Úřady nechtějí přijít o Internet Explorer 6

Pamatujete si ještě na Internet Explorer 6? Ano, je to ten stařičký prohlížeč z roku 2001, který na dnešní poměry neumí skoro nic. Britské úřady mu ale daly zelenou, přechod by totiž byl drahý.

Internet Explorer 6 sice podle statistik tržních podílů každý měsíc ztratí nějaké to „půlprocento“, přesto ale stále okupuje hromadu počítačů. Přitom platí dvě pravdy: IE6 je dnes už dědeček webových prohlížečů, když totiž v létě 2001 přišlo na trh jeho první sestavení, dokonce ani neexistoval jeho dnešní největší soupeř – Firefox. Internet Explorer 6 by tedy měl být časem ověřený prohlížeč.

Zároveň ale platí, že si nerozumí se současnými webovými standardy a současným přístupem k technologii ajax, kód webu se tedy musí vždy optimalizovat i pro něj. Zároveň nesplňuje ani současné bezpečnostní potřeby a to přes jeho stávající podporu ze stranu Microsoftu. Ten sice doporučuje přechod na nejnovější verzi, stařičké IE6 nicméně bude podporovat stejně dlouho jako Windows XP – v rozšířené placené podpoře tedy až do roku 2014.

prohlizece.png
internet Explorer 6 se kupodivu stále drží

Proč ho tedy dnes vlastně ještě někdo používá? Protože první výhoda – tedy skutečnost, že ve firmách a na mnoha úřadech může stačit k běžnému provozu, svými klady převyšuje zápory. Stejné stanovisko před pár dny dokonce vyhlásily ty nejvyšší britské úřady, tamní parlament. Podle magazínu Ars Technica tak úřad zareagoval na tlaky ze strany komunity, která už delší dobu formou petic žádá, aby i Británie přesedlala na novější verzi Internet Exploreru – případně aby ho opustila.

Britské úřady jsou nicméně konzervativní, dle jejich slov přechod na sedm let mladší prohlížeč (IE8) nezaručuje vyšší bezpečnost (to není alespoň podle statistik pravda) a ke všemu – a to bude ten hlavní důvod – přechod všech úředních počítačů v Británii na vyšší verzi by prý bylo příliš komplikované a především drahé.

zive.png
Když v Internet Exploreru 6 navštívíte Živě.cz,
„pokáráme“ vás...

Podobným způsobem neuvažují pouze britské úřady ale i další instituce a firmy, kde stáří počítače není kritické a kde okolnosti vyžadují, aby se do konfigurace počítačů příliš často nesahalo. Ostatně není to zase tak dávno, kdy jsme na Živě.cz psali o nové softwarové „výzbroji“ pro britské ponorky, kterým vládne Windows 2000 a XP.

Je třeba zabít Šestku

V posledních letech vzniklo hned několik iniciativ, které si daly za cíl ze světa vymýtit Internet Explorer 6 a nabídli i jednoduchý kód pro vaše stránky, který majitelům starých prohlížečů zobrazí varování. Jedním z těchto projektů je třeba IE6 Update nebo IE6 No more.

A tak i nadále zůstáváme v začarovaném kruhu, ze kterého nás vysvobodí skutečně snad až ten rok 2014. České úřady jsou v mnoha případech naštěstí flexibilnější než ty britské. Alespoň podle statistik, když se totiž podíváte na analýzu Rankings.cz, zjistíte, že byl u nás v posledním červencovém týdnu Internet Explorer 6 až pátý za Firefoxem, IE8, IE7 a prohlížečem Chrome ve verzi 5. Se svými necelými šesti procenty na tuzemském trhu je skoro přesně na den devět let starý prohlížeč stejně silný jako Opera 10 a 9 dohromady. Páté Safari se pak musí spokojit s desátou příčkou a jednou čtvrtinou procenta.

Internet Explorer 6 tak zůstává jedním z nejdéle vládnoucích webových prohlížečů, přitom mu chybí tolik základních věcí, které dnes považujeme za samozřejmosti. Nerozumí průhledným PNG souborům, jedinou možností jsou tedy omezené transparentní GIF soubory, jeho ajaxový systém komunikuje skrze ActiveX, kód stránky je tedy zase o kus delší, jeho podpora webových standardů je na dnešní dobu už kritická a o bezpečnosti a stabilitě raději pomlčím. Ostatně i na Wikipedii najdete několik pěkných tipů, jak napsat HTML kód, který bez problému zajistí pád celého prohlížeče. Stačí jeden řádek kódu.

 

V Internet Exploreru surfuje 17 % našich čtenářů, 7 % z tohoto dílu stále používá IE 6.0.

 

Mnoho z těchto chyb stability a bezpečnosti opravily servisní balíčky v posledních letech, IE6 ale jinak fakticky dláždil cestu nové strategii v Microsoftu. Prvním pokusem byl Internet Explorer 7 na podzim roku 2006, skutečným přechodem o krok dál ale byla až Osmička na jaře 2009. Prvním prohlížečem, který by se mohl oprostit od „šestkového odéru“, který jakoby v komunitě definoval celou řadu Internet Exploreru, ale bude mít jako první až Internet Explorer 9. Uvidíme, jak to nakonec celé dopadne.

Diskuze (128) Další článek: Nejlepší programy pro správu i tvorbu fontů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,