Hudba, filmy, seriály | Tipy

Vánoční hudba na internetu: Nechte si zahrát nejen koledy, zdrojů je víc než dost

  • Vánoční hudbu nemusíte přehrávat pouze na Youtube
  • Speciální sekce s vánočními klasikami připravuje téměř každá větší služba pro streamování hudby
  • Na výběr bývají i klasické české koledy

K vánočním svátkům patří koledy. A protože už Tichá noc nezní z gramofonových desek ani magnetofonových pásků, poradíme vám, kde si můžete poslechnout online. Existuje však i velké množství dalších služeb, kde lze vánoční písně spustit – většinou ve vyšší kvalitě a mnohdy také bez reklam.

Tradiční stream

Na první místo nemůžeme zařadit nic jiného než Spotify – nejoblíbenější službu pro online přehrávání hudby. I v Česku najdeme dostatek uživatelů, kteří si za streamování platí a v rámci prémiového účtu si mohou vychutnávat přehrávání bez reklam, s možností uložit skladby pro offline poslech nebo přehrávat libovolnou hudbu na mobilních zařízeních.

obrázek 085.png
Spotify nabízí tradiční sekci s výběrem vánočních playlistů.

Spotify tradičně chystá několik playlistů s vánočními skladbami, jejich výběr je poměrně velký. Najdete zde písníčky rozdělené podle žánrů, stylů či interpretů. Kompletní seznam vánoční hudby najdete v samostatné sekci Spotify.

V tomto výběru však moc českých tradičních skladeb nenajdeme – pro ty je třeba použít vyhledávání. Stačí však jednoduché zadání hesla koledy a ideálně také vyfiltrovat pouze alba. Spotify vám nabídne desítky sbírek koled, z nichž si stoprocentně vybere každý.

obrázek 086.png
Na Spotify najdete kromě speciální vánoční sekce i velké množství kompletní alb s koledami.

A pokud nechcete přehrávat po jednotlivých albech, pak je k dispozici několik povedených uživatelských playlistů s vánočními „Best Of“.

Podobně potom lze postupovat i na dalších platformách pro streamování hudby. Vánoční tematické playlisty nabízí i Google se svým Play Music a to přímo na své hlavní stránce, nemusíte je nijak složitě hledat. V těch nechybí ani české písně, i když pro lepší výběr je opět lepší si vyhledat heslo koledy.

f051d6f0-2ce3-437e-a6d6-c01857d1be4b
Vánoční playlisty má i Play Music.

Speciální výběr vánoční hudby tak najdete i na Deezeru. Tady autoři vybrali celkem 79 skladeb, které mají celkovou délku přes 4 hodiny. Najdete v něm vše od tradičních Jingle Bells, přes klasiky Franka Sinatry až po vánoční písně Boba Dylana, Johnyho Cashe, Elvise Presleyho, ale i české klasiky. Kromě toho můžete zamířit i do speciálního vánočního kanálu.

e4b05a3c-f9b7-4a46-ae27-05be6543c3df 
Deezer a jeho výběr nejlepších vánočních skladeb. Tenhle seznam skladeb vám může hrát téměř pět hodin.

Poslední službou, která se specializuje na webové streamování hudby je Accuradio. To nabízí vlastní stanice rozdělené podle žánrů. Při příležitostech jako jsou Vánoce však přibude také speciální sekce a nejinak je tomu letos. Pod záložkou Holiday Music objevíte desítky vánočních kanálů.

Podobně jako v případě Spotify lze vybírat z mnoha alb s koledami také na Apple Music. Opět stačí prosté vyhledávání. Nově je navíc služba dostupná nejen pro zařízení od Applu, ale i na Androidu, Windows skrze iTunes či kdekoliv jinde skrze webový prohlížeč.

Neznáte písničku, která hraje v okolí? Tyto aplikace ji umí rozpoznat:

Vánoční rádia online

Nejznámější službou pro poslech rádií přímo na internetu patří TuneIn, které lze používat v podobě webového rozhraní i aplikace do telefonu či tabletu. A i zde najdeme speciální kategorii, do níž autoři zařadili rádia, která se na vánoční hudbu specializují.

Českých koled zde opět moc nepotkáte, zato se ale můžete dozvědět, co se kolem Štědrého dne poslouchá v zahraničí. Najdete tady několik španělských, francouzských či švédských stanic.

023f736f-02fd-42b9-9cfe-f76c6667e097 
Čistě vánoční stanice umí vyfiltrovat také TuneIn.

Podobně se na Vánoce zaměřila i další služba pro agregaci online rádií – Radionomy. Tady najdeme svátky přímo jako jeden z žánrů, takže v případě, že se k němu proklikáte objevíte asi stovky stanic. Pro jednodušší procházení však jednoznačně doporučujeme seřadit jejich výběr podle popularity. Experimentování to značně zjednoduší. Opomenout nesmíme ani české Youradio, které nabízí seznamy s vánočními hity či na uvolnění po náročných nákupech.

fd7c3c32-06e4-4ebc-853f-b15ae6f9e30d
Vánoční nabídku má i české Youradio.

Youtube jako jistota

Běžné streamovací platformy jako je Spotify, Deezer nebo Apple Music mají jednu nevýhodu – registraci. Bez ní si zkrátka hudbu a tedy ani vánoční koledy nepustíte a mnoho uživatelů tedy zamíří na Youtube a ani tady nechybí speciální vánoční sekce.

170669f8-81bf-470a-9858-dd5318296ee4
Vánoční kanál na Youtube nabídne seznamy skladeb pro jednotlivé státy, ale i uživatelské playlisty včetně těch českých

Najdete zde několik seznamů skladeb, doporučené kanály a i výběr interpretů s vánočními písničkami – výběr je vskutku obrovský. Pokud některou z oblíbených koled nenajdete na některé ze streamovacích platforem, tak tady stoprocentně ano. Nově navíc můžete většinu hudby přehrávat skrze přehrávač YouTube Music, který má o něco přívětivější rozhraní právě pro tyto účely.

Diskuze (2) Další článek: OKD napadli hackeři a Národní centrum kybernetické bezpečnosti varuje před aktivitou botnetu Emotet

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,