V čem naučit děti programovat? Pomohou povedené aplikace i hračky

  • Děti mohou začít se základy programování hned v první třídě
  • Místo C++ se však naučí základy logického uvažování a principy algoritmů
  • Pomohou k tomu zábavné formy na počítači i hračky

Dětské programování není o programování

Země jako Estonsko, Finsko nebo Velká Británie mají již nyní ve školních osnovách základy programování od první třídy a k nám by něco podobného mohlo dorazit někdy kolem roku 2020. Pokud však chcete svoje ratolesti základům učit svépomocí již nyní, existuje celá řada služeb, nástrojů a aplikací, které jsou právě pro tyto účely připraveny.

U šestiletých dětí je samozřejmě nemyslitelná tradiční výuka programovacích jazyků. Nicméně úplné základy jsou připraveny i pro ty nejmenší, kteří sotva zvládnou číst. Programování u dětí přitom není primárně o programování. Jde především o rozvoj logického myšlení, základy práce s algoritmy a především o poznání toho, jak stroje kolem nás pracují.

V minulosti jsme začínali s Robotem Karlem, kdy jsme poprvé mohli zadávat příkazy počítači. Současné výukové nástroje stále pracují na stejném principu jako Karel, nicméně nabízí mnohem širší možnosti a především zábavnější formu. Ta by měla přispět k dobrovolnému vzdělávání, které neomrzí a děti bude stále motivovat.

Vybrali jsme několik nástrojů i hraček, které jsou nejpopulárnější, jak dle zkušeností našich, tak podle vašich ohlasů v diskuzním fóru. Existuje jich ale mnohem více, své osobní tipy můžete přidávat do diskuze pod článkem.

Téma: Programování pro děti

programovaniprodeti.jpgAlgoritmické myšlení, logické uvažování, dovednost analyzovat problém a najít jeho řešení… to se hodí už dnes a do budoucna budou tyto schopnosti čím dál důležitější. Zábavnou formou se k nim vyplatí vést i děti. Sledujeme pro vás dostupné nástroje, stavebnice, služby a postupy.

Doporučujeme speciál Computeru Programování pro děti. Za 99 Kč si ho můžete objednat online a během několika dnů vám dorazí do poštovní schránky.

Diskuze (34) Další článek: Týden Živě: Děravý svět IoT a bitcoin v údajné krizi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,