Vedlejší projekty Alphabetu mají změnit svět, zatím ale prodělávají miliardy

Nedávno oznámené výsledky společnosti Alphabet odhalily ambiciózní projekty, které vlastník Googlu chystá. Vyhledávač, Google Maps, YouTube nebo Gmail sice drží Alphabet finančně, ale jsou jen špičkou ledovce. Alphabet má zájem změnit svět. Jeho boční firmy ale zatím končí v červených číslech.

Z celkových ročních příjmů ve výši 75 miliard dolarů představuje 99 procent Google a jeho služby. Zbylé procento připadá na sesterské firmy Googlu a všechny experimentální projekty. Sázky na budoucnost však zatím nevycházejí, celková ztráta ostatních firem vzrostla na 3,6 miliardy dolarů. Jakými projekty chce Alphabet zasáhnout do každodenního života lidí?

Projekt Loon

Zaměření řady malých firem Alphabetu logicky souvisí s internetem. Například v rámci projektu s názvem Loon chce Alphabet dopřát internetové připojení více než čtyřem miliardám lidí na planetě, kteří mají nekvalitní signál.

Technologické řešení není zrovna standardní - firma se rozhodla internetové připojení vylepšit za pomocí výškových balonů, které by se pohybovaly zhruba 21 kilometrů na zemí (dvakrát výše, než kde lítají dopravní letadla) a zajišťovaly signál tam, kde byl dosud nedosažitelný.

797412148 98570165 905659134
Elektronika včetně vysílačů je napájená pomocí solárních panelů. Jednotlivé balóny navzájem komunikují a vytvářejí tak v oblacích meshovou síť.

Loon byl představen na jaře 2013. Mnoho odborníků o možnostech technologie vysoko v atmosféře pochybovalo. Testování, které probíhalo od léta 2013, však slavilo úspěch. Po testech na Novém Zélandu, Brazílii a v dalších zemích chce Alphabet spustit ostrý provoz na Srí Lance. Facebook má mimochodem svůj konkurenční projekt Internet.org, který má internet zprostředkovat pomocí satelitů a plachtících dronů, jeho stěžejní součást Free Basics mu teď ale v Indii zatrhli

Jiným „vzdušným“ experimentem Alphabetu je SkyBender. Inženýři v prostorách soukromého kosmodromu Spaceport America v Novém Mexiku vyvíjí technologii pro ultrarychlý 5G internet, který by uživatelům vysílaly solárně poháněné drony prostřednictvím takzvaných milimetrových vln. Google kvůli tomu koupil firmu Titan Aerospace.

Výsledkem by mělo být dosažení až čtyřicetinásobné rychlosti nyní běžně dostupného 4G internetu. Tvrdí to alespoň list The Guardian s odvoláním na uniklé e-maily manažerů Googlu s třetími stranami.

Kromě toho už nějaký čas funguje projekt Fiber, tedy zajištění (minimálně) gigabitového internetu optickými přípojkami pro uživatele z USA, ale v budoucnu i jinde po světě.

Robotika

Další z oblastí, které se Alphabet intenzivně věnuje, je robotika. Nejvýraznější firmou skupiny je Boston Dynamics, kterou Google převzal koncem roku 2013. Firma, která byla založena začátkem 90. let, na sebe upozornila již několika pohyblivými roboty. Jsou to třeba BigDog, těžký čtyřnohý robot, který může běžet i v nerovném terénu a dokonce i ve sněhu a na ledu. Roboti WildCat a Cheetah pak dokážou běžet rychle jako divoké kočky.

V současné době pracuje firma na robotech podobných člověku, jako Petman a Atlas (viz video), kteří by mohli být využíváni při přírodních katastrofách a nehodách, jako bylo neštěstí v japonské jaderné elektrárně Fukušima.

410869895 871652511 370267269
Starší verze robota Atlas, který se účastnil loňské soutěže DRC. Nová generace je o něco menší a není tak masivní, aby se mohla snadněji pohybovat v terénu.

Calico aneb snaha prodloužit lidský život

Ne všechny firmy Alphabetu se zabývají internetem nebo hardwarem. Jedním z nejambicióznějších projektů je Calico. Společnost, která je zkratkou pro slova California Life Company, vznikla v roce 2013 z popudu zakladatele Googlu Larryho Page. Má nemalý cíl - prodloužit lidský život.

„Nemoci a stárnutí se dotýkají rodin každého z nás. Věříme, že když budeme přemýšlet dostatečně do budoucna a mířit dostatečně vysoko, dokážeme vylepšit miliony životů,“ uvedl Page.

Calico chce v případě prodloužení lidského života nabídnout především svou expertízu při práci s velkým množstvím dat. Díky Googlu by tak mohla využívat celou řadu postupů - analýzu velkých dat, počítačovou simulaci možných léčiv a využití analýzy DNA pro navrhování individualizované léčby.

Zájem Alphabetu o medicínu je taky patrný v experimentu s názvem Vitruvian Man 2.0, který má ambici zmapovat lidské tělo do zatím neznámých detailů. Úkolem je sesbírat všechna možná biologická data a následně vytvořit model ideálního zdravého člověka. Na základě toho by měl být projekt schopen odhalit odchylky od normálu daleko dříve, než se projeví člověku na zdraví. Vitruvian Man 2.0 tedy nemá za cíl léčit, ale spíš fungovat jako preventivní opatření.

Chytré kontaktní čočky i chytrá lžíce

Součástí skupiny Alphabet je také společnost Verily, která se specializuje na vývoj chytrých kontaktních čoček. Zmíněné čočky totiž mají umět mnohem víc, než jen zlepšovat zrak. Mají také různé senzory, které meří obsah glukózy v těle, sledují teplotu těla nebo upozorní na případnou intoxikaci organizmu.

Hand+holding.jpg
Chytré kontaktní čočky s miniaturní elektronikou 

Sesbíraná data mají být převáděna například do počítače pro další zpracování. Svou energii prý čočky získávají z lidského těla. Firma Verily představila první prototyp začátkem roku 2014.

Jen o několik měsíců později udělal Google další krok do světa biotechnologií a zdravotní péče, když oznámil převzetí firmy jménem Lift Labs. Ta vyrábí supermoderní lžíci, která pomáhá jíst lidem trpícím onemocnění nervového systému jako Parkinsonova choroba. ] a udělal tak další krok do světa biotechnologií a zdravotní péče.

Držadlo speciální lžíce od Lift Labs je vybaveno senzorem, který rozpoznává třes ruky typický třeba pro pacienty s Parkinsonovou nemocí, a pomocí technologie se zařízení samo dokáže ustálit. Lžíce stojí 295 dolarů.

Jádro byznysu Alphabetu zůstává i nadále na internetu a ve službách Googlu. Už v roce 2013 Larry Page ubezpečoval investory Googlu. „Nebuďte překvapení, pokud budeme investovat do podivných a spekulativních podniků. Ale pamatujte si prosím, že tyto investice jsou nesrovnatelně menší než jádro našeho businessu,“ uvedl na svém účtu na Google+.

Diskuze (12) Další článek: Popcorn Time opět ožívá. Jeho vývojáři budují Project Butter

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,