V Číně se léčila závislost na internetu elektrošoky

Čína je dnes největším telekomunikačním trhem světa. K internetu zde přistupuje více než 300 milionů uživatelů a obrovský „boom“ zažívají i tamní mobilní operátoři. Zároveň je to ale také Mekka internetových kaváren, jejichž hustota ve velkých městech dalece přesahuje západní standard. Zatímco u nás mají internetové kavárničky svou slávu již dávno za sebou, v Číně tvoří nejčastější bránu do světa internetu a svou velikostí si nezadají s menší sportovní halou.

Nástup internetu v Číně byl velmi rychlý a země tak eviduje množství závislých mladých lidí, kteří mnohdy v kavárnách i přespávají a vlastně tráví život. Před pár lety tak začaly v Číně vznikat první centra pro léčbu závislosti na internetu. V měřítku České republiky něco nevídaného – z hlediska miliardové Číny naopak něco stále více samozřejmého.

kavarna cina.png
Největší internetové kavárny najdete v Číně

Léčba internetové závislosti v podání čínských lékařů ale není pro každého.Podle Českých novin si za ni jistá nemocnice v Lin-i účtuje měsíčně 15 000 korun a ke všemu donedávna preferovala léčbu elektrickými šoky na úkor klasických antidepresivních medikamentů. S elektroléčbou se sice po upozornění z příslušného ministerstva skončilo, otázkou ale zůstává, jaké praktiky se používají v jiných nemocnicích – zvláště v konzervativní a uzavřené Číně.

Podle čínských lékařů patří k příznakům závislosti na internetu především více než šestihodinová doba strávena na síti a také hněv, pokud se nešťastníkovi nedaří připojit k internetu.

Diskuze (9) Další článek: Cesta do pravěku: Logitech a vývoj počítačové myši

Témata článku: , , , , , , , ,