Doprava | Wi-Fi | Vlaky

V listopadu dostane Wi-Fi dalších 338 vagónů Českých drah

České dráhy nabízejí na vybraných spojích připojení Wi-Fi už hromadu let, blíží se ale další rozšíření služby. ČD-Telematika se nyní chlubí, že dokončuje aktivaci Wi-Fi v 338 dalších železničních vagónech.

Instalace, která probíhá v závodech DPOV (Dílny pro opravy vozidel) vyžaduje, aby byl kýžený vůz stažený na čas z běžné dopravy, což potřebuje pečlivý časový harmonogram – zejména pokud se jako v tomto případě jedná o takové množství vagónů.

S rozšířením Wi-Fi u Českých drah se přitom váže ještě jeden logický problém. Čím více cestujících během jízdy surfuje na webu, tím roste i celková datová zátěž u mobilních operátorů, kteří poskytují samotnou internetovou páteř.

Na mnoha místech se sice vedle kolejí nachází rychlá optická kabeláž ČD-Telematiky, zatím ale nikdo nepřišel na způsob, jak ji levně dostat do vlakových souprav, a tak je mobilní LTE spojení technicky jednodušší.

Zkraje letošního roku přitom do médií prosákla informace, podle které operátoři touží s dráhami uzavřít nové smlouvy, což by mohlo vést k omezování jeho využívání cestujícími (FUP, omezování nejnáročnějších webových služeb – streamování atp.).

Diskuze (22) Další článek: Mocné vichry supermasivních černých děr zmrazí růst trpasličích galaxií

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,