Útok na Sony je nejspíše vážnější, než se původně zdálo

Nedávný útok na počítače Sony byl nakonec vážnější, než se zpočátku zdálo. 40 GB dat, které útočníci vystavili na internetu, totiž skrývá i osobní a citlivé údaje zaměstnanců společnosti i smluvních partnerů – třeba hollywoodských celebrit.

321002193
Takto se hackeři ze skupiny GOP chlubili útokem

Před pár dny se spekulovalo, že útočníci ze serverů Sony Pictures získali prezentační kopie několika čerstvých filmů (DVD Screener), nicméně nyní zahraniční média prohlašují, že součástí balíku uniklých dat byly i scénáře připravovaných filmů, interní ekonomické zprávy a smlouvy na výroby filmů, lékařské zprávy, registr bezmála padesáti tisíc čísel sociálního zabezpečení, které v zámoří fungují podobně jako u nás čísla občanských průkazů, výpisy z rejstříku trestů a další citlivé údaje.

Samozřejmě nechyběly ani hesla na počítače zaměstnanců, nebo čísla kreditních karet.

Zdá se, že útok měl podobný efekt, jako by se lupič vloupal do kanceláře HR a odnesl odtud vše, co by mu padlo pod ruku. Média mají rády zkratky, ovšem ta, že se jedná pravděpodobně o největší podobný útok svého druhu, asi opravdu nebude daleko od pravdy.

Ačkoliv přímé důkazy zatím chybí, stále pravděpodobnější je ta hypotéza, že za útokem stojí stejní lidé, kteří v minulosti paralyzovali i některé banky a další společnosti v Jižní Koreji, útok má totiž velmi podobný rukopis. V jihokorejském případě přitom stopa vedla k severnímu komunistickému sousedovi. Ten by přitom určitý důvod měl i tentokrát, Sony Pictures totiž vyrobila komedii Interview se Sethem Rogenem v hlavní roli, která pojednává o atentátu na Kim Čong-una. KLDR proti tomu ostře protestovala.

Diskuze (5) Další článek: Byznysový zápisník: Uber získal investici 1,2 miliardy dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,