Software | Microsoft | Windows 11

Už víme, co bude po Windows 11 22H2. V říjnu panelový Průzkumník a za rok další velká aktualizace

  • V říjnu pro Windows 11 verze 22H2 vyjde další balík nových funkcí.
  • Automatická distribuce začne až v listopadu.
  • Velké aktualizace pro Windows budou nadále vycházet jednou ročně.

Windows 11 je na trhu téměř rok a v úterý večer vyšla velká aktualizace 2022 Update, kterou si můžete v případě zájmu hned stáhnout. První čekání na tolik potřebná vylepšení máme za sebou, co ale Jedenáctky čeká dál? Microsoft konečně promluvil o svých plánech.

Před zhruba dvěma týdny se spekulovalo o tom, že hned během října vyjde první dodatečný menší balík s přídavky. To se potvrdilo. Redmondští do Windows 11 22H2 už za pár týdnů dodají další nové funkce:

  • Průzkumník bude vybavený panelovým prostředím, které se prozatím testovalo v části kanálu Beta. Domovská obrazovka vám více informací o dokumentech z vašeho OneDrivu, třeba kdo je naposledy upravil.
  • Při kopírování některých položek Windows navrhne akci. Když zkopírujete telefonní číslo, vybídne vás k vytočení prostřednictvím konkrétní aplikace na volání (např. Skype nebo Teams). Události zase rovnou přidáte do svého kalendáře (např. skrze aplikaci Kalendář).
  • Funkce pro vyhledávání zařízení, abyste s nimi mohli sdílet obsah, bude podporovat více typů zařízení včetně desktopů.
  • Při přetečení hlavního panelu se už ikony neskryjí do neznáma, ale ukáží se všechny v přidané nabídce, již otevřete klepnutím.
  • Aplikaci Fotky čeká přepracovaná správa obrázků, jednodušší procházení a prohlížení. Nabídne zálohování do OneDrivu a připomene vám starších snímky z daného data.

Říjnem se ale nemyslí automatická instalace. V tomto měsíci budou novinky uvolněny až po tzv. záplatovacím úterý prostřednictvím volitelné servisní aktualizace. Tyhle aktualizace jsou považovány za prakticky hotové a stáhnout si může každý, tj. nejsou součástí programu Insider.

Stále je však doprovází označení Preview. Jde tedy o kandidáta na vydání. Microsoft si je stavem těchto aktualizací tak jistý, že je dává k dispozici veřejnosti, stále je však nenutí každému počítači. Obsažené změny se na všechny počítače distribuují automaticky až v dalším měsíci v rámci záplatovacího cyklu.

Panelový průzkumník a další novinky tak budou automaticky instalovány na počítače s Windows 11 22H2 od 8. listopadu. Kdo bude netrpělivý, nainstaluje si sám volitelnou aktualizaci někdy ve druhé půlce října.

Další velká aktualizace Windows

Letos v červenci novinářské zdroje v Americe tvrdily, že Microsoft znovu přehodnotil svou strategii s vývojem Windows. Měl se vrátit k modelu, kdy nová hlavní verze vyjde jednou tři roky s tím, že v mezičase budou přicházet menší balíčky (jako ten v říjnu, viz výše).

John Cable, viceprezident a programový manažer zodpovědný za servis a distribuci Windows, v souvislosti s uvedením Windows 11 22H2 dříve popsané neoficiální informace částečně popřel.

Nevyvrátil, že by po třech letech měla přijít další velká a možná jinak pojmenovaná verze Windows. Může se to tedy stát. Cable ale tvrdí, že Windows se za rok dočkají další velké aktualizace, která podle dosavadních neoficiálních informací přijít neměla. Takže ano, za rok opět čekejte další upgrade.

Windows 11 Build 22572 panely pruzkumnik (1).png

Drobná vylepšení nicméně budou přicházet v průběhu roku, což jsme už v malé míře viděli po vydání první verze Windows 11. Microsoft si vybudoval více kanálů, kudy může novinky do systému dostat, mluvil o tom ostatně otevřeně. Kromě servisních aktualizací pro Windows má k dispozici Feature Experience Packy, Online Service Experience Packy a Web Experience Packy. Aplikace může aktualizovat skrze Store.

Detailně však Cable problematiku nerozebírá, takže zůstáváme u vágního vyjádření, že menší novinky budou k Windows proudit během roku. Mimochodem, říjnový balíček jsme neoficiálně znali pod interním označením Moment 1. V praxi ho Microsoft považuje za součást 2022 Updatu.


Poslechněte si čerstvý podcast věnovaný Windows 11:


Jinak ale Microsoft v dokumentaci píše, že menší vylepšení nemusí instalovat organizace s edicemi Enterprise nebo Education. Ve výchozím stavu budou nové funkce v těchto edicích vypnuté. Pokud je organizace samy nezapnou, získají během roku uvolněná vylepšení až s další velkou aktualizací, což by měla být verze 23H2 ve druhé polovině přístího roku.

Nezvládnutá komunikace

Pokud jste ze způsobu příchodu novinek zmatení, jste zmatení právem. Až do úterý Microsoft zarytě mlčel a nevyjasnil, proč v létě kanál Beta rozdělil do dvou větví (a proč testoval verzi 22H2 také v kanále Release Preview, kde ovšem byla k dispozici jiná revize).

Když v únoru nekonkrétně oznamoval novinky pro Windows, smíchal dohromady funkce, z nichž některé dodal servisními aktualizacemi v průběhu roku do Windows 11 21H1, některé vypustil v září ve verzi 22H2 a na některé dojde hned v říjnu.

Testování v programu Insider, které opět není dostatečně vysvětlené, zmatkům nepřidalo. Novinky přicházely, odcházely, vracely se a vyskakovaly v různých kanálech. Špatná komunikace ze strany Microsoftu nepředstavuje žádnou novinku, letošní strategie ale byla obzvlášť nepovedená.

Zdroje: tiskové materiály

Diskuze (32) Další článek: Startup dostal do vzduchu dron bez vrtulí. Podívejte se, jak funguje iontový pohon

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,