Bezpečnost | Biometrie | Čína

V Pekingu jde soukromí stranou. Vstup do domů ohlídají zámky s rozpoznáváním tváře

Osvědčené rčení říká, že „cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly“. I z tohoto úhlu pohledu se dá dívat na rostoucí míru využívání chytrých zámků s detekcí obličeje, na které lze stále častěji narazit v městských obytných domech v Pekingu. O „dvojsečné zbrani“ v podobě moderní technologie informoval South China Morning Post.

Hlavním argumentem pro nasazení biometrické technologie je zvýšení bezpečnosti nájemníků. Do budovy se nedostane nikdo, kdo není v systému evidován jako obyvatel. Částečně se tímto způsobem může eliminovat i případná snaha o nezákonné pronajímání bytů. Peking tak chce zajistit, aby omezený počet bytů byl přidělen pouze osobám, které je skutečně potřebují.

Zámky s kamerou

Další z vyzdvihovaných funkcí je možnost dohledu nad staršími obyvateli, kteří bydlí osamoceně. Pokud v určitém období nevstoupí do budovy nebo ji neopustí, může správce nemovitosti provést kontrolu, zda se dotyčnému něco nepřihodilo.

Ke konci roku 2018 byla technologie identifikace tváře nasazena ve 47 objektech. Peking ji chce postupně prosadit ve všech svých domech. Do konce června 2019 by tak měla dohlížet na přibližně 120 tisíc nájemníků městských bytů.

Chytré zámky otevírají dveře po srovnání informace o obličeji návštěvníka s uloženými snímky nájemníků a rodinných příslušníků v databázi. Na základě toho pak rozhodují, zda daná osoba má, či nemá přístup do budovy.

Soukromí až na posledním místě

S nasazením technologie, která jednoznačně identifikuje lidi, samozřejmě přicházejí otázky, týkající se soukromí. Správce budovy může například přesně sledovat, kdy kteří nájemníci vstupují nebo odcházejí ze svých bytů. Stejně tak je prakticky nemožné pozvat si bez vědomí pronajímatele návštěvu.

Městské byty v Pekingu jsou většinou určeny k bydlení rodinám s nízkými příjmy, které mají omezené možnosti, jak se proti takovému zásahu do soukromí bránit. Obyvatelé tak často nebudou mít jinou možnost než smířit se se životem pod permanentním dohledem.

Průměrný měsíční nájem za byt v Pekingu se pohybuje kolem 5 000 čínských jüanů, což je v přepočtu asi 16 500 korun. U veřejných bytů může být nájemné i méně než 2 000 jüanů za měsíc (tj. cca 6 600 Kč). Právě proto město v posledních měsících zintenzivňuje úsilí o potlačování nezákonného podnájmu ve veřejných bytech.

Tento krok je nejnovějším příkladem, jak čínské orgány využívají technologie pro rozpoznávání obličeje ke sledování občanů. V mnoha čínských městech jsou nainstalovány kamery s touto funkcí, které zachycují a identifikují kolemjdoucí. I v tomto případě je jako argument používána snaha o vyšší bezpečnost.

Diskuze (24) Další článek: Propíchnuté pneumatiky a házení kamení. Waymo čelí útokům na svá autonomní vozidla

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,