Apple v tichosti přestal prodávat sluchátka a reproduktory konkurenčních značek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,