Internet | Evropská unie | Autorské právo

Ve Štrasburku se dnes hlasovalo o autorských právech, ale i o letním času [aktualizováno]

Aktualizováno: Europoslanci přijali směrnici o autorském právu v původním znění včetně kontroverzních článků 11 a 13, o kterých se na internetu v posledním půlroce vedla mnohdy velmi vášnivá diskuze.

Europoslanci nejprve odmítli smést ze stolu celou směrnici jako takovou, kdy bylo 348 hlasů pro její zachování a 274 hlasů proti. Poté ale ještě probíhala další dílčí hlasování. Velmi těsně pak dopadlo hlasování o pozměňovacím návrhu, který by sice směrnici jako takovou zachoval, ale vyškrtl by z ní kontroverzní články 11 a 13. Sešlo se 312 hlasů pro vyškrtnutí, 317 proti, 24 europoslanců se zdrželo hlasování. Rozhodlo tedy pouhých pět hlasů.

Do dvou let by teď novou směrnici měly implementovat do svých zákonů jednotlivé země Evropské unie. Až teprve potom začne platit.


Původní článek:

Do Štrasburku se v těchto dnech sjeli europoslanci na další plenární zasedání. Po dopoledních debatách se vrhnou na samotná hlasování o jednotlivých návrzích.

Ačkoliv se v posledních dnech mluví především o hlasování o návrhu nové evropské směrnice o autorském právu na digitálním trhu (na internetu), po obědě budou zákonodárci hlasovat třeba i o tom, zdali zrušit střídání letního a zimního času, což bylo velké téma především loňského léta a podzimu.

Rozprava se dnes koná od 09:00 do 12:20, ve 12:30 pak započne samotné hlasování o jednotlivých bodech. Tím pátým je 2018/0332 Discontinuing seasonal changes of time. Jedenáctým bodem odpoledního hlasování je pak konečně 2016/0280 Copyright in the Digital Single Market.

ed694870-d46c-483f-bc65-ddc3a5cde9e8bab16eac-6071-4135-887d-2a54a7ebcbff
Program plenárního zasedání. Dopoledne proběhla rozprava, po obědě se bude hlasovat.

Jak bude probíhat samotné hlasování

Zatímco jednání o změně střídání letního a zimního času je teprve na svém počátku, autorské právo se řeší poslední tři roky a nyní je už v cílové rovince. Europoslanci budou v tomto případě:

  1. Nejprve hlasovat o tom, zdali celý návrh nesmést ze stolu, čímž by padla celá směrnice včetně článků 11 a 13, které budí nejvíce emocí. Toto se ale určitě nestane – návrh zatím vždy prošel relativně hladce.
  2. Dále budou poslanci hlasovat o případných změnách, tedy jestli z textu odstranit článek 11, nebo jej ponechat, jak je. Dále se bude podobně hlasovat o článku 13. Tedy jestli jej smazat, a pokud ne, zdali jej ještě nezměnit

Články 11 a 13 i po letech příprav budí emoce

Jen připomenu, že článek 11 má za úkol více chránit vydavatele a umožňuje jim lépe licencovat přebírání jejich úryvků dalšími hráči na webu. Tento článek, pro který se vžila nepřesná zkratka „daň z odkazu,“ míří pragmaticky především proti Googlu, od kterého chtějí vydavatelé podíl na tržbách za to, že indexuje a publikuje jejich obsah.

Do jisté míry je to jeden z pokusů, jak více zdanit Google, který je kritizovaný za to, že jeho výdělky končí za oceánem. Střetávají se tu dva společensko-ekonomické světy. Ten kamenný s jasnými geografickými hranicemi, a ten internetový, který z principu žádné geografické hranice nemá – i optikou platby daní, neboť digitální služby nemusíte kupovat výhradně u evropských poboček, ale klidně kdesi v Argentině.

Článek 11 má podporu přirozeně především mezi vydavateli a orgány EU/EK, zatímco Google, ale třeba i zakladatel českého Seznamu Ivo Lukačovič varují, že v takovém případě mohou přestat zpravodajské weby přednostně indexovat, což by se mohlo v některých případech dramaticky projevit na jejich návštěvnosti. Nutno podotknout, že Lukačovič na začátku roku opustil představenstvo Seznamu.

Článek 13 pak zase prakticky přenáší zodpovědnost za uživateli nahrávaný a poté veřejně publikovaný autorsky chráněný obsah na provozovatele velkých komunitních webů. Tito velcí hráči (YouTube, Facebook atp.) totiž podle návrhu budou muset s majiteli práv uzavřít dohody, umožnit jim rozsáhlejší monitoring a především sami nasadit technologie, které automaticky analyzují nahrávaný obsah a odmítnou ten pirátský.

Provozovatelé webů varují, že nasazení podobných technologií může být velmi nákladné a hlavně ani jedna z nich nefunguje na 100 %. Majitelé práv si naopak slibují, že jim třináctka umožní s velkými weby uzavřít výhodnější dohody a dostanou se k většímu podílu na tržbách z reklamy takových webů – jedním z cílů je především zmiňovaný YouTube.


Komentář autora: Poslední půlrok ukázal, že pokus o prosazení panevropských autorských práv na digitálním trhu je v prvé řadě houževnatým soubojem lobistů na obou stranách barikády a neutrální pohled na věc se bohužel stal poněkud nedostatkovým zbožím.

Diskuze (111) Další článek: Za úspěšný hack infotainmentu Tesly dostala dvojice hackerů jako odměnu Model 3

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,