Úsporný dvoujádrový Atom N550 míří do netbooků

Intel začal konečně dodávat nový procesor Atom N550 se dvěma jádry, který je určen pro netbooky. Jak se liší od staršího modelu a jaký je jeho výkon?

Společnost Intel představila úsporný procesor Atom před dvěma lety (do dnešní doby Intel prodal přes 70 milionů procesorů Atom) a zásadním způsobem ovlivnila segmenty klasických notebooků, vytvořila totiž zcela novou kategorii - „netbooky“. Netbooky se vyznačují především absencí optické mechaniky, nízkou cenou i hmotností a dlouhou výdrží. Pro snadné a pohodlné přenášení je důležitým měřítkem i velikost, ta je v případě největších modelů maximálně 12,1".

Nová Atomová platforma je mnohem jednodušší, má menší počet čipů i nižší spotřebu. Všechny současné modely mají navíc integrovaný grafický čip, který si sice s plynulým přehráváním HD videa zatím neporadí, tomu se však dá předejít přídavným akceleračním čipem na základní desce nebo grafický čipem od Nvidie. Příští rok se ale chystá nová generace Atomů („Oak Trail“), které již bude mít pokročilejší integrovaný grafický čip s akcelerací i 1080p videa.

Intel Atom N550: dvě výkonná, ale úsporná jádra

Intel již sice nabízí dvoujádrový Atom novější generace s označením D510, ten je však určen pro různé nettopy a podobně, nikoli však do netbooků. Na nový dvoujádrový model určený do netbooků se čekalo již dlouhou dobu, Intel však konečně oficiálně oznámil první dodávky pro své partnery a jednotlivé výrobce.

intel-atom_n550_cpuz.jpg

Intel Atom N550 má dvě jádra s frekvencí 1,5 GHz, díky podpoře Hyper-Threading technologie však dokáže zpracovat až čtyři vlákna současně. Procesor o velikosti 2,2 × 2,2 cm (samotné jádro má 87 mm²) je složen ze 176 milionů tranzistorů, je vyroben pomocí 45nm technologie a jeho maximální TDP je pouze 8,5 W (jednojádrový Atom N450 má TDP 5,5 W). Samozřejmostí je integrovaný grafický čip Intel GMA 3150 s frekvencí 200 MHz, který se vyskytuje u všech nových Atomů. Z pochopitelných důvodů nepodporuje hardwarovou virtualizaci (Intel VT-x).

Integrovaný jednokanálový paměťový řadič je určen pro operační paměti DDR3 o maximální kapacitě 2 GB a frekvenci 1 066 MHz. Atom N550 má 1 MB L2 cache a co se týče instrukčních sad, disponuje SSE2, SSE3, SSSE3, MMX i 64bitové rozšíření EM64T. Srovnání s nynějšími Atomy můžete vidět v této tabulce ze serveru Notebookitalia:

tabulka-atom-n550.PNG

Výkon

Redaktorům ze zmíněného serveru se podařilo dostat k zatím oficiálně neuvedenému vzorku netbooku Eee PC 1015n od společnosti Asus, který již obsahoval nový dvoujádrový Atom N550. Kvůli omezenému času se jim sice podařilo provést pouze test v programu 7zip, ten však dokáže využít i více jader a díky databázi výsledků s jinými procesory se můžete podívat na základní náhled výkonu v případě využití všech jader:

intel-atom_n550_7zip_performance.jpg 
Test v programu 7Zip (komprese dat, více jader)

Dvoujádrový Intel Atom N550 (1,5 GHz) samozřejmě s přehledem překoná jednojádrové procesory Intel Core 2 Solo SU3300 (1,2 GHz) a Atom N450 (1,6 GHz), kupodivu však i přes nižší frekvenci mírně překoná dvoujádrové variantu Atom D510 (1,6 GHz) nebo starší Atom 330 (1,6 Ghz).

Mírně vyšší výkon je pravděpodobně důsledkem rychlejšího paměťového řadiče, který podporuje paměti s frekvencí 1 066 MHz.

Kdo si počká, ten se dočká

Nové netbooky s dvoujádrovým Atomem N550 na trhu dorazí již brzy, mezi prvními výrobci se objeví Acer, Asus, Lenovo, Samsung, LG, MSI, Fujitsu nebo Toshiba. Cena těchto netbooků by měla být jen mírně vyšší, než u jednojádrových modelů. Pokud tedy hledáte netbook, který má dlouhou výdrž a zároveň požadujete větší výkon než v případě jednojádrového Atomu, určitě si na nové netbooky počkejte.

acer-aspire-one-d255-atom-n550.jpg 
Acer Aspire One D255 - jeden z prvních netbooků, který bude mít Intel Atom N550
Diskuze (5) Další článek: OpenSolaris končí a nebude ani linuxový herní Steam

Témata článku: , , , , , , , , , ,