V médiích se objevuje chybná informace o počtu uživatelů ADSL

Se zájmem jsem si přečetl článek „Mobilní Internet využívají lidé více než ADSL“ od autora Hany Farghali, který zveřejnil server DigiWeb. Zarazilo mě však hned několik závažných nepřesností, kterých se autor v článku dopustil. Když jsem dočetl článek až do konce a prostudoval přiložený obrázek, bylo mi jasné, že autor zřejmě poněkud nahlédl do budoucnosti.

Autor totiž v přiloženém obrázku uvádí, že Český Telecom zrealizoval již 25 800 přípojek ADSL (první nepřesnost), a také, že firma Aliatel jich má několik desítek tisíc (v textu však uvádí správné číslo – několik desítek). Celkem by podle autora mělo být v ČR zrealizováno, včetně přípojek od alternativních operátorů, více než 35 tisíc přípojek ADSL. To je však samozřejmě v současné době pouze zbožné přání uživatelské veřejnosti. K mému velkému překvapení však informace zveřejněné na DigiWebu převzal také server Lupa.cz (který považoval zdroj za natolik důvěryhodný, že čísla uvedená v článku neověřoval).

A jaká je skutečnost?

Podle našich informací Český Telecom vždy zveřejňoval celkový počet ADSL přípojek (tedy nejen těch, které provozuje IOL, ale všech přípojek, včetně ostatních alternativních operátorů). A zde se zřejmě autor dopustil chyby. Sečetl přípojky od všech alternativních operátorů a připočetl k číslu, které nedávno zveřejnil Český Telecom. Vznikla tak klasická dezinformace, a čtenáři mohou nabýt dojmu, že jsme na tom v rozvoji ADSL technologií lépe než je tomu ve skutečnosti. Přesto nepopírám, že počet zrealizovaných přípojek v tomto měsíci dosahuje obdivuhodných počtů. Podle informací , které jsem dnes obdržel od tiskového odboru společnosti Český Telecom, přesáhl počet zrealizovaných přípojek ADSL hranici 27 tisíc. Počet realizovatelných objednávek se nám zatím zjistit nepodařilo, přesto si vám dovolíme nabídnout přehlednou tabulku, z níž je patrné, jak se daří ADSL v ČR od jeho počátku až do dnešních dní.

Na závěr si znovu dovolím upozornit na sekci, kde naše sdružení monitoruje rozvoj ADSL nejen v ČR, ale i v ostatních státech světa. Vzhledem k pravidelné aktualizaci zde najdete vždy aktuální čísla z domova i ze světa.

Autor Miloslav Sova je iniciátorem Výzvy k rozšíření Internetu v ČR a zakladatelem občanského sdružení Internet pro všechny.

Diskuze (30) Další článek: Zemřel autor ASCII kódu

Témata článku: , , , , , , , ,