Mobilní aplikace | COVID-19 | Indie

V Indii se s tím nemažou. Každý zaměstnanec musí používat trasovací aplikaci, a to i v soukromých firmách

Indická vláda v rámci boje proti šíření koronavirové nákazy všem zaměstnancům ve veřejném i soukromém sektoru nařídila, aby povinně používali aplikaci pro trasování kontaktů, informuje Economic Times. Vláda premiéra Naréndry Módího v pátek o dva týdny prodloužila většinu omezení, ale současně s tím začala uvolňovat některá zavedená opatření. Další rozvolňování je plánováno za dva týdny a bude se týkat oblastí s nižším rizikem.

Vláda v dubnu vydala aplikaci Aarogya Setu, která sleduje ostatní zařízení v okolí prostřednictvím Bluetooth a využívá též GPS. V případě, že testy u někoho z uživatelů prokážou nákazu koronavirem SARS-CoV-2, je všem, kdož byli s daným člověkem v kontaktu, zasláno upozornění na možné riziko. Indie dosud oznámila více než 37 tisíc případů nákazy a přes 1200 úmrtí.

Povinná sledovací aplikace

„Používání Aarogya Setu bude povinné pro všechny zaměstnance v soukromém i veřejném sektoru,“ uvedlo indické ministerstvo vnitra. Za zajištění „stoprocentního pokrytí“ má být zodpovědné vedení jednotlivých firem a organizací. Jakékoli zanedbání v tomto směru bude v případě prokázání potrestáno.

Aby aplikace tohoto typu měly požadovaný efekt, musí být nainstalovány na určitém minimálním počtu zařízení. V případě Indie s 1,3 miliardami obyvatel by tak měla běžet nejméně na 200 milionech chytrých telefonech.

Dle aktuálních čísel je v Indii asi půl milionu telefonů, přičemž aplikace dosud zaznamenala přibližně 83 milionů instalací. Její povinné používání však vyvolává obavy mezi ochránci soukromí, kteří kritizují, že není jasné, jak budou data použita. Zdůrazňují také, že Indie nemá zákony na ochranu osobních údajů, kterými by se aplikace měla řídit.

Prý se není čeho bát

Nadace Internet Freedom Foundation uvedla, že aplikace nesplňuje standardy ochrany dat a neposkytuje dostatečnou transparentnost svých algoritmů. Mozilla varovala, že není jisté, jak budou data použita a že v zemi neexistují dostatečné právní předpisy na ochranu soukromí.

Vláda vyvrací obavy s tím, že k narušování soukromí nebude docházet z prostého důvodu – všechna shromážděná data totiž budou zcela anonymní. Jejím cílem je zaměřit ohniska onemocnění a provádět cílená testování potenciálně ohrožených obyvatel. Zásadní otázkou zatím zůstává, jak chce vláda prosazovat povinné používání aplikace všemi zaměstnanci, když 400 milionů Indů vůbec nevlastní chytrý telefon.

Na podobném principu u nás funguje sdílení polohy v mobilní aplikaci Mapy.cz či aplikace eRouška, vydaná ministerstvem zdravotnictví. Na rozdíl od Indie je však jejich používání zcela dobrovolné, stejně jako poskytnutí nasbíraných dat v případě prokázané nákazy onemocněním COVID-19.

Koronavirus online

Diskuze (7) Další článek: Australské vládě unikla data o 774 000 migrantech. Ani si toho nevšimla

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,