USB-C | USB

USB zavádí nové značení kabelů, zmatky tím ale rozhodně nekončí

Organizace USB-IF oznámila nové značení kabelů podle energie, kterou jsou schopny přenést. Certifikované kabely budou mít na balení i samotných koncovkách logo indikující, jestli podporují i 60W nebo 240W napájení. To bude moci být kombinované ještě se značkou ukazující dostupnou propustnost, která momentálně činí až 40 Gb/s.

V kabeláži a příslušenství pro USB panuje neskutečný zmatek, avšak nové značení tomu nijak zvlášť nepomůže. Jen se naplno ukazuje, jak je problematika komplexní a jak USB-IF zvolila ve značení standardů špatnou strategii. Pod pojmem USB se totiž skrývá leccos.

Stejnojmenný standard definuje datovou komunikaci, dnes je aktuální USB4 s propusností až 40 Gb/s, předtím jsme měli USB 3.2 s poloviční hodnotou. Mimo to pak stojí specifikace konektorů, které se také vyvíjejí. USB-C letos přišel v nové revizi 2.1 podporující vyšší napětí. A právě s energií ještě souvisí vedlejší standard USB Power Delivery, který v aktuální verzi 3.1 posouvá maximální výkon ze 100 na 240 W.

usb-power-rating.jpg

Platí přitom, že v USB-C může být prakticky libovolná verze datového protokolu USB i napájení USB PD. Aby to nebylo tak jednoduché, tak USB-C umožňuje přenášet i jiné druhy protokolů pro audio, video nebo, tzv. Alt Modes (DisplayPort, HDMI, MHL, Thunderbolt).

Pokud uvidíte kabel, na němž bude logo USB se značkami 40 Gb/s a 240 W, tak bude jasné, že podporuje nejnovější normy. Problematické však bude značení nižších tříd kabelů. A protože vše výše řečené se týká jen certifikovaného příslušenství (takové bude dohledatelné v oficiální databázi), u levných necertifikovaných kabelů nebudete mít jistotu ničeho. Ač kabely vypadají na první pohled stejně, mají odlišné vlastnosti i schopnosti. S tím už ale holt USB-IF nic neudělá.

Diskuze (28) Další článek: Designový paradox: Chrome má ve Windows 11 lépe zaoblené rohy než Edge

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,