Koronavirus | Česko | Karanténa

Už nás to doma nebaví. Podle Atlasu mobility od T-Mobile se naše mobilita v dubnu vracela k normálu

Český T-Mobile se v tiskové zprávě pochlubil novým Atlasem mobility za měsíc duben. Operátor na něm spolupracuje s VŠB-TUO v Ostravě, přičemž do hry se zapojuje i tamní superpočítačové centrum IT4Innovations.

Z dat atlasu vyplývá, že se v průběhu dubna začal vracet pohyb lidí v Čechách i na Moravě k normálu. Lidé se přestali bát opouštět své domovy, začali pravidelně chodit na procházky a postupně i do práce.

Mobilita začala stoupat od konce března. Zatímco na jeho konci byla ve všední dny nižší zhruba o 25-30 %, na konci dubna to už bylo jenom okolo 10 % oproti dlouhodobému normálu.

5a7ab17c-8aff-432d-a1e4-a1482748558c
Pokles mobility v dubnu oproti normálu podle dat T-Mobile

Samotná mobilita se počítá podle registrace SIM karty telefonu k buňce. Pokud telefon udržuje spojení stále se stejnou BTS stanicí operátora, nepohybuje se a s ním nejspíše ani jeho majitel. Jakmile však vyrazíme s telefonem na větší procházku, do obchodu, práce atp., telefon se postupně přihlašuje k cizím BTS a nad anonymizovanými a agregovanými daty pak lze modelovat, jak se chová celá populace.

Vzhledem k počtu koncových zařízení a celorepublikovému pokrytí zároveň tato data můžeme považovat za statisticky dostatečně reprezentativní a charakter chování vzorku vztáhnout na celé obyvatelstvo Česka.  

cec785f5-c260-4776-8989-42ba218f3a8a
Podíl nevyjíždějících v dubnu podle dat T-Mobile

Atlas mobility sleduje také zahraniční SIM pohybující se v ČR. Počet zahraničních SIM v Česku během dubna ještě lehce klesal, ale už ne dramaticky. Ve všedních dnech se stabilizoval na mínus 35 % oproti normálu, o víkendech na mínus 45-50 % oproti normálu. Pravděpodobně ještě klesl počet českých pendlerů za prací, kteří si zapínají i zahraniční SIM kartu – ve všedních dnech o něco méně, o víkendech výrazněji.

Diskuze (8) Další článek: Office 365 zamete s otravováním kolegů. Znemožní odpovědět všem ve velkých konverzacích

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,