Internet | Cenzura

V celém Íránu nejede internet. Vše nasvědčuje tomu, že ho vypnula vláda, aby zamezila demonstracím

V Íránu aktuálně probíhají velké protivládní demonstrace. Lidé se bouří proti systémovému zdražení benzinu a vycházejí do ulic. K organizování protestů jim pochopitelně značně pomáhá internet, jenže ten nyní v celé zemi přestal fungovat. Zjevně cíleně. 

Podle údajů Netbocks, což je nevládní organizace sledující dostupnost a omezování internetu, došlo v Íránu během víkendu k radikálnímu propadu internetového provozu a teď v zemi proudí jen na cca 5 % doposud běžného datového toku. 

K odstavení internetu došlo v řádu hodin a postiženy byly nejen pevné internetové přípojky, ale i mobilní internetová připojení přes služby mobilních operátorů.

Íránská vláda se dlouhodobě angažuje v budování telekomunikačních sítí v zemi a ačkoli se v jádru jedná o decentralizovanou síť soukromých subjektů, klíčové uzly jsou pod kontrolou státu.

Jak upozorňuje Wired, v Číně je například internetová struktura s ohledem na vládní kontrolu stavěna od počátku, v některých méně rozvinutých zemích s autoritářskými režimy, jako je například Etiopie, Venezuela či Írák, buduje sítě výhradně stát a má je zcela pod kontrolou, a v zemích jako je Rusko či právě Írán, se snaží plnou kontrolu nad sítí získat zpětně. V Íránu se jim to zjevně již podařilo.

Nejvyšší představitelé země nadále komunikují například na Twitteru a k celonárodnímu výpadku internetu se nijak nevyjadřují. 

Diskuze (33) Další článek: Podrobný návod, jak uhasit hořící Teslu. Budete potřebovat opravdu hodně vody

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,