Váš první notebook: Velký test devíti notebooků do 22 000 Kč

Pomalu vytlačují stolní počítače z pevných pozic na pracovních stolech. Všichni vysokoškoláci je chtějí a velká část z nich je i potřebuje. Ano, řeč je o notebooku jakožto pracovním nástroji, ale i atraktivním zdroji multimediální zábavy pro celou rodinu.

Testovaní notebooků vyžaduje poměrně komplexní metodiku, která zahrnuje prověření všech součástí a vlastností. Oproti poslednímu testu v čísle 8/06 jsme metodiku mírně pozměnili a vylepšili o pokročilejší testování displejů. Výsledkem testování je tabulka se šesticí kategorií, které hodnotí jednotlivé vlastnosti přenosného počítače.

První část testování se zaměřuje na výkon, který jsme hodnotili hned několika způsoby. Největší důraz jsme kladli na aplikační testy – program SYSmark 2004 obsahující velkou sadu aplikací s předdefinovanými činnostmi pro dokonalé změření výkonu. Do výkonnostní části patří i měření propustnosti rozhraní USB, které se ukázalo být kamenem úrazu hned pro několik notebooků. Měření proběhlo za pomoci externího pevného disku Western Digital a programu HD Tach 3.0.

Výdrž na baterie jsme hodnotili ve zvláštní kategorii s dvojicí položek. Délka výdrže pro kancelář byla měřena speciálním programem, který každých 10 sekund zapisoval data na pevný disk a zároveň pohyboval myší. Jas displeje byl nastavený na minimum a správa napájení na nejnižší možnou spotřebu. Test skončil po absolutním vybití baterie, kdy se notebook vypnul. Všechna varování byla samozřejmě vypnutá. Stejně probíhal i test zaměřený na multimédia, pouze s tím rozdílem, že z vloženého CD disku byl zároveň přehráván komprimovaný film se zvukem. Jas byl v tomto případě nastavený na poloviční hodnotu.


Na displeje vědecky

Do výbavy našeho testlabu přibyl osciloskop, se kterým jsme objektivně změřili rovnoměrnost podsvícení a délku odezvy všech displejů. Na displej jsme proto vyčlenili zvláštní kategorii. Úhly pohledu určují vertikální/horizontální rozsah, ve kterém se displej ještě příliš barevně nemění a nedochází k inverzi obrazu (což je u notebooků velmi časté). Číselné hodnoty jasu a kontrastu definují hraniční hodnoty šedých čtverců, jež byly ještě proti bílému nebo černému pozadí rozpoznatelné. Dithering označuje jev, při němž dochází k rozpadu barev (šum, artefakty) v přechodech, kdy displej nezvládá zobrazovat jemné odstíny. Definuje tak reálně zobrazitelné barvy (16,7 miliónů je v případě drtivé většiny notebooků pouze zbožné přání). Na testování LCD jsme použili programy M-tester, TFT tester 1.5 a PixPerAn.

Ergonomie patří k nejdůležitějším parametrům přenosných počítačů, a proto má i v naší metodice značnou váhu – v jednotlivých řádcích jsou slovně hodnoceny různé části noteboků. Nezapomněli jsme ani na hudební stránku, kde jsme zvlášť hodnotili zvuk reproduktorů a kvalitu výstupu pro sluchátka. Na testování výstupu jsme použili velmi kvalitní sluchátka Koss KSC/35 a několik vybraných nahrávek různých žánrů. Našim citlivým uším neuniklo ani chlazení – hodnotili jsme jej ve stavu nečinnosti při zapojeném napájení s nastavením variabilní rychlosti a také v plné zátěži. Na zatížení jsme použili jednoduchý program Super PI a výpočet čísla PI na 8 000 000 desetinných míst.


Za extra výbavu se platí

Vybavení zahrnuje všechny části notebooku a číselně se proti sobě hodnotí. Velký důraz je zde kladen na možnosti komunikace, dostupná rozhraní a také ovládací programy pro správu notebooku. V poslední bodované části věnované servisu jsme hodnotili servisní záruční podmínky – zvláštní pozornost jsme věnovali rozšiřitelnosti záruky. V závěru tabulky naleznete ještě výčet všech použitých komponent.

Všechny řádky a jednotlivé kategorie tabulky mají přidělenou zvláštní procentuální váhu, která definuje vliv jednotlivých hodnot na celkové skóre. Procentuální rozdělení jsme se snažili zvolit tak, aby co nejvíce vyjadřovalo potřeby běžného uživatele. Pokud ale preferujete jiné kritéria, můžete si mezivýsledky z jednotlivých kategorií prohlédnout ve výsledkové tabulce na první stránce testu.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,