AMD | Hewlett Packard Enterprise (HPE) | Superpočítače

V Evropě se chystá stavba superpočítače LUMI s výkonem 552 PFLOPS. Dostane procesory od AMD

Celkem 10 evropských zemí se v rámci spolupráce EuroHPC-JU spojilo pro postavení nového superpočítače s označením LUMI, který bude mít opravdu vysoký výpočetní výkon pro nejnáročnější úlohy.

O stavbu se postará společnost Hewlett Packard Enterprise (HPE), takže bude založen na superpočítači HPE Cray EX. Kontrakt na dodávku hlavních komponent vyhrálo v soutěži AMD.

AMD dodá jak vícejádrové serverové 64jádrové procesory Epyc (zpráva hovoří o další generaci, takže nejspíše s architekturou Zen 3) s celkem 200 tisíci jádry, tak i výpočetní grafické karty Instinct (také by mělo jít o další generaci, propustnost dat 160 TB/s). Analytická část pro zpracování dat bude mít operační paměť s kapacitou 32 TB. Úložiště je rozděleno dle rychlosti - 7 TB rychlého SSD (nejspíše NVMe) a dalších 80+30 PB pomocí klasických pevných disků. Propustnost úložiště by celkově měla být až 2 TB/s, propojení jednotlivých oddílů se řeší pomocí Cray Slingshot s propustností 200 Gb/s.

Celkový výkon se díky tomu vyšplhá až na 552 PFLOPS. Bude se jednat o jeden z nejefektivnějších superpočítačů na světě, který bude uhlíkově neutrální a bude používat pouze obnovitelné zdroje energie. Hmotnost superpočítače bude přibližně 150 tun a bude se rozkládat na ploše 150 m2 (asi jako tenisový kurt).

Cena za superpočítač LUMI, včetně instalace a správy bude kolem 200 milionů eur a využijí ho evropští vědci, kteří budou sdílet výpočetní čas na různé výzkumné účely.

Podívejte se, jak vypadá nejrychlejší superpočítač pro univerzity od Nvidie:

Diskuze (10) Další článek: Výsledky velké studie WHO: lék remdesivir nefunguje. Americký úřad přesto schválil jeho používání

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,