V Soči prý budete hacknuti do minuty od připojení k Wi-Fi

Veřejné internetové sítě se v místě konání letošní Olympiády rozhodli důkladně sledovat nejen ruská tajná služba, ale možná také hackeři.

Dnes začíná další sportovní svátek – olympijské hry v Soči. Ještě před jejich zahájením je však jasné, že se bude jednat o jedny z nejkontroverznějších her. Ponecháme-li stranou politické úvahy a nedostavěné zázemí za více než bilion korun, najdeme i technické vychytávky, které nás zde mohou zajímat. Jednou z nich byla zpráva, která se včera  z amerického NBC rozletěla na všechny počítačové weby. Reportér, který dorazil do dějiště her, si nachystal malý test, který měl ukázat, jak je nebezpečné připojit se v Rusku k internetu. Sice svou reportáž poněkud zkreslil, ale něco na tom být může.

Ruští hackeři vs. hloupý uživatel

Ve zkratce příběh reportéra vypadal takto – vydal se na ZOH do Ruska. Tam vybalil zcela nový Macbook Air a Samsung Galaxy S4 s nimiž se připojil k veřejným Wi-Fi hotspotům. Na obou strojích měl zcela smyšlené údaje a kontakty, pravé bylo pouze jeho jméno. S bezpečnostním expertem se potom přesvědčili o tom, že za necelou minutu již docházelo k odposlouchávání komunikace. Po připojení smartphonu v kavárně se okamžitě začal stahovat škodlivý software, který se podle slov reportéra může postarat o odposlech hovorů i další komunikace.

Pokud se vám celý příběh zdá přitažený za vlasy, pak nejste sami. Ironicky působí již úvodní varování o tom, že návštěvníci nesmí očekávat soukromí nikde, dokonce ani na hotelovém pokoji.

V celém příběhu je mnoho nesrovnalostí. Třeba to, že reportér mluví celou dobu o olympiádě v Soči a na otestování ruského internetu se vydá do kavárny v Moskvě. Je to podobné jako zkoušet zabezpečení hotelové Wi-Fi v Praze v brněnské kavárně.

Vtipný je způsob „hacknutí“ telefonu – reportér při hledání informací o OH kliknul na odkaz vedoucí k nebezpečnému souboru, jehož stažení musel potvrdit. Od té chvíle je podle bezpečnostního experta zařízení odposloucháváno a data tečou na ruské servery.

Pozor na phishing a veřejné sítě

Netřeba asi připomínat obecně známá fakta, že většina kybernetických útoků a malwaru pochází z Ruska. Jenže těm je vystavený naprosto každý, kdo se někdy připojil k internetu – ať už sedí v New Yorku, Praze nebo právě v Soči. Stejný scénář si můžete vyzkoušet kdekoliv na světě. Na podezřelé odkazy se prostě nekliká, nicméně pokud jsou maskovány za profesionálně vyhlížející web o Olympiádě, může se nachytat více i jinak obezřetných lidí.

V druhém svém příspěvku reportér popisuje jiný a trochu zajímavější případ. Se svým zcela novým notebookem se v Soči připojil do veřejné Wi-Fi sítě a do minuty mu prý na jeho e-mail dorazila zpráva s uvítáním v Soči. V ní už můžeme opět očekávat podstrčený odkaz, případně rovnou něco v příloze.

Zjistit e-mailovou adresu, která se používá u počítače připojeného do sítě, už tak jednoduché není. Ale opět je nutné si uvědomit, že ve veřejné Wi-Fi síti riskujete ztrátu informací vždy. Ostatně sami jsme si to vyzkoušeli a přístup k Facebooku jsme získali za pět sekund, stačil k tomu telefon s Androidem. Je možné, že na odposlech informací z veřejných sítí jsou nyní hackeři v Soči přímo připraveni, je tu abnormální hustota lidí, kteří se budou k veřejným sítím bez obav připojovat. Ale opět k ochraně svých privátních dat stačí jen rozum a obezřetnost.

Ani v Rusku tedy není internet blbuvzdorný a návštěvníci mohou o svá data přijít stejně jako kdekoliv na světě. Snad jen v očích NBC je přílet do Soči vstupem do digitálního minového pole.

Šmírují nejen hackeři

Ačkoli je reportáž NBC značně zkreslená, je to další šrám do značně narušené pověsti ruské Olympiády. Novináři například poukazují, že v narychlo vybudovaném hotelu nefunguje topení, chybí kliky ke dveřím, náhodně se spouští požární alarm a z kohoutků teče hnědá voda. Místopředseda vlády zodpovědný za olympijské přípravy Dmitrij Kozak na to zareagoval konstatováním, že někteří novináři schválně hledají záminky a nechovají se korektně. Dokazuje to prý videozáznam z hotelu, kde je vidět, jak si novinář pustí sprchu a nechá ji stříkat jen tak na stěnu sprchového koutu, zatímco odejde na celý den pryč.

Neposlušný novinář v tu chvíli samozřejmě nikoho vůbec nezajímal. Ačkoli bylo později vyjádření Dmitrije Kozaka objasňováno, že se jednalo o dohled během stavby hotelu a žádný novinář není sledován ve sprše, bude se už asi většina z nich sprchovat velmi obezřetně a pravděpodobně v plavkách... 

Už dříve prosákly informace, že ruská tajná služba připravuje pro období konání olympijských her abnormální zabezpečení, které zahrnuje i sledování uživatelů připojených k internetu:

Diskuze (10) Další článek: Byznysový zápisník: Česká aplikace Spendee jedničkou v App Store

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,