Monitory

Už i Eizo se ohýbá. Nový monitor láká na obraz a podporu tří počítačů současně

Japonské Eizo specializující se na monitory pro grafiky a jiné profesionály uvádí svůj první ultraširoký prohnutý model. FlexScan EV3895 vsadil na 37,5" úhlopříčku s méně tradičním poměrem stran 24:10. Využívá IPS panel s rozlišením 3840 × 1600 px, frekvencí 60 Hz a matnou povrchovou úpravu.

Eizo pokrývá 100% sRGB a 94 % DCI-P3 gamutu, dosahuje kontrastu 1000:1 a jasu 300 nitů. Jas se reguluje automaticky podle čidla, ručně jej lze ztlumit až na 1 nit, podsvícení přitom nebliká. GtG odezva je 5 ms a výrobce slibuje také o 80 % snížené vyzařování modrého světla.

Vzadu najdeme bohatou nadílku konektorů. K dispozici jsou dva HDMI a jeden DisplayPort. Monitor slouží jako čtyřportový USB 3.1 Gen 1 rozbočovač a obsahuje také gigabitovou síťovku. Mimo vlastních 1W stereo reproduktorů má také výstup na sluchátka.

Kromě toho jsou na těle ještě další tři vstupní USB. Ten ve formátu USB-C umí přenášet i obraz a zvuk (DisplayPort) a zároveň je schopný napájet notebook pomocí USB Power Delivery výkonem až 85 W. Další dva už používají formát USB-B a obraz ani tolik energie již nepřenesou. Díky třem vstupním USB a integrovanému KVM přepínači ale nové Eizo může sloužit k připojení třech různých počítačů či dalších zařízení, které tak mohou používat jednu myš, klávesnici, webkameru, sluchátka či další periferie.

Obraz se přitom nemusí jen přepínat, ale více zdrojů může být aktivních najednou díky funkci PiP. Eizo podporuje dvou- i tříobrazový režim, kde se plochy rozdělí na stejné části, případně zůstane hlavní obraz s rozlišením 2560 × 1600 px a další plocha či dvě využijí zbývající třetinu obrazu.

Na Eizo FlexScan EV3895 se vztahuje pětiletá záruka, panel je tradičně zkalibrován už z výroby a firma také poskytuje půlroční garanci na vadné pixely. Monitor se začne prodávat v říjnu na domácím trhu za 209 000 jenů. U nás by tedy mohl stát okolo 50 000 Kč. K dispozici bude v černé i bílé variantě.

Diskuze (8) Další článek: Facebook chystá brýle s rozšířenou realitou. Project Aria má být ale „něco víc“

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,