Uragán novinek na stolních počítačích Apple

Apple potichu inovoval své portfolio stolních počítačů. Novinek a úprav se dočkal Mac Mini, iMac i Mac Pro. Inovace ale najdete i v systémech AirPort. Vyplatí se investice?
Kapitoly článku

Apple zná jen dva způsoby uvedení nových produktů – s oslavnou prezentací, nebo nenápadně a bez ohlášení. Včera se portfoliem stolních počítačů a také některými součástmi příslušenství prohnal menší uragán změn. Tentokrát relativně potichu, i když toužebně očekáván.

Všechny změny se nesly v duchu aktualizací konfigurace na současný standard doplněné spíše kosmetickými úpravami v jiných oblastech. Nejvíce přesluhoval jednoznačně nejmenší Mac Mini s více než 2 roky starými vnitřnostmi, konfigurace stolního iMacu i profesionálně orientovaného Mac Pro byly přibližně rok staré. V oblasti IT je však i jediný rok velmi dlouhá doba a významný pokles cen pak významně znevýhodňoval nákup relativně „zastaralých“ sestav jablečných počítačů.

well be back soon.png

Poslední aktualizace se očekávala již na lednovém MacWorldu, na kterém byl prezentován pouze další MacBook. Není nikterak překvapivé, že všechny produkty jsou minimálně v jednom ohledu „best ever“ neboli nejlepší v dosavadní historii – většinou ve výkonu, místy i ve spotřebě.

ilife.png  masox.png
Součástí výbavy všech počítačů Apple je aktuální verze Mac OS X a balíček iLife

Mac Mini

Začněme od nejmenšího a nejlevnějšího Apple počítače. Jeho výbava už výrazně zastarala a aktuální změna jej opět vrátila do hry. Konfigurací se shoduje s nejnovějšími MacBooky v hliníkovém hávu, které jsou dostupné od konce podzimu. Jádro tvoří Intel Core 2 Duo a čipová sada nVidia GeForce 9400M.

Tip: Vyzkoušeli jsme nový MacBook a MacBook Pro

V základní konfiguraci, která přijde na 599 EUR (17 000 Kč) obsahuje 2GHz procesor, 1 GB operační paměti (DDR3), 120GB pevný disk a DVD vypalovačku. Dražší verze se dočkala 320GB úložné kapacity a 2GB operační paměti za příplatek na 799 EUR (22 300 Kč). Maximální kapacita operační paměti je 4 GB a v nabídce nechybí i rychlejší 2,26GHz procesor.

macmini.png  macmini2.png
Mac Mini

Žádný z dostupných upgradů se však finančně nevyplatí – 10% výkonu procesoru navíc se za 140 EUR (3 900 Kč) nevyplatí stejně tak jako si kupovat operační paměť od Applu. Příplatek je totiž 45 EUR (1 250 Kč) na 2 GB a až 135 EUR (3 800 Kč), na 4 GB – tržní cena se v současnosti pohybuje na úrovni necelých 900 Kč za dvojici 1GB modulů a 1 600 Kč za 4GB sadu.

Inovovaná je i nabídka portů, která nyní nabízí rychlejší FireWire, další USB port (celkem 5) a dvojici grafických výstupů Mini DisplayPort a mini-DVI (v minulé verze pouze DVI-I). Zvukový výstup bohužel zůstal pouze na dvojici jack konektorů s podporou analogového i digitální přenosu – levnou 5.1 soustavu si analogově nepřipojíte. Adaptér je nadále externí, snížit by se však měla spotřeba až na 13 W v nezatíženém stavu, což je podle Applu nejméně z produktů splňujících Energy Star 4.0. Z výbavy se vytratilo dálkové ovládání v ceně 19 EUR (550 Kč).

macmini3.png  macmini4.png
Mac Mini a vstupy a výstupy

Radikální zvýšení grafického i procesorového výkonu, více USB výstupů a konečně i možnost bezproblémového připojení dvou displejů jsou rozhodně příjemné změny. Cena zůstala stejná – na poměry konfigurace a velikosti jí lze považovat za konkurenceschopnou, i když v Evropě je výrazně vyšší nežli v USA. Mac Mini zůstává nejlevnější cestou k Applu. Nejlevnější iMac mu v tomto směru významně konkuruje díky dobře nastavené ceně.

iMac

Současnou „hliníkovou“ podobu má iMac od srpna roku 2007, poslední aktualizaci konfigurace pak prodělal před necelými deseti měsíci. Včerejší změna přinesla hlavně nové konfigurace, které jsou podle očekávání založené na kombinaci procesoru od Intelu a čipové sady nVidia.

ModelProcesorOperační paměťPevný diskGrafická kartaCena
20“ MB417LL/A2,66 GHz2 GB320 GBGeForce 9400M30 600 Kč
24“ MB418LL/A2,66 GHz4 GB640 GBGeForce 9400M39 300 Kč
24“ MB419LL/A2,93 GHz4 GB640 GBGeForce GT 120, 256 MB47 300 Kč
24“ MB420LL/A3,06 GHz4 GB1 TBGeForce GT 130, 512 MB58 500 Kč

Nabídka se posunula směrem k 24“ úhlopříčce, která okupuje 3 ze 4 základních konfigurací. Díky vyššímu výkonu integrované grafiky se její pole působnosti rozšířilo na levnější dvojici – postačí pro jakoukoliv běžnou práci a jednoduché hry, v případě vyšších herních požadavků budete muset sáhnout po vyšších konfiguracích. U levnější dvojice také není dostupná výměna procesoru nebo zrychlení grafiky.

imac.png
iMac v celé své kráse

S výkonnějšími grafikami

Dražší dvojka obsahuje dedikované grafiky GeForce s novým značením. Odpovídají starším GeForce 9500 GT (GT 120) a 9600 GT (GT 130). Dražší GT 130 již nabídne oproti 9400M zajímavý posun výkonu, ale na druhou stranu se příliš nevyplatí kvůli možnosti osadit jako upgrade i ATI Radeon HD 4850 s 512 MB paměti. Pro nejvyšší výkon se proto jednoznačně vyplatí třetí nejdražší konfigurace s rozšířením na zmíněný Radeon v ceně 180 EUR (5 000 Kč). Připlácet na zcela zbytečných 130 MHz procesoru a 360 GB disku navíc se pak již vůbec nevyplatí – ceny jsou opět neuvěřitelně vysoké.

imac.png  imac.png
iMac ze všech směrů

To stejné platí i pro paměti, u kterých si za rozšíření na 8 GB Apple řekne o neuvěřitelných 900 EUR. Skutečná cena dvojice 4GB modulů je přitom kolem 650 EUR neboli 18 300 Kč. Tato příšerná suma souvisí s použitím notebookových SO-DIMM modulů, které jsou v 4 GB konfiguraci zatím pekelně drahé. Základní 4 GB u 24“ verzí by mělo většině uživatelů bohatě stačit. Rozšíření u nejlevnějšího 20“ modelu je na druhou stranu přijatelných 90 EUR (2 500 Kč) za 4 GB. Stejně tak ignorujte možnost osadit větší disk, za který si Apple rovněž účtuje velmi vysoké částky.

Barvy za sklem

Mírně se změnila i výbava vstupů a výstupů. Mini-DVI byl nahrazen Mini DisplayPortem a z dvojice FireWire portů zůstal jen ten rychlejší. Drobná změna se dotkla i základní výbavy v krabici, která nyní bude zahrnovat novou mini klávesnici bez numerického bloku s USB připojením. Po stránce výbavy i designu je stejná jako její větší předchůdce – ubyl pouze zmíněný numerický blok. V konfigurátoru lze zdarma zvolit starší verzi. Doufejme, že tentokrát bude iMac s klávesnicí i v lokální distribuci. V krabici již rovněž nenajdete Apple Remote.

keyb1.png  keyb2.png  keyb3.png
Klasická Apple klávesnice

Displeje by měly být u obou modelů stejné jako v minulosti – 20“ TN panel a 24“ IPS panel s lesklým skleněným filtrem. U menší verze počítejte s mnohem horšími pozorovacími úhly a pouze šestibitovým zobrazením barev. Větší iMac je díky IPS technologii mnohem lepší.

Čtyřjádro v nedohlednu

Pohled na nastavené ceny ukazuje, že došlo ke zlevnění – 24“ verze spadla pod 40 tisíc Kč při velmi podobné výbavě jakou má stejně drahý iMac 20“ ze starší nabídky. Nejlevnější iMac má nyní již slušnou konfiguraci, která nevyžaduje žádné úpravy pro bezproblémové domácí použití a dost výrazně konkuruje miniaturnímu Mac Mini, který se s příslušenstvím a monitorem na 30 tisíc dostane velmi rychle a kvůli 2,5“ disku a slabšímu procesoru bude vždy o kousek pomalejší.

Nové konfigurace vylepšily hlavně velikosti pevných disků, přidaly lepší grafiky a zvýšily základní velikost operační paměti. Bohužel se nedostalo na čtyřjádrové procesory, které již v notebookovém provedení (iMac obsahuje notebookový procesor) existují pár měsíců. Stejně tak se nedostalo alespoň na volitelné osazení Blu-ray mechaniky, případně nasazení eSATA namísto zrušeného FireWire 400.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,