Zajímavosti | CES 2020 | Gadgety

Už jsme zkusili s počítačem pracovat vestoje, ale co vleže? Jde to, ale řešení stojí víc než auto

Na veletrhu CES, který probíhal minulý týden, vystavovala kalifornská firma Altwork svůj produkt Signature Station. Protože název tak úplně nevystihuje, oč přesně se jedná, prozradíme vám, že jde o kancelářské vybavení, umožňující práci v horizontální poloze.

Začněme tím, jak celý produkt vlastně vypadá. Skládá se z křesla, ne nepodobného tomu zubařskému, stolu a držáku monitoru (monitor a počítač nejsou součástí dodávky). Celá tato sestava je umístěna na robustním podvozku s kolečky, díky kterým s ní lze snadno manipulovat.

Altwork Signature Station

Výrobce uvádí, že se jedná o řešení „vše v jednom“ – s tímto kancelářským vybavením můžete s počítačem pracovat klasicky vsedě, vestoje, ale i vleže. Změna režimu se provádí stiskem tlačítek a následným přestavěním celé sestavy do kýžené pozice. Zařízení je proto vybaveno několika pohyblivými klouby a hydraulikou.

„Naším cílem je umožnit aktivním uživatelům počítačů, aby byli produktivnější a kreativní díky většímu pohodlí a zdraví na pracovišti. Víme, že pracovní stanice nedostane člověka na Mars, nezastaví změnu klimatu ani nevyléčí rakovinu – ale doufáme, že můžeme poskytnout nástroj, který pomůže lidem dosáhnout lepších výkonů...“ uvádí Altwork na svém webu.

Základní myšlenka práce vleže spočívá v tom, že uživatel nemusí trpět nepohodlím způsobeným nekonečným sezením nebo stáním. Mozek je prý v této poloze schopen lépe se věnovat práci – samozřejmě až poté, co se zbavíte úvodního panického pocitu, že vám monitor spadne na hlavu.

Největším konkurentem je síla zvyku

Pochopitelně se nabízí otázka: ležícího uživatele drží křeslo, monitor je na držáku, ale co klávesnice a především myš? Výrobce tento problém vyřešil elegantní cestou v podobě magnetických podložek a magnetů v obou periferiích. Díky tomu se udrží na desce i v pozici kolmo k zemi.

Celou sestavu lze pořídit přímo u výrobce, kde je k dispozici ve dvou barvách: stříbrné, nebo černé. Zákazník si může zvolit, zda používá elektrickou síť s napětím 110, nebo 220 voltů a vybrat jeden ze dvou držáků monitoru. Cena činí 7650 amerických dolarů, což je v přepočtu asi 280 tisíc korun včetně DPH. Objednat lze i do Česka, avšak je nutné počítat s poštovným ve výši 1700 dolarů (cca 38 300 Kč).

Zatímco práci s počítačem vsedě vnímá každý jako standard a stání lze označit maximálně jako výstřelek, Altwork Signature Station má před sebou nelehkou cestu. Bude muset přesvědčit případné zájemce, že zaměstnanec, který v kanceláři leží, může odvádět stejně dobrou, ne-li ještě lepší práci než v obvyklejších polohách.

Diskuze (13) Další článek: Realizace projektu Starlink mohla být schválena v rozporu s americkým zákonem o životním prostředí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,