YouTube | Policie

V Karibiku zatkli italského mafiána. Prozradil se kuchařskou show na YouTube

Neobvyklý důkazní materiál posloužil k dohledání 53letého italského mafiána, dřívějšího člena rodiny 'Ndrangheta. Policie jej vypátrala v Karibiku poté, co na YouTube narazila na jeho kanál o vaření. Ve videích byla zřetelná jeho tetování, pomocí kterých se gangstera podařilo identifikovat.

Jmenuje se Marc Feren Claude Biart a zákonu utíkal od roku 2014. Se zločinnými aktivitami od té doby skončil, podle policejního vyjádření (upozornila BBC) žil poslední roky klidný život ve městě Boca Cicha v Dominikánské republice.

Čas si krátil vařením, které natáčel na YouTube. Věděl, že ukazovat obličej není nejlepší nápad, tak jej měl zakrytý, ale při záběrech na míchání a krájení byla zřetelná jeho unikátní tetování, která se mu stala osudným.

Policie po Biartovi pátrala kvůli pašování kokainu do Nizozemí, což měl muž provést na povel klanu Cacciola, jenž spadá pod mafiánskou organizaci 'Ndrangheta. Ta v Itálii ovládá region Kalábrie a je považována aktuálně za nejsilnější, dokonce silnější než slavná Cosa Nostra ze Sicílie či Camorra z Kampánie.

Mimochodem, působení 'Ndranghety na Slovensku se krátce před tím, než byl zavražděn, věnoval slovenský novinář Ján Kuciak.

Ale zpět k Biartovi. Svůj kuchařský YouTube kanál provozoval společně se svou přítelkyní a podle policie byl relativně populární. Název však vyšetřovatelé nezveřejnili. Biarta nyní čeká soud.

Šňupali kokain a označili policii v Příbězích

Asi není třeba připomínat, že pro zločince není zcela strategické působit veřejně na sociálních sítích, paradoxně se jim ale daří „prokecnout“ tímto způsobem relativně často. Stačí zmínit mexické drogové gangstery, kteří pravidelně vystavují sebe a své zbraně na Twitteru či Instagramu.

Nemusíme jít ani daleko od domova. Česká policie se minulý týden pozastavovala nad nelegálním večírkem v Praze, kde účastníci šňupali kokain (nemluvě o porušování koronavirových opatření) a v Příbězích na Instagramu přímo policii označili. Ta následně přijela a vše rozehnala.

Diskuze (6) Další článek: Apple ve velkém investuje do umělé inteligence. V posledních 5 letech skoupil nejvíce firem s tímto zaměřením

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,