Vánoční sestavy: nejlepší PC pod stromeček

Počítač coby vánoční dárek pod stromeček určitě není špatý nápad. Poradíme vám, jak vybrat v různých kategoriích co nejlépe a na co naopak dát pozor.

V oblasti hardwaru pro PC se tento rok v jeho závěru netradičně moc neděje. Obyčejně se společnosti o zákazníky přetahují s novými modely všeho možného i nemožného, ale letos tomu tak úplně není. Přesto pokud jste zatoužili po pořádné domácí sestavě a to třeba nejen k práci, ale i k zábavě včetně hraní moderních her, dokonce už pro DirectX 11, tak je nejvyšší čas si říci, co by taková výhodná vhodná sestava měla v daných cenových kategoriích nabízet.

Co nás tedy čeká?

Ještě než se podíváme na samotné sestavy, řekněme si, co se událo a neudálo. Od minula toho mnoho nového není. Na poli procesorů se neděje nic – tedy alespoň ne veřejně, v zákulisí se toho ale děje hodně. Společnost Intel závěr letošního roku vypouští a Core 2 procesory nechává na pospas konkurenci, která je svou současnou nabídkou převyšuje. Intel Core 2 a celá platforma socket 775 končí a v současnosti už opravdu není dobrý nápad ji pořizovat. Hned na začátku ledna se totiž Intel ukáže v plné síle s novými 32nm procesory Core i3 a Core i5 a kompletní platformou LGA 1156. Do té doby má AMD v cenových relacích pod čtyřmi a půl tisící (cena nejlevnějšího procesoru Intel Core i5-750 pro mainstreamovou platformu LGA 1156) volné pole působnosti.

V průběhu první poloviny roku nás pak čeká uvedení prvních desktopových šestijádrových CPU Phenom II X6 a na trh se dostanou i šestijádrová Core i9 od společnosti Intel. Také je možné, že se Core i9 představí už v lednu. Každopádně se čtyřjádra stanou střední třídou a běžnou záležitostí, skutečný high end obsadí šestijádrové procesory.

Na poli základních desek se také čeká na novinky, výrobci připravují další desky pro LGA 1156, které budete bezpodmínečně s novými procesory potřebovat. LGA 775 a LGA 1156 jsou samozřejmě zcela nekompatibilní, chystané procesory s integrovanou grafikou budou k funkci grafiky potřebovat desky s novými čipsety.

U AMD se pak větší změny nečekají, AM3 je aktuální patice, která dokonce bude podporovat i zcela nové 32nm procesory AMD architektury Bulldozer, plánované na rok 2011. Do patice AM3 osadíte i X6, na šestijádrový Intel Core i9 budete potřebovat patici LGA 1366 a platformu LGA 1366 s Intel X58.

Nejvíce živo je na poli grafik. AMD ovládá segment grafik s podporou DX11 která už nabízí kromě 300-400dolarových Radeonů řady HD 5800 i HD 5700 za 110-150 dolarů a uvedla také nejvýkonnější grafickou kartu všech dob – Radeon HD 5970, který trhá všechny rekordy a výkonové grafy a světe div se, je dokonce energeticky úspornější než starší dvouprocesorové HD 4870 X2 nebo GeForce GTX 295. Navrch nabízí extrémní taktovací potenciál. Konkurenční Nvidia úplně zaspala. DirectX11 grafiky nenabízí žádné a chystané FERMI nemá stanovené datum vydání, přepokládané (neoficiální a nezaručené) datum vydání prvních GeForce s podporou DirectX 11 je nejdříve únor, ale spíše březen nebo dokonce duben 2010.

Ještě předtím má společnost AMD představit nejlevnější modelovou řadu 40nm grafik – Radeony HD 5400/5500/5600 a také mobilní 40nm DX11 grafiky Radeon HD 5600/5700/5800 Mobility. Vše již na začátku ledna. U karet se 40nm grafickým čipy (ATI i NV obecně) nás trápí nedostupnost, za kterou může společnost TSMC, která výrobu GPU pro ATI i Nvidii zajišťuje. Přestože se již od uvedení Radeonů HD 4770 pokouší zvýšit výtěžnost výroby, grafických procesorů je stále nedostatek.

Velkým tématem příštího roku pak bude GPGPU, tedy obecné výpočty přes grafickou kartu a také pseudotrojrozměrné zobrazení, na které ale budete potřebovat speciální monitor (nebo také ne) a většinou také 3D brýle (v každém případě). Prezentace nových 3D technologií proběhne také v lednu. Hardware jako takový však připraven je.

Pokud jde o ceny hardwaru, tak už bylo lépe, ale i hůře – ceny HW jsou u nás nejvíce závislé na kurzu dolaru a ten se už delší dobu drží na stabilní hodnotě kolem 17,30 korun za dolar. Dobrá zpráva přišla ze segmentu operačních pamětí, kde klesly ceny DDR3 a hlavně se zlepšila jejich dostupnost. Hlavně už ale opravdu nemá žádný smysl pořizovat nový PC s DDR2. DDR3 jsou běžným standardem, který vyžadujte.

Doporučené sestavy

A nyní již k doporučeným sestavám. Jako obvykle probereme hned několik cenových relací a ukážeme si ideální sestavy. O výběru si povíme i podrobněji. Uvedené ceny jsou orientační a jedná se o ceny s DPH pro koncového uživatele obvyklé ve známých e-shopech. Sestavy jsou poskládány na základě přehledu o aktuální situaci i znalosti komponent samotných. Důraz je kladen na kvalitu a také na poměr cena/výkon. Sestavou se jako obvykle rozumí kompletní PC bez periferií, jejichž výběr je příliš individuální.

Účelem tohoto článku je nabídnout zejména předvést vhodné a aktuální konfigurace, které poslouží jako základ pro přizpůsobení individuálním potřebám, hlavně pro ty, kteří se ve světě počítačových komponent neorientují, nebo je nesledují tak podrobně. Nekupujte počítač sestavený z půl roku starých výběhových dílů za současné ceny, ale kupte to, co je skutečně aktuální.

Tradičně začněme u nejlevnějších sestav …

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,