Už každý dvacátý počítač je od Applu

Apple se svou řadou počítačů iMac prolomil pětiprocentní hranici podílu na světovém trhu. K dosažení mety, na níž iMac útočil 15 let, přispěly nejvíce prodeje ve východní Asii. Tvrdí to analytik společnosti Needham & Co Charles Wolf.

Ve třetím čtvrtletí letošního roku prodeje počítačů od Applu stouply o 24,6 procenta, celý trh se přitom zvětšil jen o 5,3 procenta. Mac si náskok nad průměrným růstem všech výrobců drží posledních 22 měsíců v řadě.

Air.jpg
Tahouny prodejů počítačů od Applu jsou aktuálně tenké MacBooky Air

Na firemním trhu byl růst iMacu mnohem výraznější, než tomu bylo v případě domácností. Zájem podniků stoupl o 43,8 procenta a Apple tak překonal průměr trhu devětkrát. Soukromí uživatelé koupili „jen“ o 25,6 procenta více Maců, než ve třetím čtvrtletí minulého roku.

Výsledky prodeje osobních počítačů by přitom mohly být ještě mnohem silnější. Kanibalizuje na nich ale tablet iPad, což přiznává i šéf firmy Tim Cook, i když neuvádí konkrétní čísla. Pro rivaly Applu je ale tablet s jablkem ve znaku větším nebezpečím. „Někteří zákazníci si sice místo Macu koupí iPad, ale ještě mnohem víc jich koupí iPad jako náhradu za PC,“ tvrdí Wolf.

Loni se na celém světě prodalo 350 milionů osobních počítačů. Pro letošek odhadují analytici ze společnosti Gartner 364 milionů prodaných PC. Trh s tablety roste mnohem rychleji. V roce 2010 si je koupilo 19,5 milionu lidí, letos by to mělo být přes 60 milionů.

Diskuze (142) Další článek: Cotton Candy: počítač veliký jako palec

Témata článku: , , , , , , , , , , ,