Intel | Procesory | Lenovo | Cannonlake

V Číně se objevil první notebook vybavený 10nm procesorem Intel Cannon Lake

Intel už letos informoval, že výroba pomocí 10nm procesu stále nejde podle plánu a rozjet výrobu naplno se povede zřejmě až v roce 2019. Včera se však v databázi Intelu objevil zalistovaný první model a nyní přichází další indicie, že první 10nm čipy Intelu přijdou na trh už velmi brzy. V Číně se totiž objevil první notebook s novým procesorem Core i3-8121U, upozornil AnandTech.

Jedná se o notebook Lenovo Ideapad 330, který dle specifikace dostane jako první 10nm procesor od Intelu generace Cannon Lake.

Procesor obsahuje dvě fyzická jádra a další dvě virtuální, tváří se tedy jako čtyřjádro. Základní frekvence procesoru je pouhých 2.2 GHz, ale pokud je potřeba výkon jednoho jádra, dokáže se přetaktovat až na 3.1 GHz. Neobsahuje integrovanou grafickou kartu, a proto je v notebooku nainstalovaná dedikovaná grafická karta Radeon RX 540 2GB od AMD.

Cena základního modelu s tímto procesorem byla nastavena v přepočtu na cca 9 600 Kč bez daně, s 8 GB paměti a větším 1TB HDD se cena zvýší na 12 500 Kč. Oba modely mají předinstalovaný operační systém Windows 10 od Microsoftu.

Spotřeba procesoru je podle specifikací 15W, což je mnohem více než se očekávalo. Konkurenční AMD má stejné TDP u nových procesorů Ryzen, které mají přitom dvojnásobný počet jader a integrovanou grafickou kartu Vega. To jasně ukazuje na problémy s výrobou, na které Intel sám nedávno upozornil. Výrobní proces Intelu na 10 nm je tedy prozatím zjevně horší než 12nm technologie, kterou aktuálně používá AMD.

Ze situace se dá rovněž vyvodit, že Intel bude prozatím schopen vyrábět nové procesory Cannon Lake jen v malém měřítku, a to ještě jen základní úsporné modely. Ty totiž nejsou tak citlivé na kvalitu výroby jako nejvýkonnější čipy. S těmi počítejme spíše až v příštím roce.

Váš názor Další článek: Akupunktura nezvyšuje šance na početí dítěte pomocí umělého oplodnění ani jeho donošení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,