Vědci se superpočítači z PS3 se bouří, Sony zakázala Linux

Využití více konzolí PlayStation 3 do společného výpočtu je jednou z nejlevnějších cest, jak získat relativně výkonný superpočítač. Sony se však rozhodla, že možnost instalace Linuxu zruší.

Společnost Sony, která vyrábí známou herní konzoli PlayStation 3, se rozhodla v novém firmwaru zamezit možnosti instalace operačního systému Linux a podobných, přičemž od počátku prodeje byla tato otevřenost jednou z výhod oproti konkurenčním konzolím.

Laboratoře a výzkumná pracoviště po celém světě totiž brzy zjistily, že lze velmi snadno a levně sestavit poměrně výkonný superpočítač, který je složen právě z těchto PlayStation 3 konzolí do clusteru a pomocí operačního systému Linux ho tak snadno využívat na potřebné výpočetně náročné úlohy.

Například minulý rok byl nejdříve otestován koncept malého clusteru 336 PS3 konzolí pro výzkumnou laboratoř US Air Force, který poskytoval slušný výkon 53 TFLOPS. Po ověření možností a následném schválení bylo za 663 000 USD (přibližně 15 milionů Kč s DPH) zakoupeno 2 200 konzolí PS3 ve verzi se 160GB pevným diskem.

air-force-ps3-cluster.jpg 
Testovací cluster 336 konzolí PS3 v laboratoři US Air Force

V konečné fázi byl sestaven výpočetní heterogenní cluster 1 700 konzolí s celkovým výkonem přes 500 TFLOPS, který obsahuje i řídící části s dvoujádrovými a čtyřjádrovými procesory Xeon s výkonnými grafickými kartami pro použití jako GPGPU. Systém tak může v rámci různých druhů výpočtů využívat nejen dostupné optimalizace vycházející z Intel procesorů (SSE4 a další), ale specifické úlohy nechat počítat i specializované, a v rámci některých úloh mnohem výkonnější procesory Cell od IBM v PlayStation 3 konzolích. O veškerou komunikaci, propojení a výpočty se stará upravený Linux, který běží na všech konzolích.

warhawk-server-cluster.jpg

Mnohem menší cluster „Gravity Grid“ vlastní také univerzita v Cambridgi ve státě Massachusetts, která používá 16 propojených konzolí pro výzkum gravitačních vln a černých děr. Důvodem nákupu byl stejně jako v ostatních případech především mnohem lepší poměr celkové ceny a výsledného výkonu, kterému drahé serverové řešení na bázi běžných procesorů nemůže konkurovat. Důležitým ukazatelem je také poměr výkon/spotřeba, který je v poslední době stále žádanějším kritériem.

090128-ps3-grid-02.jpg dicarlo_lab_ps3_cluster.jpg ps3lab_20090102-500x375.jpg
Superpočítač "po domácku"
 

Sony vydává aktualizaci v rámci své sítě PlayStation Network, takto využité konzole však samozřejmě v této síti nejsou připojeny, takže nehrozí žádná možnost, jak změnit jejich stávající funkci. Problém však nastane u případných reklamací nebo nákupu nových modelů. Novější verze totiž budou mít automaticky aktualizovaný firmware, který použití operačního systému Linux již vůbec neumožňuje.

Sony se zatím k problému oficiálně nevyjádřila a tak je možné, že se v budoucnu dočkáme hromadných žalob ze strany laboratoří, které se tímto samozřejmě cítí poškozeny.

Aktualizace: podle informací ze serveru LinuxPlanet byla již žaloba podána k okresnímu soudu v Kalifornii, týká se především porušení spotřebitelských práv a nekalé hospodářské soutěže. Hlavní body se pochopitelně týkají zrušení proklamovaných možností prodávaného produktu, tedy zmíněné herní konzole PlayStation 3.

Diskuze (76) Další článek: Firefoxu 3.7 se nedočkáme, Firefox 4.0 bude evoluce plná novinek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,