Už jen Hangouts, Google Talk přestane za týden fungovat

Pokud stále dáváte přednost aplikaci Google Talk (zkráceně Gtalk) před Hangouts, zbývá vám poslední týden, kdy bude fungovat. Google totiž známý komunikační software po deseti letech přestane nabízet. Zabíjí tím ale nejen samotný desktopový program, ale celou otevřenou komunikační platformu, která byla postavena na open source. Google Talk totiž funguje na protokolu XMPP a vývoj klientů třetí strany nebo začlenění do kecálků, jakými jsou Miranda nebo Trilian bylo snadné. Nastupující Hangouts už toto neumožňuje, jedná se o uzavřenou platformu.

gm.jpg
Uživatelé Gtalku byli o ukončení funkčnosti varováni

Google od 16. února bude podporovat pouze chatování v mobilních aplikacích Hangouts a také přímo na webu. Přestane fungovat i podpora XMPP, tedy i klienty třetích stran. Zda se čistka dotkne i Gmailu, kde je k dispozici Google Chat, zatím není jasné. 

Google chce sjednotit svou komunikační platformu a možná zde také spatřuje další příležitost, jak získat nové uživatele Chromu. Pro ten totiž existuje aplikace Hangouts, která má ambice Gtalk nahradit. Hangouts automaticky přebere seznam kontaktů z Gtalk a umožňuje širší možnosti komunikace včetně videohovorů.

Diskuze (64) Další článek: České Cisco konečně našlo nového šéfa, bude jím ředitel VMwaru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,